Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Biologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4899
Mărime: 836.56KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Neagu Gheorghita

Extras din referat

Mediul inconjurător este ansamblul de condiţii şi elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul şi subsolul, toate straturile atmosferei, toate materiile organice şi anorganice, precum şi fiinţele vii, sistemele naturale în interacţiune, cuprinzând elementele enumerate anterior, inclusiv, valorile materiale si spirituale.

Mediul ambiant al organismelor vii este alcătuit din factori ecologici (factori de mediu), capabili să influenţeze direct sau indirect organismele şi să provoace reacţiunea lor.

Rezultatul principal al interacţiunii dintre organism – mediu este unitatea organism – mediu, care se manifestă prin schimbul permanent de substanţă şi energie a organismului animal.

Cu o evoluţie foarte rapidă în ultimele trei decenii, educaţia pen¬tru mediul înconjurător este un concept utilizat în această formă pentru prima dată în 1948, cu ocazia conferinţei IUCN (International Unit for the Con¬servation of Nature and Natural Resources) de la Paris. Câteva mo¬mente au marcat în mod deosebit dezvoltarea concepţiei privind edu¬caţia pentru mediu până în prezent.

Cel mai important pas în demersul definirii educaţiei pentru mediu l-a constituit reuniunea IUCN / UNES¬CO din Nevada, U.S.A. din 1970. Prima definiţie ‘clasică’ a terme¬nului a fost formulată cu această o¬ca-zie: "Educaţia pentru mediu re¬prezintă procesul de recunoaştere a valorilor şi de clarificare a concep¬telor în scopul dezvoltării abilită¬ţi¬lor şi atitudinilor necesare înţelege¬rii şi aprecierii interrelaţiilor dintre om, cultură şi mediul său biofizic. Educaţia pentru mediu necesită prac¬tica în luarea deciziilor şi for¬mularea pentru sine a unui cod de comportament privind aspecte refe¬ritoare la calitatea mediului”.

În 1975, se creează primele pro¬grame internaţionale privind educa¬ţia pentru mediul înconjurător (UNEO - United Nations Environment Programme şi UNESCO / UNEP) şi are loc prima de¬claraţie interguvernamentală asu¬pra acestei teme: Carta de la Belgrad - Un cadru global privind edu¬caţia pentru mediu.

Se stie ca organismul omului se afla sub influenta permanenta a mediului inconjurator care actioneaza prin diversi factori : fizici (caldura excesiva, frig, radiatii, curent electric), chimici (substante toxice), biologici (microbi, virusuri, protozoare, ciuperci parazite) si sociali. Actiunea nefavorabila a factorilor de mediu sta la baza imbolnavirilor. De aceea, in prevenirea imbolnavirilor este de mare insemnatate actiunea, omului de corectare a factorilor de mediu, prin asanarea mediului in care el traieste si munceste, aplicand masurile pe care le recomanda igiena. Actiunea mediului inconjurator depinde de felul in care raspunde organismul la influenta diferitilor factori de mediu. Astfel, din doi oameni supusi in mod egal la actiunea frigului, unul se imbolnaveste si celalalt nu. Inseamna ca organismul are o capacitate de adaptare variabila de la un individ la altul. Prin urmare, in prevenirea imbolnavirilor este importanta nu numai asanarea mediului, ci si intarirea rezistentei organismului, sporirea capacitatii lui de adaptare la actiunea mereu schimbatoare a factorilor de mediu extern. Aceasta modificare a reactivitatii se obtine tot cu ajutorul factorilor de mediu, utilizand efectele favorabile ale unor factori naturali, ca aerul, soarelesiapa, pentru calirea organismului. Se obtine, de asemenea, printr-o alimentatie rationala, prin respectarea normelor unui trai sanatos, cumpatat, fara abuzuri, si prin organizarea unui regim rational de activitate si odihna. Relatiile si procesele ce leaga fiecare vietate de mediul ei constituie obiectul de studiu a Ecologiei.

Ecologia este definită ca ştiinţa relaţiilor dintre organismele vii şi mediul lor de viaţă de pe diferite nivele supraindividuale, numite ecosisteme. Ecologia este ştiinţa economiei naturii, a producerii, circulaţiei, distribuţiei şi degradării materiei organice vii, în condiţiile interacţiunii permanente a vieţii cu mediul său, pe toate nivelele de organizare. Termenul de ecologie derivă din grecescul„oikos” = casă, gospodărie şi „logos” = descriere, vorbire şi a fost utilizat pentru prima dată de biologul Ernst Haeckel, în 1866. Punctul de vedere ecologic constă deci în evidenţierea interacţiunilor între diferitele sisteme vii supraindividuale cu alte sisteme biologice şi cu componentele mediului, fiind esenţial diferit de cel morfologic, anatomic sau fiziologic. Ca ştiinţă aplicativă, ecologia pune la dispoziţia societăţii umane cunoştinţele teoretice şi practice necesare pentru amenajarea şi exploatarea raţională a ecosistemelor şi a resurselor reînnoibile ale ecosferei. Ecologia generală sau ecologia teoretică studiază raporturile generale dintre materia vie şi mediul său.

Factorii ecologici actioneaza asupra raspindirii organismelor vii pe Pamint, modifica procentul de fecunditate, elimina unele specii etc. Pe baza interactiunii ereditatii (genofondul) cu factorii de mediu se realizeaza noi genotipuri, se desfasoara evolutia organismelor. Factorii ecologici determina vietuitoarele sa se adapteze in permanenta la conditiile de mediu existente.

