Piețe capital

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Burse
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 5855
Mărime: 470.91KB (arhivat)
Puncte necesare: 6

Extras din referat

CAPITOLUL 1 : PREZENTARE GENERALĂ C.N.V.M

Comisia Națională a Valorilor Mobiliare (CNVM) este o autoritate administrativă autonomă a statului român, are ca scop reglementarea și supravegherea pieței de capital, piețele de mărfuri(reglementate) și instrumentele financiare derivate, dar și instituțiile și operațiunile specifice ale acestora. CNVM este subordonată Parlamentul României, prezentând acestuia din urmă rapoarte prin intermediul comisiilor pentru buget, finanțe și bănci ale celor două camere. Sediul central al autorității se află în București.

1.1 Compunerea si functionarea C.N.V.M.

Această autoritate este constituită din 7 membri, aceștia având următoarele funcții: 1 președinte, 2 vicepreședinți și 4 comisari. Hotărârile autorității sunt adoptate prin votul a cel puțin 5 membri. În prezent, membrii sunt : Gabriela-Victoria Anghelache (președinte), Eugenia Carmen Negoiță (vicepreședinte), Claudia Cătălina Sava (membru),Dorina Mihăilescu (membru), Bogdan Mihai Chetreanu(membru), Lóránd István Králik (membru).

Numirea membrilor C.N.V.M., cu nominalizarea functiilor, se face la propunerea comuna a Comisiei economice a Senatului, Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare a Camerei Deputatilor si a Comisiilor pentru buget, finante si banci ale celor doua Camere.

Presedintele este reprezentantul de drept al C.N.V.M. ca autoritate administrativa autonoma si ca persoana juridica de drept public si in raporturi de drept comun.

In caz de indisponibilitate temporara a presedintelui reprezentarea legala a C.N.V.M. revine unuia dintre vicepresedintii acesteia, cu exceptia situatiilor cand reprezentarea legala, in absenta presedintelui si vicepresedintilor, se atribuie comisarului celui mai varstnic.

C.N.V.M. se intruneste in prezenta a cel putin 3 dintre membrii sai, incluzand presedintele sau, in absenta acestuia, unul dintre vicepresedinti. Membrii C.N.V.M. absenti pot vota in scris.

Hotararile sunt adoptate cu votul a cel putin 5 membri ai C.N.V.M. in caz de partaj egal al voturilor este decisiv votul presedintelui sau, in cazul indisponibilitatii acestuia, cel al vicepresedintelui care conduce sedinta.

In cazul sedintelor C.N.V.M. la care se iau decizii privind politica generala a pietei de capital, C.N.V.M. se va intruni valabil in prezenta a cel putin 5 membri.

Hotararile adoptate sunt obligatorii pentru toti membrii C.N.V.M.; membrii care au votat impotriva si cei absenti pot consemna opinia separata in procesul-verbal al sedintei respective. Presedintele, respectiv vicepresedintele care a condus sedinta, este obligat sa semneze actele ce decurg din hotararea adoptata, chiar daca a votat impotriva.

In situatii de urgenta, cand cvorumul prevazut mai sus nu poate fi intrunit, hotararea va fi adoptata cu majoritatea simpla a membrilor prezenti, indiferent de numarul acestora, si va fi astfel pusa in aplicare, urmand sa fie confirmata, modificata sau revocata de catre C.N.V.M. in prima sedinta, in conformitate cu prevederile alineatelor precedente.

Membrii C.N.V.M. isi exercita mandatul potrivit legii. Ei raspund pentru activitatea lor in mod solidar, cu exceptia situatiei in care au votat impotriva unei hotarari si au consemnat opinia separata in procesul-verbal.

Indeplinirea sau omisiunea indeplinirii cu buna-credinta si fara neglijenta a oricarui act sau fapt in legatura cu exercitarea, in conditiile legii, a atributiilor de supraveghere si control nu poate atrage raspunderea civila sau penala, dupa caz, a membrilor C.N.V.M. numiti conform prevederilor prezentului articol sau a persoanelor delegate de aceasta in acest sens. In cazul declansarii cercetarii penale impotriva membrilor C.N.V.M. va fi informat in prealabil Parlamentul Romaniei.

