Bolile Plantelor

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3299
Mărime: 886.81KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Tănase
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Adina Popescu
Facultatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Ecologia si protectia mediului, Galati

Extras din referat

Dupa aria de raspandire

a) boli epidemice sau epifitii ( se raspandesc cu viteza mare, ocupa suprafete intinse, provoaca adevarate invazii insa apar periodic);

b) boli endemice sau endemii (sunt cantonate intr-o anumita regiune, se manifesta an de an cu o intensitate variabila).

Determinarea cu exactitate a unui agent patogen presupune pe lângă cunoaşterea simptomelor tipice bolii şi examinarea microscopică a acestuia.

Cum se raspandesc agentii patogeni?

Agentii patogeni se raspandesc:

-pe cale directa - samanta bolnava, organe de inmultire vegetative (butasi, portaltoi, altoi), radacini usor bolnave, etc.

-pe cale indirecta - vant, apa, animale, om, buruieni, polen, unelte agricole.

Cele mai grave boli sunt virozele, produse de virusuri. Virusurile produc simptome uneori greu vizibile, alteori sesizabile abia dupa mai multi ani, timp in care boala se generalizeaza si produc efecte foarte greu de inlaturat.

Exista doua tipuri de agenti capabili sa cauzeze boli la plante: abiotici si biotici, adica factori fara viata si factori vii. In mediul natural, nu este neobisnuit ca plantele sa fie afectate atat de factori biotici, cat si abiotici si este greu de stabilit care a intervenit in primul rand. Oricum, in majoritatea cazurilor, plantele afectate de agenti abiotici sunt mai fragile si deci predispuse la actiunea factorilor biotici. De exemplu, rododendronul ale carui radacini au fost slabite de lipsa de apa vor fi atacate mai repede de rugina decat celelalte parti ale plantei care sunt sanatoase.

Agenti biotici

Spre deosebire de agentii abiotici, cei biotici sunt organisme vii si se pot raspandi de la o planta la alta. Aceasta este o caracteristica foarte importanta a lor, pentru ca numarul plantelor bolnave creste in timp ca rezultat direct al dezvoltarii, inmultirii si migrarii agentului bacterial.

Ciupercile (fungi)

Cel mai mare numar de boli la plante sunt cauzate de ciuperci sau fungi, si aici nu ne referim neaparat la cele comestibile sau de dimensiuni mari. Exista mai mult de 100.000 de specii de ciuperci si, surprinzator, numai o mica parte din acestea e capabila sa infecteze plantele. Ciupercile sunt asemanatoare plantelor, dar sunt lipsite de clorofila si tesuturile vasculate care se gasesc la ferigi si plantele cu seminte. Fungi sunt mici, de obicei organisme microscopice, compuse dintr-o masa de filamente. Modul principal de inmultire al ciupercilor sau fungilor sunt sporii. Multe ciuperci produc mai mult de un tip de spori pe parcursul vietii lor si acest lucru influenteaza de cele mai multe ori modul de raspandire a bolii.

Principalul mod in care ciupercile infecteaza plantele este prin penetrarea directa a tesuturilor, desi se mai poate si prin infectarea deschizaturilor naturale sau a ranilor. In majoritatea cazurilor, ciupercile infecteaza plantele prin suprafetele ude sau umede ale acestora; datorita acestei conditii de infectare, bolile cauzate de ciuperci sunt mai frecvente dupa perioadele mai secetoase, cand se utilizeaza masuri suplimentare se irigatie si udare. Ciupercile se raspandesc in primul rand pentru ca sunt purtate de vant, de stropii de apa (de ploaie sau de udat), insecte si prin operatii efectuate pentru intretinerea plantelor (de exemplu, de pe foarfeca de gradina, din ghivece sau din pamant).

Bacteriile

Bacteriile sunt foarte diferite de ciuperci (fungi). Ele sunt microorganisme unicelulare care nu au un nucleu organizat. Ca si la ciuperci, doar un mic procent din bacteriile existente in natura sunt capabile sa invadeze plantele vii si sa le cauzeze moartea. Bacteriile au pereti celulari si majoritatea bacteriilor patogene pentru plante au forma unui bat. Bacteriile se reproduc in primul rand prin diviziunea celulelor; acest proces poate avea loc foarte repede, iar prezenta si raspandirea lor pe o planta nu sunt de obicei vizibile.

Spre deosebire de ciuperci, bacteriile nu pot invada tesuturile intacte si sanatoase ale plantelor. Ca urmare a acestui fapt, majoritatea infectiilor au loc la nivelul ranilor. Bacteriile infecteaza plantele si prin ranile provocate de insecte (ramase dupa ce acestea s-au hranit cu frunzele sau seva plantei respective), dar si prin deschizaturile provocate (prin taierea ramurilor sau ruperea frunzelor) sau naturale ale plantelor. Bacteriile se raspandesc de la o planta la alta prin picaturile de apa (picaturi de ploaie sau de la apa de udat), prin insecte, precum si printr-o gama larga de practici de gradinarit (contaminatea prin foarfecile de gradina, ghivece sau pamant). Bacteriile se pot transmite si prin seminte.

Fitoplasmele

Fitoplasma este un tip relativ nou de agent patogen care este asemanator cu bacteria, dar se deosebeste de aceasta pentru ca nu are perete celular rigid. Aceste organisme purtau denumirea de MLO (mycoplasma-like organisms), adica organisme asemanatoare micoplasmei. La fel ca in cazul bacteriilor, fitoplasmele nu au nucleu organizat, sunt microscopice si unicelulare. Ele pot avea forma neregulata, ca amiba, sau de spirala. La fitoplasme este foarte important tesutul si nu pot trai decat intr-o substanta numita folem (cu care se hranesc insectele) sau in sistemul de transport al substantelor nutritive din planta pe care o infesteaza. Majoritatea fitoplasmelor nu pot trai separat de plantele sau insectele gazda.

