Dispozitive de intrare

Referat
6/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3440
Mărime: 420.10KB (arhivat)
Publicat de: Iustina Busuioc
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Crainicu
O scurta trecere in revista a principalelor dispozitive de intrare ale calcualtorului: tastatura, mouse-ul, scanerul si cititorul de bare

Extras din referat

Dispozitive de intrare

Dispozitivele de intrare reprezinta partea hardware cu ajutorul careia utilizatorul da comenzi sau introduce informatii în sistemul de calcul. Exemple ale dispozitivelor de intrare sunt: tastatura, mouse-ul, scanerul, touch-pad-ul, cititorul de coduri de bare, etc.

Tastatura

Tastatura este componenta hardware a calculatorului ce permite utilizatorului sa introduca date prin apasarea unor taste. Cele mai folosite tastaturi sunt cele QWERTY. Denumirea vine de la primele sase taste de pe rândul al treilea. Tastatura este probabil cel mai vechi dispozitiv de intrare, ea existând înainte de aparitia monitoarelor si evident înainte de aparitia mouse-ului. Fiecare tasta are asociat un numar de identificare care poarta denumirea de cod de scanare. La apasarea unei taste, tastatura trimite sistemului de calcul codul de scanare corespunzator tastei respective (un numar întreg de la 1 la n - numarul de taste). La primirea codului de scanare de la tastatura, calculatorul face conversia între numarul primit si codul ASCII corespunzator. Tastatura retine nu numai apasarea unei taste, dar si eliberarea acesteia, fiecare actiune fiind înregistrata separat. Exista doua categorii de taste :

taste comutatoare – au efect indiferent daca sunt apasate sau eliberate

taste de control - au efect numai atunci când sunt actionate

Tastatura cu 101 si cea cu 104 tastste sunt doua tipuri de tastaturi mai raspândite.

Tastele sunt asezate în grupuri de taste astfel încât sa usureze procesul de introducere a informatiilor în calculator (amplasarea literelor pe tastatura a fost facuta tinându-se cont de frecventele diverselor litere într-o anumita limba, de aceea o tastatura pentru Germania are literele asezate altfel decât una americana).

Blocul alfa-numeric Cel mai important grup este cel care ocupa cea mai mare parte a tastaturii si el contine atât taste a caror apasare produce aparitia pe ecranul monitorului a unor litere (Q, W, E, etc.), cifre (1, 2, 3, etc.) sau simboluri (@, #, etc.), cât si taste speciale (Enter, Shift, Control, Alt, etc.) a caror functionalitate variaza în functie de programul folosit si care va fi explicata mai jos.

Blocul functional Deasupra grupului principal se afla un sir de taste numite "functionale" (F1, F2, F3, etc.) al caror rol este sa lanseze în mod direct comenzi pentru calculator, comenzi care sunt diferite în functie de softul pe care îl folosim la un anumit moment. Ele sunt folosite foarte mult în jocuri, dar si alte softuri le pun în valoare.

Blocuul tastelor de pozitionare La dreapta grupului principal se afla un grup împartit în mai multe (de obicei trei) subgrupuri si care contine taste folosite în principal pentru navigare pe ecran (tastele care au desenate sageti pe ele, Tastele Page Up sau Page Down, etc.) dar si unele taste cu functii speciale (cum este tasta Delete).

Blocul numeric La extremitatea (marginea) dreapta a tastaturii se afla un grup de taste care sunt folosite în special pentru scrierea de cifre si pentru efectuarea de operatii aritmetice (adunare, scadere, etc.), tastele fiind asezate foarte comod pentru lucrul cu mâna dreapta. O parte a tastelor din acest ultim grup are o functionalitate dubla, ele putând fi folosite si pentru navigare.

Tastatura are si o serie de taste speciale. Acestea nu produc aparitia nici unui caracter alfanumeric la apasarea lor, ci au functia de a lansa direct comenzi în cazul în care sunt apasate singure sau în cadrul unei combinatii cu alte taste. Ele sunt urmatoarele :

ENTER : Este cea mai mare tasta si are de obicei o forma caracteristica, aceea a literei "L" privita în oglinda. Tasta Enter are în principal rolul de a lansa în executie softurile, dar si de a determina calculatorul sa execute o comanda care este specificata de softul care se afla în functiune în momentul respectiv. Tasta Enter are într-o mare masura aceeasi functionalitate ca si butonul stâng al mouse-ului. În cazul editarii de text apasarea tastei Enter duce la crearea unui paragraf nou de text, sub cel curent.

BACKSPACE : Se gaseste de obicei deasupra tastei Enter si are rolul de a sterge ultimul caracter (litera, cifra, etc.) scris în cadrul unui text. Daca este tinuta apasata ea va determina stergerea tuturor caracterelor aflate la stânga cursorului.

SHIFT : Este o tasta dubla, cea dreapta gasindu-se de obicei sub tasta Tasta Enter, iar cea stânga pe acelasi rând însa la marginea stânga a tastaturii. Tasta Shift este cel mai des utilizata pentru scrierea cu litere majuscule, pentru acesta trebuind sa apasam în acelasi timp tasta Shift (indiferent care din ele) si tasta literei în cauza.

CONTROL (CTRL) : Este o tasta dubla, cea dreapta gasindu-se de obicei sub tasta Tasta Shift, iar cea stânga pe acelasi rând însa la marginea stânga a tastaturii. Tasta Ctrl este cel mai des utilizata pentru comenzi care sunt lansate în executie la apasarea unei combinatii de taste.

