Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 52 în total
Cuvinte : 27884
Mărime: 80.09KB (arhivat)
Publicat de: Mihai N.
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma cu aproximativ 2000 de ani în Grecia si Roma Antica si continua si astazi. Daca ar fi sa alegem oricare din produsele tranzactionate azi la bursa si am încerca sa-i traversam evolutia pe piata de-a lungul istoriei, am gasi ca acesta a trecut prin cinci faze distincte: oferirea ca dar, schimbul de marfa (barter), contractul cu plata si livrare imediata (spot), contractul cu plata si livrare ulterioara stabilirii pretului (forward) si contractul la termen (futures si options).

Darul si schimbul de marfa dateaza de la începutul civilizatiei. A treia faza, contractul spot, poate fi considerata ca adevaratul început al pietelor de marfa organizate.

Pâna în anul 1600 comertul în Europa si Asia nu a fost destul de intens pentru a permite sustinerea activitatii comerciantilor locali sau a pietelor locale. Periodic, târgurile serveau ca piete de desfacere pentru arii geografice întinse. Aceste târguri au fost organizate la început de comerciantii ambulanti care schimbau marfurile lor locale pe marfuri exotice aduse din tinuturi îndepartate. Banii erau putini si majoritatea tranzactiilor se faceau prin simplu schimb. Acest tip de târg era des organizat în Grecia Antica, în timpul Imperiului Roman, dar si în China.

Treptat, a aparut o retea de târguri specializate si bine organizate. Existau reguli precise care stabileau unde, când si cum pot vinde comerciantii, în functie de tipul de marfa oferit. S-a introdus interdictia contractarii în afara acestor târguri, pentru a preveni acumularea unei cantitati mari de marfa care ar fi permis ulterior controlul pretului.

Cu timpul, s-au constituit asociatii de comert care reprezentau interesele noii clase de comercianti. Disputele din afaceri erau solutionate în tribunale special înfiintate, prin aplicarea codului comerciantului.

Odata cu cresterea numarului de tranzactii s-a introdus ca mijloc de schimb „scrisoarea de târg". Aceste scrisori permiteau amânarea platii unei marfi, deci o extindere a creditului. Comerciantii aveau posibilitatea sa circule din târg în târg reglând platile prin anularea debitelor sau creditelor cu scrisori de târg, platind la sfârsit eventualele datorii ramase, în bani. Asa a aparut piata spot (cash). Adesea, comerciantii prezentau esantioane din marfa lor, urmând ca plata - în bani sau cu scrisoare - sa se faca numai atunci când titlul trecea la cumparator.

Se considera ca radacinile comertului la termen se afla în sistemul de târguri medievale japoneze, care a permis Japoniei sa dezvolte si sa organizeze piata la termen începând cu anul 1697, cu aproape un secol si jumatate înaintea Statelor Unite ale Americii.

Denumirea de „bursa" provine de la orasul Bruges, unde aceste adunari se tineau la Hotel des Bourses, numit asa dupa un senior din vechea si nobila familie van den Boursen care îl construise si pe al carui frontispiciu erau sculptate în piatra trei pungi (fr. bourse). Aici se întâlneau bancherii si negustorii pentru a negocia bani, metale pretioase, hârtii de valoare si marfuri. Cu timpul, locurile de întâlnire ale comerciantilor au primit denumirea de burse.

1.1.1. Primele burse de marfuri în lume

Prima bursa, în acceptiunea moderna, a fost cea de la Anvers, înfiintata în anul 1531. Bursa din Anvers avea o cladire proprie unde se încheiau tranzactii cu marfuri coloniale.

În anul 1554 s-a înfiintat la Londra o bursa denumita „Royal Exchange", care, din 1773 s-a profilat numai pe schimbul de efecte financiare.

În anul 1639 apar la Paris o serie de agentii de schimb în domeniul negocierii titlurilor de valoare; apoi la Lyon, Toulouse si Rouen, iar spre sfârsitul secolului al XVII-lea, la Montpellier.

În Germania, la jumatatea secolului al XVI-lea apar primele burse la Augsburg, Nürnberg si Hamburg, iar la începutul secolului al XVII-lea, bursa din Berlin.

