Floppy Disk-ul și CD-Rom-ul

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1962
Mărime: 217.56KB (arhivat)
Publicat de: Iustina Busuioc
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bogdan Crainicu
Descrierea floppy disc-ului si a cdrom-ului, parti componente, mod de functionare si memorare a informatiilor

Extras din referat

Floppy Disc-ul

Cel mai vechi dispozitiv de intrare cu ajutorul caruia se “aduceau” date calculatorului este unitatea de Discheta sau floppy disk drive (FDD). Unitatile de Discheta citesc Dischete sau floppy disk, floppies, diskettes.

Discheta reprezinta un suport pentru stocarea datelor format dintr-un mediu magnetic de stocare încapsulat într-o cutie dreptunghiulara de plastic.

Dischetele au fost folosite aproape 15 ani drept principalul mod de transfer al datelor si de backup.

Chiar la începuturile calculatoarelor personale pe Dischete mai era stocat si sistemul de operare, mici programe, etc. Calculatorul avea doar o mica memorie ROM care stoca doar “miezul” sistemului de operare restul informatiilor erau stocate pe Dischete. Fiind principalul mijloc de transfer al datelor Dischetei, mai exact unitatii de Discheta i s-a alocat litera A, Discul A. Daca aveam atasat si a doua unitate de Discheta acesteia i se aloca litera B, devenind drive B. Discurilor dure li se alocau litere începând cu litera C.

Discheta poate retine o cantitate redusa de informatii si odata cu evolutia calculatoarelor a crescut si nevoia de spatiu de stocare. Încet încet floppy Disc-ul este înlocuit de medii de stocare mai generoare. Primul a fost Discul dur, apoi CD-ul, a urmat DVD-urile si flash Disc-urile. Internetul de mare viteza a contribuit si el la distributia informatiei într-un mod comod si facil.

Tendinta actuala este de a se renunta complet la utilizarea Dischetei, calculatoarele personale încep sa nu mai includa în configuratia standard unitate de Discheta.

Prima Discheta si unitate de Discheta au aparut în 1969 inventia fiind atribuita lui Alan Shugart de la IBM. Discheta avea 8 inch (aproximativ 20 de centimetri) si avea o capacitate de 80KB. Pâna sa fie înlocuita, Discheta de 8 inch a ajuns la o capacitate de 1200KB.

Urmasul Dischetei de 8 inch a fost Discheta de 5¼ inch (13 cm) cu 360KB capacitate (vezi imaginea).

Cel mai cunoscut format de Discheta este cel de 3½ inch (9 cm) cu 1.44MB capacitate. Acest format a înlocuit formatul de 5¼ inch.

Alaturi de dimensiunile fizice ale Dischetei s-au adaugat diferite acronime: DD = Double Density; QD = Quad Density; HD = High Density ED = Extended Density; LS = Laser Servo; HiFD = High capacity Floppy Disk; SS = Single Sided; DS = Double Sided care se refereau la tehnologia folosita pentru fabricarea mediului magnetic si numarul de fete ale acestuia.

Denumirea de floppy disk provinde de la faptul ca primele Dischete erau flexibile si subtiri. Formatul 3½ nu mai pastreaza aceste caracteristici, dar denumirea a ramas aceeasi.

Discheta de 3½ inch

Formatul Dischetei de 3½ inch s-a impus începând cu 1984 odata cu introducerea de catre Apple Computer a calculatoarelor Macintosh care utilizau acest format. Raspândirea calculatoarelor Macintosh au facut acest format cel mai popular.

Apple a selectat acest format datorita robustetii carcasei, a capacului de metal protector si capacitatii de stocare acceptabile. Alt avantaj a fost si faptul ca Discheta putea fi introdusa în unitate doar într-un singur fel, evitând astfel problemele nu putine create de întroducerea incorecta a Dischetelor în unitate.

Capacitatea primelor Dischete de acest format era de 360KB si stocau informatii pe o singura parte a mediului magnetic. Odata cu intrducerea Dischetei cu doua fete (double sided) capacitatea a crescut la 720KB.

