Prezentare placă video Asus GeForce GT 430

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1835
Mărime: 318.40KB (arhivat)
Publicat de: Mirabela Dobre
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radu Marsanu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI FACULTATEA DE COMERŢ

Extras din referat

Placa video este responsabilă cu afişarea imaginilor pe ecranul monitorului, ea conţinând un procesor specializat, numit GPU(Graphical Processing Unit) sau VPU (Video Processing Unit) care face o parte din calculele necesare pentru afişarea imaginilor, cealaltă parte a acestor calcule fiind facută de procesorul calculatorului (CPU).Fiecare placă video are şi o cantitate de memorie inclusă pe ea care este folosită de GPU (de exemplu pentru a stoca texturile suprafeţelor întîlnite în jocuri).

Placa video se fixează pe placa de bază într-un slot alungit numit slot. Acesta poate fi de tip AGP (cel mai frecvent) sau PCI (foarte puţine plăci video îl folosesc în prezent). Modul de transfer a datelor video prin portul AGP este de 1X, 2X, 4X sau 8X dar asta nu înseamnă că un mod de transfer de 8X este de două ori mai bun decât de cel 4X, ele având performanţe apropiate, evident cu un plus de performanţa pentru 8X.

Plăcile video sunt construite de multe companii specializate în producerea de piese pentru calculator însă în fapt cea mai mare parte dintre acestea au un procesor grafic (GPU-VPU) fabricat fie de NVIDIA, fie de ATI.În următoarele pagini voi discuta despre ultimul produs lansat de NVIDIA din seria de unitaţi de procesare vizuală Fermi, NVIDIA GeForce GT 430, care a fost creată în mod special pentru a oferi puterea de procesare necesară în sistemele PC multimedia şi experienţa video şi audio de înaltă definiţie pe care o necesită utilizatorii de sisteme desktop.

Cel mai important aspect la această placă este că am scăpat în sfârşit şi în această gamă de performanţă de eternele redenumiri si reciclări ale diverselor nuclee bazate pe arhitectură G9X (9500GT, 9600GT, 9600GS, GT220, etc). Cu un TDP declarat de 49W şi cu 96 CUDA cores, noul Geforce GT430 vine cu suport DirectX 11 şi un spor de performanţă de ~50% (din estimările NVIDIA) faţă de Geforce GT220 (pe care îl şi înlocuieşte). GF108 are 585 milioane tranzistori, un număr care acum ceva timp părea incredibil pentru o placă adresată segmentului entry-level.

Numărul de SM-uri active este de 2, iar în ceea ce priveşte subsistemul de memorie avem la dispoziţie 2 canale a câte 64 biţi (128biţi in total) împreună cu 16 unităţi de texturare şi 4 unităţi de rasterizare (ROP). Frecvenţele de lucru setate din fabrică sunt de 700MHz / 1400MHz / 1600MHz (GPU / SHADER / MEM), dar cu siguranţă vom vedea pe piaţă şi variante overclockate din fabrică.

Partea a-II-a- Facilităţi multimedia

Ţinând cont de preţul anunţat de 299RON (TVA inclus), noua placă se situează exact între HD5550 si HD5570. Geforce GT430 suportă nativ HDMI 1.4 care aduce o serie de îmbunătăţiri faţă de versiunea 1.3a (Radeon HD5XXX), cea mai importantă fiind 3D over HDMI. Dupa cum spune şi numele noul standard suportă redare Bluray 3D cu două fluxuri 1080p simultane.

De asemenea, începând cu versiunea R260 a driverelor Forceware toate plăcile Geforce din seria 4xx pot transmite sunet surround lossless prin conexiunea HDMI (24 biţi multi-channel HD, DTS-HD Master Audio lossless precum şi streaming audio Dolby TrueHD).

Dacă astfel de facilităţi pot fi trecute cu vederea uşor atunci când vorbim de plăci din segmentul Performance sau Enthusiast, atunci când vorbim de o placă dedicată în principal HTPC-uri şi Media PC aceste lucruri devin un criteriu de achiziţie mai important chiar şi decât performanţa.