Membrii C.N.V.M. trebuie sa fie cetateni romani, cu domiciliul stabil in Romania, in varsta de minimum 30 de ani, cu o buna reputatie si pregatire profesionala in domeniul economic sau juridic, avand o vechime in specialitate de minimum 5 ani.

Calitatea de membru al C.N.V.M. inceteaza in urmatoarele situatii:

a) la expirarea termenului pentru care a fost numit;

b) prin demisie;

c) prin revocare de catre Parlament in urmatoarele situatii:

1. la aparitia unei incompatibilitati sau a unui impediment (se demonstreaza faptul ca a fost declarat falit, una din rudele apropiate este ales Presedinte al Romaniei, Presedinte al Parlamentului, etc).

2. impotriva acestuia a fost pronuntata o condamnare penala cu pedeapsa privativa de libertate, ramasa definitiva;

d) prin inlocuire.

Membrii C.N.V.M. au obligatia sa notifice de indata, in scris, Parlamentului aparitia oricareia dintre situatiile de incompatibilitate. Pana la decizia Parlamentului membrul C.N.V.M. este suspendat de drept.

Bibliografie

1. Anghelache Gabriela, Gheorghe- “Regimul valorilor mobiliare”, Ed. Tribuna Economica, Bucuresti, 2001

2. Dragota Victor- “Gestiunea portofoliului de valori mobiliare”, Ed. Economica, Bucuresti,2003

3. http://rafo.ro/raportari-cnvm/

Preview document

Piețe capital - Pagina 1
Piețe capital - Pagina 2
Piețe capital - Pagina 3
Piețe capital - Pagina 4
Piețe capital - Pagina 5
Piețe capital - Pagina 6
Piețe capital - Pagina 7
Piețe capital - Pagina 8
Piețe capital - Pagina 9
Piețe capital - Pagina 10
Piețe capital - Pagina 11
Piețe capital - Pagina 12
Piețe capital - Pagina 13
Piețe capital - Pagina 14
Piețe capital - Pagina 15
Piețe capital - Pagina 16
Piețe capital - Pagina 17
Piețe capital - Pagina 18
Piețe capital - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Piete capital.docx

Te-ar putea interesa și

Guvernanța corporativă

În literatura de specialitate, guvernanța corporativă cuprinde ansamblul de reguli și principii după care funcționează o întreprindere, modul de...

Piețe de capital

1. PIAŢA DE CAPITAL - COMPONENŢA PIEŢEI FINANCIARE Orice economie naţională,indiferent de nivelul său de dezvoltare este caracterizată de...

Rolul Pieței de Capital în Dezvoltarea Economiei

Studiile efectuate pâna acum au lacune în încercarea lor de a face o stricta delimitare între sisteme financiare bazate pe banci si sisteme...

Piața Capitalurilor în România

CAPITOLUL I PIETELE DE CAPITAL  CONCEPT, CAPITALUL FINANCIAR SI CAPITALUL REAL 1.1. Conceptul de bursa Bursa este unul din stâlpii economici...

Rolul pieței de capital în funcționarea economiei

Capitolul 1. Piaţa de capital si dezvoltarea economica 1.1. Aspecte teoretice privind piaţa de capital. Piaţa de capital reprezintǎ o piaţǎ...

Criza Financiară Internațională și Piețele de Capital

CRIZA FINANCIARA INTERNATIONALA SI PIETELE DE CAPITAL CAP.1. CRIZA FINANCIARA INTERNATIONALA.DEFINITE. CAUZE. DIMENSIUNI. 1.1. DEFINITIA...

Piața de capital

1. Definitia pietei capitalului. Noţiuni introductive Piaţa de capital reprezintă o piaţă specializată unde se intâlnesc şi se reglează în mod...

Tendințe Actuale în Evoluția Piețelor de Capital în Țarile Dezvoltate

Cap. I.Rolul pieţelor de capital în economie 1.1.Pieţele de capital – instiţutii fundamentale în economia de piaţa ’’Piaţa – afirma economistul...

Ai nevoie de altceva?