La începutul secolului al XVII-lea la Amsterdam marfurile se puteau negocia în baza contractelor „options" prin care se permitea convenirea unui pret în baza caruia cumparatorul obtinea de la vânzator dreptul de a cumpara o cantitate de marfa la o data stabilita în viitor. Un secol mai târziu, tot în acest mare centru comercial se constituie o bursa a grâului în care se desfasurau tranzactii de trei ori pe saptamâna, într-o hala uriasa de lemn în care fiecare negustor avea un om tocmit pentru a aduce mostre din grâul pe care dorea sa-l vânda si pentru a negocia pretul în functie de calitatea acestuia.

Burse au mai fost înfiintate la Basel (1699), Paris (1724), Viena (1761), New York (1792), Bruxelles (1801), Roma (1827), Madrid (1831), Milano (1833), Geneva (1850), Tokyo (1855) etc.

În secolul al XVIII-lea si în prima jumatate a secolului al XIX-lea în Olanda si Anglia comertul spot devenise deosebit de important pentru materii prime, produse agro-alimentare si industriale.

În 1848 si-a început activitatea Chicago Board of Trade ca bursa de

Preview document

Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 1
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 2
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 3
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 4
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 5
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 6
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 7
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 8
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 9
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 10
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 11
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 12
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 13
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 14
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 15
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 16
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 17
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 18
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 19
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 20
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 21
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 22
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 23
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 24
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 25
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 26
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 27
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 28
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 29
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 30
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 31
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 32
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 33
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 34
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 35
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 36
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 37
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 38
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 39
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 40
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 41
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 42
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 43
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 44
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 45
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 46
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 47
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 48
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 49
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 50
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 51
Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu - Pagina 52

Conținut arhivă zip

  • Bursa Monetar-Financiara de Marfuri Sibiu.doc

Alții au mai descărcat și

Bursa Monetar Financiară și de Mărfuri Sibiu

I. Definire: Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata...

Marketing

Obiectivele capitolului ???? După studiul acestui capitol veți fi capabil să: − știți ce este un produs și cum sunt clasificate produsele; −...

Evoluția pieței instrumentelor financiare derivate din România

Instrumentele financiare derivate au apărut pe piața tranzacțiilor financiare din motive speculative și din doleanța operatorilor economici care...

Piețe de capital

AIG American International Group sau AIG este o companie importantă americană de asigurări, listată la NYSE, al cărui sediu se găsește în clădirea...

Raport de analiza Alro SA

PARTEA I:ANALIZA COMPANIEI Compania ALRO S.A. a fost înființată în România, în anul 1961, făcând parte dintr-un grup ,integrat pe verticală, care...

Bursă de Mărfuri

1.1. ISTORICUL BURSELOR DE MARFURI Aparitia si formarea burselor de marfuri este rezultatul unui proces evolutiv firesc care a început în urma...

Bursa de Valori București

Construirea celei mai performante piete de capital din regiune, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Misiunea Bursei este de a asigura si a...

Te-ar putea interesa și

Tranzacțiile futures și cu opțiuni la bursa monetara - financiară și de mărfuri Sibiu

1.1. Bursa - definire, scop, trăsături 1.1.1. Definiţie şi scop Bursa este o constituţie cu putere de autoreglementare, specifică economiei de...

Drepturi de Alocare Transgaz SA

INTRODUCERE „Bursele sunt instituţii publice create în scopul de a reuni pe comercianţi, industriaşi, producători, armatori şi asiguratori în...

Bursa de Valori București

CAPITOLUL 1 BURSELE: ORGANIZARE SI FUNCTIONARE 1.1. BURSA: CONCEPT SI CARACTERISTICI Bursele, în general, joaca în lumea contemporana, atât pe...

Contractele Futures

CAPITOLUL 1. Definitii si notiuni introductive Aparute cu peste o suta de ani in urma, contractele futures au cunoscut o expansiune in lumea...

Bursa Monetar Financiară și de Mărfuri Sibiu

I. Definire: Bursa de valori este una din cele mai importante institutii ale economiei de piata, un segment al pietei financiare, o piata...

Societățile de investiții și fondurile mutuale

I.Piata de capital in Romania Prin intermediul acestui material am dori sa facem o prezentare a principalelor modalitati de investire si...

Bursa monetar-financiară de mărfuri Sibiu

Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu ~scurt istoric~ Bursele de instrumente financiare derivate, inclusiv cele avand ca suport mărfuri,...

Societățile de investiții și fondurile mutuale

Prin intermediul acestui material am dori sa facem o prezentare a principalelor modalitati de investire si economisire oferite de piata financiara...

Ai nevoie de altceva?