Piața procesoarelor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 4157
Mărime: 23.53KB (arhivat)
Publicat de: Andrian Morar
Puncte necesare: 5

Extras din referat

DESPRE PROCESOR…

Procesorul ( CPU= Central Processing Unit ) este inima unui calculator personal. El este responsabil de interpretarea si executarea comenzilor si de el depinde in principal puterea de calcul a unui sistem.

Perfomantele unui procesor depind de mai multi factori. Cei mai importanti sunt frecventa de lucru, marimea si frecventa de lucru ale memoriei cache interne (nivelele de cache L1, L2, si chiar L3), frecventa de bus intern (FSB), seturile de instructiuni ce pot fi executate (ex: MMX, SSE, 3DNow! etc.) si structura interna a procesorului (ex.: rularea mai multor procese in paralel).

In general, pentru o anumita perioada de timp si pentru un anumit producator, se poate spune ca exista pe piata un anumit procesor care ofera un bun raport pret/performanta.

Orientativ, el poate fi indentificat urmarind diferenta de pret dintre procesoare cu indicatori de performanta diferiti, incepand de la cele mai ieftine. Aceasta diferenta de pret tinde sa fie constanta atunci cand procesoarele se adreseaza consumatorilor obisnuiti. Atunci cand ea devine simtitor mai mare inseamna ca procesorul respectiv este considerat ca facand parte din zona high-end (zona consumatorilor cu venit foarte mare), si este deci adresat utilizatorilor care sunt dispusi sa plateasca sensibil mai mult pentru un plus de performanta.

Este important de retinut ca frecventa de lucru a unui procesor a incetat de mult sa fie caracteristica dupa care ar trebui sa ne orientam in vederea achizitionarii unui procesor performant.

Computerele din ziua de azi nu sunt numai cele mai bune masinarii proiectate de cei mai buni ingineri si programatori, ele sunt produsul unei evolutii care s-a bazat atat pe capricii, pe considerente comerciale cat si pe inovatii tehnologice.

ISTORIA PIEȚEI DE PROCESOARE

PC-urile din ziua de astazi folosesc in principal procesoare produse de Intel (acronimul de la Integrated si Electronics) si AMD (Advanced Micro Devices). Aceste companii ofera o gama foarte variata de procesoare, care insa, pentru utilizatorul obisnuit, pot fi incluse in doua clase importante: o linie de procesoare cu pret scazut si performante medii si o linie de procesoare foarte performante si preturi ridicate.

Intel

La 13 iulie 1968, Robert Noyce si Andrew Grove, nereusind sa convinga compania Fairchild sa se lanseze in "aventura" circuitelor integrate, au fondat propria companie, Intel, acronimul de la Integrated si Electronics. Scopul initial a fost impunerea memoriilor semiconductoare pe piata, cand memoriile cu miez magnetic erau inca dominante si costau mai putin. In anul 1969, compania japoneza Busicom, dorind sa dezvolte un calculator de inalta performanta, incredinteaza firmei Intel caietul de sarcini. Cercetatorii de la Intel au observat ca este mai practic sa reduci numarul circuitelor, cu conditia sa concentrezi un numar mai mare de functii logice pe fiecare. Asa a rezultat primul chipset (MCS-4), cu patru circuite, din care unul dedicat pentru calcul, 4004 - primul microprocesor industrial si comercial.

La 15 noiembrie 1971 are loc lansarea lui Intel 4004: chipul era capabil sa proceseze datele pe 4 biti, insa instructiunile (in numar de 46, orientate pe operatiuni aritmetice) aveau 8 biti; continea 2300 tranzistori, memoria adresabila era de 4 KB, efectua 60.000 operatii pe secunda, la frecventa de baza de 108 kHz. Acesta a fost cuplat cu o alta mare inventie a timpului, tot a lui Intel, si anume RAM-ul (chipuri de memorie de ordinul kilobitilor), rezultand o viteza crescuta de procesare. Intel a vandut drepturile asupra arhitecturii 4004 companiei Busicom pentru 60.000$, dar realizand ca 4004 este mai mult decat un simplu chip, le-a rascumparat mai tarziu, profitand de faptul ca Busicom trecea prin dificultati financiare.

