Sistemul de Operare OpenSolaris

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 2 fișiere: docx
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 4864
Mărime: 944.84KB (arhivat)
Publicat de: Aneta Onofrei
Puncte necesare: 6

Extras din referat

INTRODUCERE

Sistemul de operare (SO) OpenSolaris este un sistem de operare cu codul sursă deschis, realizat de către compania Sun Microsystems pe baza SO Solaris . OpenSolaris este descendent a codului de bază de la UNIX System V Release 4, dezvoltat de către compania Sun şi AT&T în anii 1980.

Acest termen, OpenSolaris, este utilizat cu referire la codul sursă deschis a SO Solaris şi pentru a identifica comunitatea care a dezvoltat acest SO. După achiziţionarea companiei Sun Microsystems de către Oracle Corporation, în 2010, aceasta din urmă decide să întrerupă dezvoltarea deschisă a softului de nucleu, înlocuind OpenSolaris cu un model de distributiv cu titlu de proprietate a companiei Oracle, această versiune fiind Solaris Express.

Înainte de această achiziţie, Sun Microsystems a făcut publice codurile sursă pentru Solaris în data de 14 iunie 2005. Acestea includeau codurile sursă pentru nucleul SO, a componentelor de reţea, a bibliotecilor de sistem şi a programelor de bază pentru arhitecturile de procesoare SPARC şi x86 . Componentele date pot fi luate ca bază pentru crearea distributivelor de către întreprinderi terţe, lucru realizat atât cu participarea Sun Microsystems, cât şi fără implicarea acesteia.

1. Masa de lucru de tip GNOME şi interpretorul liniei de comenzi în OpenSolaris

În urma instalării, boot-ării şi logării în sistem utilizatorului îi este prezentată masa de lucru conform figurii 1.1. Acest mediu este familiar utilizatorilor versiunilor de Linux precum: Red Hat, Ubuntu, Fedora ş.a.

Interfaţa GNOME este formată din două panouri aliniate pe partea de sus şi partea de jos a ecranului separate de o regiune larga albastră a masei de lucru. Aceste panouri conţin meniuri, iconiţe de pronire a aplicaţiilor sau a altro utilitare. Panoul de sus conţine, de la stânga spre dreapta trei meniuri (Applications, Places, System) şi câteva iconiţe (scurtături pentru câteva aplicaţii). Acestea, de la stânga spre dreapta, pot fi folosite pentru a porni un browser de fişiere, pentru a porni browserul web Mozilla Firefox, pentru a porni clientul pentru email Mozilla Thunderbird, pentru a porni manegerul grafic de pachete, pentru a deschide o fereastră terminal şi ultimul pentru căutarea fişierelor. Pe partea dreaptă a acestui panou se conţine indicatorul de alimentare de la acumulator sau priză, două monitoare a stării reţelei, un indicator pentru controlul sunetului şi unul pentru oră.

Preview document

Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 1
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 2
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 3
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 4
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 5
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 6
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 7
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 8
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 9
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 10
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 11
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 12
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 13
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 14
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 15
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 16
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 17
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 18
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 19
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 20
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 21
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 22
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 23
Sistemul de Operare OpenSolaris - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Sistemul de Operare OpenSolaris
    • cuprins.docx
    • Sistemul de Operare OpenSolaris.docx

Te-ar putea interesa și

Arhitectura calculatoarelor

Introducere Disciplina “Arhitectura Calculatoarelor” se ocupã cu descrierea sistemelor de calcul, precum si de modul de reprezentare a informatiei...

Logistică vs tehnologia informației

Conceptul de logistica Logistica reprezinta fluxul fizic al materiilor prime, materialelor, produselor semifinite si finite; managementul...

Sistemul de operare Solaris

I. Despre Solaris este un sistem de operare dezvoltat de către compania americană Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX;...

Ai nevoie de altceva?