Legile lui Mendel

Referat / Biologie
Informatii Referat:
Numar pagini: 27 pagini
Marime arhiva: 235.60 KB
Contine fisiere: ppt
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  7 Legile lui Mendel , 7 out of 10based on 1 rating
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
  • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
  • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
  • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
  • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

Gregor Mendel

Gregor Mendel a studiat transmiterea caracterelor ereditare de la organismele parentale la progenituri si a stabilit o serie de legi, denumite Legile lui Mendel.

Observatiile sale au fost publicate in 1865 si 1866 ("Experiments on Plant Hybridization"), initial fiind foarte controversate si au fost redescoperite si valorificate in 1900, devenind o parte esentiala a geneticii clasice.

Prima lege a lui Mendel (-1-)

Aceasta lege a fost stabilita prin urmarirea rezultatelor incrucisarii intre indivizi care difera printr-un singur caracter. Contine patru observatii majore:

Diferite variante ale unei gene sunt responsabile de variatii ale caracterelor mostenite. Apare astfel conceptul de gene alele. Alelele sunt versiuni diferite ale unei gene, care codifica acelasi caracter fenotipic. De exemplu, fiecare om are o gena care controleaza culoarea ochilor, dar exista variante ale acestei gene ce determina culori diferite ale ochiului, eg. albastru, verde, caprui, etc.

Pentru fiecare caracteristica, un organism mosteneste doua gene, cate una de la fiecare parinte. Fiecare gamet contine o alela astfel incat, in momentul fecundarii, zigotul va avea pentru fiecare caracter o alela de la mama si una de la tata.

Prima lege a lui Mendel (-2-)

Daca cele doua alele sunt diferite, doar una dintre acestea (alela dominanta) se va exprima si va determina aparitia unui carcter fenotipic. Astazi se stie ca fenomenul este de fapt mai complex si exista abateri de la aceasta regula, cum ar fi fenomenele de codominanta (in cazul grupelor sangvine) sau dominanta incompleta (in cazul plantei Mirabilis jalapa).

Cele doua alele din genomul unei celule somatice segrega in timpul producerii gametilor, fiecare gamet primind o singura alela a unei gene.

A doua lege a lui Mendel

Legea segregarii independente a perechilor de caractere Aceasta lege a fost elaborata in urma studiului incrucisarii intre organisme diferite intre ele prin doua cupluri de caractere (dihibridare).

Se sustine faptul ca mostenirea unui caracter nu influenteaza mostenirea altui caracter, acestea transmitandu-se independent.

Mendel a observat ca prin incrucisarea organismelor diferite printr-un singur caracter (monohibridare) rezulta intotdeauna un raport de 3:1 intre fenotipurile dominant si recesiv, in generatia doi, iar in cazul incrucisarii organismelor cu doua caractere diferite se obtine o segregare 9:3:3:1.

Concluzii

Mendel a tras concluzia ca fiecare organism poarta doua seturi de informatie care determina fenotipul, iar daca cele doua seturi sunt diferite, atunci unul il domina pe celalalt si se exprima. In acest mod, informatia poate fi transmisa generatiilor urmatoare chiar daca fenotipul nu se exprima la parinti.

Exista o serie de abateri de la legile genetice ale lui Mendel, bine cunoscute in ziua de astazi. Printre acestea enumeram: ereditatea genelor mitocondriale sau din cloroplaste (se transmit doar pe linie maternala), penetranta genica, codominanta, poliploidia, pleiotropia, etc.


Fisiere in arhiva: (1)

  • Legile lui Mendel.ppt

Documente similare:

Preview Aspectele Stiintifice si Etice ale Sfaturilor Genetice
Aspectele Stiintifice si Etice ale Sfaturilor Genetice
Referatul contine 4 pagini in format doc cu o marime totala de 5.87 KB.
Preview Acizi Nucleici
Acizi Nucleici
Referatul contine 7 pagini in format doc cu o marime totala de 130.06 KB.
Preview Mutatii
Mutatii
Referatul contine 21 pagini in format doc cu o marime totala de 948.08 KB.
Preview Capacitatea unor Boli de a se Transmite Ereditar
Capacitatea unor Boli de a se Transmite Ereditar
Referatul contine 4 pagini in format doc cu o marime totala de 6.38 KB.
Preview Aminoacizi, Proteine
Aminoacizi, Proteine
Cursul contine 102 pagini in format doc cu o marime totala de 771.76 KB.
Preview Genetica
Genetica
Referatul contine 11 pagini in format doc cu o marime totala de 19.06 KB.