ALT : Este o tasta dubla care se gaseste pe rândul cel mai de jos al tastaturii la ambele capete ale unei taste alungite ("Spacebar"). Tasta Alt este cel mai des utilizata pentru activarea barei de meniuri a ferestrelor softurilor, dar si pentru comenzi care sunt lansate în executie la apasarea unei combinatii de taste.

WINDOWS (WIN) : Este o tasta dubla având desenat pe ea logoul ("simbolul") SO Windows si care se gaseste pe rândul cel mai de jos al tastaturii, lânga tastele Alt. Tasta Windows este cel mai des utilizata pentru comenzi care sunt lansate în executie la apasarea unei combinatii de taste.

TASTA PENTRU MENIUL CONTEXTUAL : Este situata între tastele Win si Ctrl din partea dreapta. Apasarea ei duce la aparitia unui meniu contextual care consta dintr-o lista de comenzi utile, lista care este specifica fiecarui soft în parte si contextului particular de folosire a acestuia.

ESCAPE (ESC) : Este tasta pozitionata de obicei în coltul din stânga sus al tastaturii. Tasta Esc are într-o anumita masura o functionalitate opusa celei a tastei Enter si anume ea ne permite sa evitam executarea unei comenzi în situatia în care nu suntem siguri ca am facut alegerea cea mai buna. Numele tastei este sugestiv, "escape" însemnând fuga, evitare a unei situatii. Apasând tasta Esc ne întoarcem la o situatie în care putem sa cântarim înca o data decizia pe care dorim sa o luam în privinta unei anumite comenzi.

TAB : Este pozitionata la marginea stânga a tastaturii si are desenate pe ea doua sageti îndreptate în directii opuse. Tasta Tab este folosita în principal pentru navigarea rapida între elementele importante ale ferestrei unui soft (de ex. atunci când avem de ales între mai multe optiuni si dorim sa trecem rapid de la o optiune la alta fara a folosi mouse-ul) sau între legaturile continute într-o pagina web.

SPACEBAR (BARA DE SPATIU) : Este tasta lunga aflata pe rândul cel mai de jos al tastaturii. Este folosita exclusiv pentru introducerea de spatii goale în texte, de exemplu atunci când dorim sa despartim cuvintele dintr-o fraza. Datorita marimii si asezarii ei este folosita si în foarte multe jocuri pentru ca este usor de apasat fara a ne desprinde ochii de pe ecran.

CAPS LOCK : Este pozitionata pe rândul cel mai din stânga al tastaturii, între tastele TAB si SHIFT. Are functia de a bloca ("lock") corpul de litera pe care îl folosim într-un text. Tasta este activata prin apasare si din acest moment textul va fi scris cu majuscule. Dezactivarea se face tot prin apasarea pe tasta si ca urmare textul va fi scris cu litere mici. În cazul în care tasta este activata se va aprinde un led (dioda luminescenta) aflat în partea din dreapta sus a tastaturii.

Preview document

Dispozitive de intrare - Pagina 1
Dispozitive de intrare - Pagina 2
Dispozitive de intrare - Pagina 3
Dispozitive de intrare - Pagina 4
Dispozitive de intrare - Pagina 5
Dispozitive de intrare - Pagina 6
Dispozitive de intrare - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Dispozitive de Intrare.doc

Alții au mai descărcat și

Procesorul

1.Introducere Procesorul este una dintre cele mai importante componente a unui calculator, fiind cel care stabileste cine, ce si când sa faca....

Sisteme de Securitate și Protecția Informațiilor Antiviruși

Pentru a vorbii despre antiviruşi trebuie să definim prima dată viruşii informatici – sunt, in esenţă microprograme greu de depistat, ascunse in...

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Sistemul de Operare Windows Vista

1. PREZENTAREA SISTEMELOR DE OPERARE Sistemul de operare este un asamblu de programe care are rolul de a gestiona si de a facilita...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Te-ar putea interesa și

Studiul de caz privind iluminarea unei săli de sport

1.1.1. Fluxul luminos Φ Fluxul luminos reprezintă cantitatea de lumină emisă de o sursă într-o secundă. În Sistemul Internaţional unitatea de...

Intervenția Organelor de Poliție - Măsurile de Ordine Publică

INTRODUCERE MINISTERUL DE INTERNE ȘI CEL EUROPEAN (argumente istorice) Cel care studiază istoria Internelor este impresionat de faptul că...

Componente hardware

ARGUMENT Un calculator se caracterizează prin componentele hardware si software.Componentele hardware reprezintă totalitatea componentelor fizice...

Echipamente Periferice

ARGUMENT Principalele facilităţi pe care ni le oferă dispozitivele de intrare-ieşire sunt: • permit introducerea manuală a datelor sau...

Tehnici de Redactare

1.Evolutia sistemelor de calcul 1.1 De la abac la calculator electronic Abace si socotitoare Acum 4.000 de ani a aparut abacul, primul...

Programarea și Utilizarea Calculatorului

1. STRUCTURA ŞI FUNCŢIONAREA UNUI SISTEM DE CALCUL Calculatorul este o maşină care prelucrează informaţiile automat. Pentru aceasta trebuie să i...

Dispozitive de intrare-ieșire

DISPOZITIVE DE INTRARE IESIRE Transmiterea informatiei în interiorul sistemului. (n calculator informatia se transmite codificat, în format binar....

Dispozitive de întrare - tastatură

Capitolul 1. Dispozitive de intrare Tastaturile Una dintre componentele de baza ale sistemelor este tastatura, care reprezinta principalul...

Ai nevoie de altceva?