La 22 martie 1993 s-a lansat primul procesor superscalar de la Intel numit Intel Pentium care putea executa pana la doua instructiuni simultan. Procesorul lucra cu o magistrala de date de 64 de biti (cu toate ca a fost un procesor pe 32 de biti) si a fost lansat initial la viteze de 60 si 66 de MHz. Au urmat insa foarte rapid versiuni de 75, 90, 100, 120, 133, 150, 166, 200, 233 MHZ. De fapt au existat trei versiuni de Pentium: prima versiune care nu cuprindea decat doua modele: Pentium la 60 si la 66MHz, a doua versiune care a adaugat instructiunile MMX si o ultima versiune care a micsorat distanta dintre tranzistoare permitand astfel viteze mai mari care au ajuns pana la 233MHz. Intel Pentium a fost primul microprocesor pentru PC-uri care putea sa calculeze mai mult de 100MIPS (milioane de instructiuni pe secunda). Tot pentru prima oara era posibila construirea unor sisteme care sa lucreze cu 2 procesoare in paralel (sisteme multiprocesor).

La 1 noiembrie 1995 Intel lanseaza Intel Pentium Pro. Acest procesor a fost una dintre cele mai mari inovatii tehnice produse de Intel pana acum. Procesorul ingloba pentru prima oara in istorie pe langa cache-ul Level1 de 8k pentru date si 8k pentru instructiuni, si un cache Level2 de 256Kb sau 512Kb.

Intel Pentium MMX a aparut in ianuarie 1997. S-a crezut initial ca MMX inseamna MultiMedia eXtension, dar Intel a declarat ca inseamna Matrix Math eXtension. Acesta reprezinta un standard introdus de Intel care aduce 57 instructiuni care usurau in principal calculele matematice cu vectori. De asemenea s-a dublat cantitatea de memorie cache (32Kb).

In 1997 apare Intel Pentium II. Acesta folosea un nou design si avea nevoie de placi de baza noi, bazate pe slot 1 (procesorul se afla, impreuna cu memoria cache Level2, pe o placuta care se introducea intr-un slot special). Vitezele atinse de acest procesor s-au situat intre 233 si 450MHz. Spre deosebire de PentiumPro, memoria cache Level 2 nu rula la intreaga viteza a frecventei procesorului, ci numai la jumatate din aceasta.

In anul 1998, la numai un an de la aparitia lui Intel Pentium II, apare Intel Pentium II Xeon echivalentul Pentium II construit insa pentru servere. Acesta era o varianta usor modificata a lui Pentium II, dispunand insa de un cache Level2 integrat de pana la 2MB. Aceasta cantitate impresionanta a memoriei cache a dus insa si la preturi de vanzare foarte mari, un Pentium II Xeon fiind de 2-3 ori mai scump decat un Pentium II la aceeasi frecventa.

Preview document

Piața procesoarelor - Pagina 1
Piața procesoarelor - Pagina 2
Piața procesoarelor - Pagina 3
Piața procesoarelor - Pagina 4
Piața procesoarelor - Pagina 5
Piața procesoarelor - Pagina 6
Piața procesoarelor - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Piata Procesoarelor.doc

Te-ar putea interesa și

Aspecte comparative, funcțional constructive și economice ale procesoarelor multicore din tehnică de calcul

Capitolul I: Familii de procesoare multicore,caracteristici, avantaje dezavantaje,ierarhizarea calitativă după firmele producatoare pe plan mondial...

Arhitectura calculatoarelor

Introducere Disciplina “Arhitectura Calculatoarelor” se ocupã cu descrierea sistemelor de calcul, precum si de modul de reprezentare a informatiei...

Procesorul

1.Introducere Procesorul este una dintre cele mai importante componente a unui calculator, fiind cel care stabileste cine, ce si când sa faca....

Componente hardware

ARGUMENT Un calculator se caracterizează prin componentele hardware si software.Componentele hardware reprezintă totalitatea componentelor fizice...

Evoluția Procesoarelor

Introducere Nivelul de dezvoltare a tehnologiei creşte pe zi ce trece. În fiecare zi apare cîte un calculator mai performant cîte un procesor mai...

Arhitectura calculatoarelor

I. Arhitectura calculatoarelor 1. Scurt istoric Momentul iniţial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului...

Comportamentul consumatorului - Intel project

1. Scurta prezentare a firmei si produsului Proiectul de fata încearca sa realizeze comportamentul consumatorului în cazul achizitionarii unui...

Microprocesoarele Intel

Creierul sau motorul unui sistem PC este procesorul (uneori numit microprocesor),sau unitatea centrală de procesare (CPU-Central Processing...

Ai nevoie de altceva?