Biblioteca

Radacina

Referat / Biologie
Informatii Referat:
Numar de pagini: 7
Marime arhiva: 119.19Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Biologie
Nota pe site: 7 Radacina, 7 out of 10 based on 1 rating
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Radacina.doc

Extras din document:

Rădăcina
Rădăcina este un organ vegetativ cu rol de fixare a plantei şi absorbţie a apei cu sărurile minerale, pe cale apoplastică şi simplastică. Rolul de absorbţie este influenţat atât de factori interni (specia, vârsta plantei, respiraţia, transpiraţia, fotosinteza şi secreţiile radiculare) şi externi (umiditatea solului şi concentraţia soluţiei acestuia, temperatura, pH, prezenţa oxigenului, a bioxidului de carbon, interacţiunea ionilor din soluţia solului)(Burzo I., Chirilă C., 1998). Acest organ nu are noduri şi internoduri şi nici muguri (decât cu totul excepţional). El provine din rădăcinile embrionului (rădăcina embrionară) sau se formează pe alte organe (rădăcină adventivă).
Tipuri morfologice de rădăcini:
- Rădăcini pivotante: au axul principal mult mai gros decât ramificaţiile acestuia. De cele mai multe ori au aspect de ţăruş. Se întâlnesc la tătăneasă (Symphytum officinale), la morcovul sălbatic (Daucus carota ssp.carota), etc.
rădăcină pivotantă
- Rădăcini fasciculate: rădăcini subţiri şi numeroase. Se întâlnesc la graminee, ca de exemplu la mohor (Setaria pumila), la iarba vântului (Apera spica-venti).
După felul cum cresc rădăcinile se împart în: rădăcini de profunzime, ca la volbură (Convulvului arvensis), rădăcini trasante, puţin adânci, ca la mohorul verde (Setaraia viridis), rădăcini cu creştere mixtă, ca la pălămidă (Cirsium arvense).
rădăcină fasciculată
Rădăcinile buruienilor, chiar dacă nu sunt prea adânci sau prea extinse pe orizontală, explorează un volum mare de sol, fapt ce le conferă o mare putere de concurare a plantelor de cultură. Astfel, rădăcina de albăstriţă (Centaurea cyanus) nu depăşeşte adâncimea de 60-70 cm, dar explorează circa 0,1 m3 de sol datorită ramificaţiilor sale numeroase. De aceea, o îmburuienare medie de 4-6 plante de albăstriţă /m2 determină împânzirea cu rădăcinile acestei buruieni a unui volum de circa 0,5 m3 de sol din fiecare m2 de suprafaţă cultivată. O altă buruiană, cornaciul (Xantium italicum), poate explora solul pe o rază de 1,5-2 m de la axul tulpinii şi pe o adâncime de 1-1,2 m.
În literatura de specialitate se apreciază că sistemul subpământean al plantelor întrece, ca suprafaţă, pe cel aerian de 5-15 ori (Ciobanu I., 1971)
În afară de tipurile morfologice de mai sus, se mai întâlnesc rădăcinile metamorfozate, dintre care se amintesc:
- rădăcini cu muguri din care se vor forma tulpini aeriene numite drajoni şi care contribuie la extinderea tufelor respective. Astfel de rădăcini au Convulvulus arvensis, Cirsium arvense, Sonchus arvensis, Cardaria draba. Aceste rădăcini se găsesc, de regulă, mult sub nivelul stratului arabil şi au o dispunere etajată.
rădăcină cu muguri
- rădăcini cu nodozităţi întâlnite la leguminoase. Aceste nodozităţi reprezintă formaţiuni aflate pe ramificaţiile radiculare formate prin proliferarea celulelor sub influenţa unor bacterii fixatoare de azot, din genul Rhizobium, care trăiesc în simbioză cu rădăcinile respective. Se găsesc la speciile de măzăriche (Vicia striata, Vicia villosa), la lintea galbenă (Lathyrus aphaca).


Previzualizare pagini: (7)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Aminoacizi
  Licenta contine 75 pagini in format doc cu o marime totala de 8.63 MB.
  Preview document similar
  Fiziologia Plantelor
  Referatul contine 7 pagini in format doc cu o marime totala de 10.12 KB.
  Preview document similar
  Reactia Fiziologica a Plantelor de Elodea Canadensis Determinata...
  Licenta contine 53 pagini in format doc cu o marime totala de 63.54 KB.
  Preview document similar
  Cercetari privind Folosirea Pasarilor in Lupta Biologica in Livada
  Proiectul contine 27 pagini in format doc cu o marime totala de 1.23 MB.
  Preview document similar
  Tehnologii Agricole Comparate
  Cursul contine 144 pagini in format doc cu o marime totala de 294.22 KB.
  Preview document similar
  Poluarea Biologica a Apei
  Proiectul contine 48 pagini in format doc cu o marime totala de 3.04 MB.
  Carti recomandate:
  Romain Gary
  Fresca a vietii coloniale din Africa Ecuatoriala, Radacinile cerului este considerat primul roman ,,ecologic". Protagonistul ei, Morel, un anarhist indragostit de natura si de speta umana, apara cu arma in mana elefantii din jungla, elefanti care, in viziunea lui, intruchipeaza un simbol. Multa vreme, pentru omul alb, elefantul nu insemna decat... citeste tot
  Dumitru Stoian
  ,,Dumitru Stoian - O biografie fabuloasa Doua refugii din Basarabia in anii '40, peste 30 de ani sub dictatura comunista, 30 de ani in libertate, dar fara a prinde radacini in Vest, iata un destin care a infruntat istoria. Urmarit de Securitate prin toata Europa, spre a fi adus 'viu sau mort' pentru un ,,show-proces" in Romania, condamnat in... citeste tot
  Louis Claude De Saint-Martin
  ,,Numerele nu reprezinta decat traducerea prescurtata sau limbajul concis al adevarurilor si legilor al caror text si idei sunt in Dumnezeu, in om si in natura. Le-am mai putea defini ca fiind portretul intelectual si oral al operatiunilor naturale ale fiintelor ba chiar, daca se doreste, limita si capatul proprietatilor fiintelor, precum si... citeste tot