Partea a-III-a- cutia si bundle-ul

Cutia este compactă cu o coloristică veselă având ca laitmotiv culoarea tradiţională NVIDIA, verde. În pachet găsim doar minimul necesar, de apreciat fiind cele 2 bracket-uri Low Profile care sunt indispensabile atunci când vrem să folosim placa într-un HTPC.

Deşi are simpleţea unei plăci de reţea (cu ieşire DVI, D-SUB si HDMI ) Geforce GT430 beneficiază totuşi de o magistrală de 128 biţi cu memoria, lucru care se poate observa din numărul şi aşezarea în “L” a memoriilor. Simpleţea deosebită a PCB-ului a fost posibilă datorită consumului energetic foarte mic al noului GF108, fapt ce a permis folosirea unui sistem de alimentare extrem de simplu. VRM-ul GPU-ului cât şi cel al memoriilor video au câte 1 fază, fiecare cu câte 3 tranzistoare MOSFET. Folosirea a unei singure faze elimină necesitatea folosirii unui controller de voltaj, un simplu driver fiind suficient.Cele 8 chipuri de memorie GDDR3 care echipează placa sunt fabricate de Hynix şi au un rating de 1.2ns, adică 800MHz (sau 1600MHz în standard DDR). Cooler-ul plăcii are o construcţie solidă beneficiind de o suprafaţă mare de disipare, oricum pare supradimensionat pentru categoria asta de preţ si performanţă. Ventilatorul beneficiază de tehnologia DustProof proprietară ASUS şi din câte am observat în timpul funcţionării are o turaţie constantă de 60% (poate fi setat manual mai sus sau mai jos fără probleme).

Pentru cei care şi-au achiziţionat în ultimul timp un notebook cu grafică Geforce GT 4XX M, nucleul GF108 nu mai este o noutate. De asemenea, partenerii OEM ai NVIDIA (Dell, ASUS, HP, Acer, etc) au integrat de asemenea GT430 în sistemele lor pre-asamblate. Deşi varianta desktop se lansează ultima, putem privi şi jumătatea plină a paharului; aceia dintre voi care plănuiesc achiziţia unui notebook pot afla la ce performanţă se pot aştepta dacă optează pentru Geforce GT 4XX M.

Preview document

Prezentare placă video Asus GeForce GT 430 - Pagina 1
Prezentare placă video Asus GeForce GT 430 - Pagina 2
Prezentare placă video Asus GeForce GT 430 - Pagina 3
Prezentare placă video Asus GeForce GT 430 - Pagina 4
Prezentare placă video Asus GeForce GT 430 - Pagina 5
Prezentare placă video Asus GeForce GT 430 - Pagina 6
Prezentare placă video Asus GeForce GT 430 - Pagina 7
Prezentare placă video Asus GeForce GT 430 - Pagina 8
Prezentare placă video Asus GeForce GT 430 - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Prezentare Placa Video Asus Geforce GT 430.doc

Alții au mai descărcat și

Arhitectura calculatoarelor - Intel vs AMD

Rezultatele din testul 3DS Max 7 SPECapc Test Testul alaturat consta in crearea modelelor 3D, modificarea si randarea scripturilor. Conform...

Placă video - grafică

INTRODUCERE ŞI SCURT ISTORIC 1 – Monitor 2 – Placa de baza 3 – CPU 4 – RAM 5 – Placa video, placa audio etc. 6 – Sursa de alimentare 7 –...

Autentificarea prin semnătură digitală

Introducere O semnatura digitala reprezinta o informatie care il identifica pe expeditorul unui document. Semnatura digitala este creata prin...

Sistem de Prognosticare a Unei Avarii

Acest sistem calculeaza gradul de avariere a unei cladiri în cazul unui cutremur, precum si posibila necesitate a reconstructiei cladirii (partiala...

Placa video

Placa Video (PV) este responsabila cu afisarea imaginilor pe ecranul monitorului. Ea este a doua componenta, dupa procesor, care determina puterea...

Ai nevoie de altceva?