Cum fitoplasmele nu pot supravietui ca microorganisme de sine statatoare, ele nu pot infecta plantele fara "ajutor" din afara, care ia de cele mai multe ori forma insectelor, etc. Prin urmare, modul princpal de raspandire a acestor organisme este prin insectele care se hranesc cu frunze sau seva (de exemplu, lacustele); ele se mai pot raspandi prin altoirea plantelor sanatoase.

Virusii

Virusii sunt agenti patogeni specifici plantelor deoarece contin acid nucleic si invelis de proteine; nu au structura celulara. In plus, virusii nu se pot inmulti sau reproduce fara ajutorul componentelor celulei din planta-gazda.

Datorita naturii simpliste a acestor agenti patogeni, ei infecteaza plantele numai prin rani. Mijlocul principal de raspandire a virusilor sunt insectele, mai ales afidele, musculitele albe si lacustele. Virusii mai pot fi raspanditi de nematode si prin polenul infectat; si oamenii pot raspandi virusii prin taierile aplicate arborilor sau plantelor si prin lucrul cu plante infectate deja.

Nematodele

Sunt viermi mici, translucizi, de cele mai multe ori de abia vizibili cu ochiul liber. La fel ca la ciuperci si bacterii, numai o mica parte din nematodele care se gasesc in natura sunt parazite pentru plante. Majoritatea nematodelor au trei stadii de viata: ou, larva si adult. Ultimele doua stadii sunt cele mai daunatoare pentru plante. Nematodele parazite pentru plante sunt agenti patogeni cu structuri specializate care le permit sa rupa peretele celular al plantei si sa extraga continutul celulei.

Nematodele pot infecta plantele direct, iar infectia are loc de obicei la varful radacinii. EIe mai pot patrunde in planta prin rani, deschizaturi naturale sau prin intermediul insectelor; se mai pot raspandi prin plantele, pamantul sau ghivecele infectate.

Agenti abiotici

Problemele de sanatate ale plantelor atribuite agentilor abiotici mai pot fi denumite afectiuni, mai degraba decta boli. Ambii termeni sunt folositi pentru a descrie aceleasi tipuri de stari anormale la plante, desi afectiunea presupune ca factorul declansator sa nu fie un organism viu. Agentii abiotici care pot provoca boli pot fi clasificati in: factori de mediu sau factori legati de cultura a plantelor. Acest tip de factori sunt de cele mai multe ori trecuti cu vederea cand vine vorba de cauze ale aparitiei vreunei boli, deoarece sunt greu de identificat (nu sunt agenti patogeni vizibili cu ochiul liber sau la microscop). In consecinta, abillitatea de a descoperi si numi exact un astfe de factor este strans legata de cunoasterea si examinarea istoricului plantei si a mediului in care s-a dezvoltat aceasta.

Preview document

Bolile Plantelor - Pagina 1
Bolile Plantelor - Pagina 2
Bolile Plantelor - Pagina 3
Bolile Plantelor - Pagina 4
Bolile Plantelor - Pagina 5
Bolile Plantelor - Pagina 6
Bolile Plantelor - Pagina 7
Bolile Plantelor - Pagina 8
Bolile Plantelor - Pagina 9
Bolile Plantelor - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Bolile Plantelor.doc

Alții au mai descărcat și

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Prevenirea și Combaterea Bolilor Produse de Ciuperci la Plantele de Cultură

INTRODUCERE Plantele agricole sunt afectate în dezvoltarea lor de la sămânţă până la recoltare, precum şi în perioada de păstrare, de numeroşi...

Bolile Orzului și Combaterea Lor

CAPITOLUL I Noţiuni introductive 1.1 Importanţa culturii orzului Orzul se numără printre cele mai vechi plante luate în cultură. Sunt dovezi că...

Cercetări privind biologia, ecologia și combaterea gândacului ovăzului

CAPITOLUL 1 CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND CULTURA CEREALELOR PĂIOASE 1.1 Importanţa culturii cerealelor Obţinerea de producţii mari de...

Influența tratamentelor cu agenți de biocontrol asupra activității unor enzime cu rol important în sistemul de apărare al plantelor

INTRODUCERE Cercetãrile în directia reducerii activitãtii patogenitãtii unor fungi prin prezenta naturalã a unuia sau mai multor microorganisme cu...

Combaterea Bolilor și Dăunătorilor Plantelor de Cultură

Memoriu justificativ Obţinerea unor recolte de calitate superioară în condiţiile unor costuri cât mai reduse nu poate fi realizată decât prin...

Agenții patogeni care produc boli la plante

ARGUMENT Tema „AGENTII PATOGENI CARE PRODUC BOLI LA PLANTE”, prezinta un interes deosebit pentru mine deoarece plantele au o importanță deosebită...

Metode de combatere ecologică a bolilor

INTRODUCERE Prin boală se înțelege orice tulburare ce are loc în structura și funcțiile unui organism vegetal, care se manifestă prin modificări...

Studiulprivind crearea unui Sistem Aquaponics în România și Planul de Afaceri al acestuia.

INTRODUCERE IN AQUAPONIE Sistemul aquaponics este tehnologia de crestere simbiotica intre pesti si plante. Aceasta pune laolata doua tehnologii...

Ai nevoie de altceva?