În 1987 este introdusa tehnologia HD (high density) care a sporit capacitatea de stocare a Dischetei la 1440KB, adica formatul actual. Tot în 1987 apare si mecanismul de protectie la scriere a Dischetei. Acesta consta într-o gaura la coltul din drepta al Dischetei ca poate fi acoperita sau descoperita (vezi în imagine sageata 1). Veti mai întâlni denumirea de 3½ DSHD diskette.

Elementele din care este construita o Discheta sunt prezentate în imaginea alaturata.

1. activarea protectiei la scriere

2. mecanism de rotire

3. capac metalic, protejeaza mediul magnetic de praf, atingeri accidentale, etc

4. învelisul de plastic, format din doua parti lipite una de alta

5. hârtie cu rol de curatare a mediului magnetic, fiecare parte a învelisului are o astfel de hârtie

6. mediul magnetic de stocare a informatiilor

7. un sector

Capacitatea Dischetei este supusa acelorlasi confuzii ca si în cazul Discurilor dure. Se face confuzia la interpretarea semnificatiei kilo. În sistemul internationale 1 kilo = 1000, în sistemul binar 1 kilo = 1024.

Unitatea de discheta

Unitatea de discheta este un ansamblu format din:

1. Capete de scriere/citire câte unul pentru cele doua parti ale unei Dischete. Amplasarea lor nu este simetrica pentru a se evita interferentele. Un cap este folosit pentru scriere/citire

2. Capul pentru stergere este amplasat înaintea capului de scriere/citire

Capetele de scriere/citire si de stergere nu ating fizic mediul magnetic.

3. motorul unitatii, are rolul de a roti Discul magnetic

4. motor pas cu pas cu rolul de a deplasa capetele unitatii pe suprafata Discului magnetic

5. rama metalica cu rol în a pozitiona Discheta în interiorul unitatii, a deschide capacul metalic protector al Dischetei, de a scoate Discheta din unitate si de a pozitiona capetele unitatii

6. placa de circuite electronice cu rol de control si transfer al informatiilor

7. senzor optic pentru detectarea protectiei la scriere

8. led pentru semnalizarea activitatii

Despre Dischete...

1. daca doua Dischete sunt asezate una lânga cealalta datele de pe acestea nu se vor pierde datorita câmpului magnetic al Discului din interior. Acest câmp este mult prea scazut.

2. cablul de date care conecteaza unitatea de Discheta la placa de baza contine o sectiune rasucita. Astfel se aloca litera A sau B unitatii.

Preview document

Floppy Disk-ul și CD-Rom-ul - Pagina 1
Floppy Disk-ul și CD-Rom-ul - Pagina 2
Floppy Disk-ul și CD-Rom-ul - Pagina 3
Floppy Disk-ul și CD-Rom-ul - Pagina 4
Floppy Disk-ul și CD-Rom-ul - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Floppy Disk-ul si CD-Rom-ul.doc

Te-ar putea interesa și

Medii de stocare a datelor

Argument Momentul iniţial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului englez Charles Babbage. El a propus în anul...

Echipamente Periferice ale Calculatorului

Introducere Rolul echipamentelor periferice este acela de a asigura comunicarea între unitatea centrală de prelucrare şi mediul exterior prin...

Placă de bază

Placa de baza 1. Istoria si arhitectura placilor de baza Lucrarea are un caracter general, de introducere in arhitectura sistemului de calcul cel...

Arhitectura calculatoarelor

I. Arhitectura calculatoarelor 1. Scurt istoric Momentul iniţial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului...

Principiile stocării magnetice

Argument Momentul iniţial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului englez Charles Babbage. El a propus în anul...

Arhitectura calculatoarelor

1. Introducere Au trecut aproape trei decenii de când firma IBM a definit şi a caracterizat cel mai important segment de piaţă din domeniul...

Componentele unui calculator compatibil IBM

1. Ce este un sistem de calcul? Un sistem de calcul (“calculator”, “computer”) este un echipament electronic specializat în prelucrarea automatã a...

Arhitectura calculatoarelor - configurația hardware a unui PC compatibil IBM

CAPITOLUL I CONFIGURATIA HARDWARE A UNUI P.C. COMPATIBIL I.B.M. Configuratia unui PC compatibil IBM Introducere Au trecut mai bine de doua...

Ai nevoie de altceva?