Plasticitatea genetica a organismelor le dă posibilitatea ca ele sa raspunda adecvat noilor conditii. In acest caz factorii ecologici au o actiune favorizanta. Daca insa ei frineaza dezvoltarea organismelor vii, ei se numesc limitanti.

Actiunea factorilor ecologici este guvernata de o serie de legi:

1. Legea minimului formulata de J. von Liebig in sec al XIX lea arata ca rolul determinant in dezvoltarea vietii il are nutrientul care se gaseste in cantitate mica, de exmplu oligoelementele necesare dezvoltarii organismelor.

2. Legea tolerantei arata ca orice factor are anumite limite (minima si maxima) in interiorul carora organismele se dezvolta de exemplu limitele de toleranta termica pentru animale sunt 0-50º C.

3. Legea interactiunii factorilor arata ca un factor actioneaza impreuna cu alti factori asupra dezvoltarii organismelor vii. Efectul depinde de asnsamblul factorilor care este integrat (temperatura, umiditate, lumina).

Factorii ecologici se clasifica in: abiotici, factori alimentari si factori biotici.

Principalii factori ecologici necesari vieţii sunt: lumina, căldura, umiditatea.

2. Clasificarea factorilor de mediu.

In raport cu natura componentelor ecosferei, factorii de mediu se clasifică în trei mari grupe:

- abiotici: orografici (roci, forme de relief), climatici (caldura, vant), edafici (umiditate, caldura, aerisire);

- biotici (vegetali, animali);

- antropici (societatea umană).

3. Influenta unor factori de mediu asupra organismelor vii.

3.1. LUMINA.

Lumina este un factor ecologic primar de o importanţă deosebită, deoarece toată energia primită de biosferă şi utilizată pentru sinteza biomasei este de origine solară. După origine se diferenţiază 3 surse de lumină: soarele, bioluminiscenţa, surse artificiale. Radiaţia solară este formată din spectrul vizibil şi spectrul invizibil. Spectrul vizibil este important din punct de vedere ecologic, deoarece îndeplineşte două funcţii în cadrul ecosistemelor şi al biosferei: funcţia informaţională şi funcţia energetică. Cantitatea de radiaţie solară ce ajunge deasupra atmosferei pământului formează constanta solară, alcătuită din 50% spectru vizibil şi 50% spectru invizibil.

Preview document

Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 1
Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 2
Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 3
Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 4
Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 5
Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 6
Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 7
Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 8
Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 9
Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 10
Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Influenta Factorilor de Mediu asupra Organismelor Vii.doc

Alții au mai descărcat și

Poluarea Aerului

Cele mai des intalnite forme de poluare sunt: poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferica). Aceste elemente de baza vietii...

Cafeaua

Istoria cafelei este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In Occident, istoria cafelei incepe acum trei secole,...

Sfecla de zahăr

Sfecla de zahar este planta care asigura in exclusivitate materia prima de buna calitate si mare randament pentru industria zaharului din tara...

Broaștele țestoase

Broastele testoase reprezinta un grup de reptile pe cale de disparitie, numite chelonieni, si care se caracterizeaza prin carcasa lor osoasa sau,...

Creșterea animalelor

Rase de bovine: Rase de lapte - Friza - Holstein Friza - Jersey - Rosie Danezã - Rosie de stepã - Rosie brunã - Angler - Baltata cu...

Te-ar putea interesa și

Studiu Comparativ privind Utilizarea Tehnologiei de Procesare la Abatorizare a Porcinelor prin Opărire și Jupuire

CAPITOLUL I : Definirea temei : Abatorizarea reprezintă o activitate tehnologică prin care se asigură ,prin sacrificarea în anumite condiţii a...

Caracterizarea Biochimică a Bacteriilor Care Determină Alterarea Cărnii de Pasăre

1. INTRODUCERE În interesul ocrotirii sănătății consumatorilor controlul calității și siguranței alimentelor a devenit din ce în ce mai importantă...

Acțiuni întreprinse pe plan mondial pentru realizarea echilibrului ecologic și al unei dezvoltări durabile

CAPITOLUL I: Ce este stiinta mediului - Probleme - solutii. PRINCIPII ECOLOGICE 1. STRUCTURA ECOSISTEMELOR. Ecologia ca ramura sinbiologica de...

Proiectarea tehnologiei de depoluare a sitului Cuprom-Baia Mare

Poluarea reprezintă modificarea componentelor naturale ale ecosistemelor prin introducerea în mediu a unor componente străine rezultate din...

Proiectarea tehnologiei de depoluare a unui sit afectat de poluare în urma activității combinatului de la Hunedoara

INTRODUCERE Poluarea reprezintă modificarea componentelor naturale ale ecosistemelor prin introducerea în mediu a unor componente străine...

Relațiile între organisme și mediul lor înconjurător

CAPITOLUL 1 DEFINIȚIA ȘI OBIECTUL ECOLOGIEI Din punct de vedere etimologic termenul ecologie provine din limba greacă “oicos” – casă, gospodărie,...

Influența factorilor de mediu asupra organismelor vii

Solul are foarte multe definitii, fiecare semnificand ceva snume. Una din ele este urmatoarea: SOLUL este materialul fragil si afanat care acopera...

Biologie

Influenta factorilor de mediu asupra intensitatii fotosintezei -minim -maxim -optim Lumina -este principal sursa de energie...

Ai nevoie de altceva?