Cuțite ceramice din oxid de zirconiu - ZrO2

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 896
Mărime: 887.90KB (arhivat)
Puncte necesare: 6
Universitatea Tehnica Cluj-Napoca Materiale Micro si Nanotehnologi

Extras din referat

Cutitele din ceramica au devenit noul brand al secolului XXI datorita proprietatilor lor speciale.

La realizarea acestora se foloseste oxid de zirconium. Oxidul de zirconiu este un material ceramic foarte rezistent care are o multitudine de aplicatii si face parte di materialele High-tech. Din punct de vedere chimic, el este compus din elementul rar Zirconium si oxigen, avand formula ZrO2. De obicei, el este denumit oxid de Zirconiu sau Zirconoxid.

Chimistul german MH Klproth a descoperit oxidul de zirconiu in 1789, dar acest "material minune" cu proprietati remarcabile a trebuit sa fie "redescoperit" in ultimii douazeci de ani. Mai multe tipuri de oxid de zirconiu sunt folosite in stomatologie ca substitut pentru alte metale. Acest material este foarte important in domeniul medical pentru proprietatile sale extraordinare precum rezistenta mare la flexiune si duritate. Ytriul este elementul care stabilizeaza partial oxidul de zirconiu astfel incat el sa aiba aceste proprietati practice.

Oxidul de zirconiu se mai foloseste la fabricarea cutitelor de bucatarie, intrumentelor industriale de taiere si a componentelor rezistente la forte termomecanice in industria automobilelor si aeronavelor.

Oxidul de zirconiu nu este numai foarte rezistent ci si biocompatibil, fapt care il face ideal pentru folosirea in domeniul medical (pentru aparate auditive si membre artificiale) si in stomatologie (tije, coroane, punti si implanturi). Faptul ca oxidul de zirconiu are exact aceeasi culoare cu cea a dintilor, precum si caracteristicile biochimice il recomanda drept materialul perfect pentru implanturi si reconstructii de dinti de inalta calitate.

Aceste cutite fabricate din oxid de zirconiu (sau zirconia) sunt extrem de dure, este foarte rezistent la uzura si este inert din punct de vedere chimic. Oxidul de zirconiu are o duritate de 8,5 pe scala Mohs (spre deosebire de otel care are 5 - 6 si de diamant care are 10).

KYOCERA (Japonia) este cel mai important producator de cutite ceramice din lume.

Kyocera prezinta cu mandrie Seria KYOTOP; cuţite ceramice cu design tradiţional japoneze şi de înaltă tehnologie.

Modelele de pe lama cutitului KYOTOP reprezintă "KARESANSUI," o gradina tipic din Japonia. Printre diverse stiluri de gradini japoneze, KARESANSUI este unul foarte artistic, care presupune creativitate şi disciplină.

KARESANSUI este una dintre cele mai renumite gradini situata în Templul Ryoan-ji din Kyoto, bine-cunoscut sub numele de "Rock Garden", şi fac parte din Patrimoniul Cultural al Umanităţii de către UNESCO. KARESANSUI

.

Secretul cutitelor Kyocera reprezinta aceste materiale high-tech de ceramica avansata pe baza de oxid de zirconium, materiale formate in natura sub mii de ani de cristalizare, temperature extreme si literalmente tone de presiune. Rezultatul este un material pur dens.

Recent testele afectuate pe aceste cutite ceramice arata ca durata de viata a unei lame ceramice Kyocera fara reascutiri este aproximativ de 15 ori ma buna decat lamele traditionale din otel.

Preview document

Cuțite ceramice din oxid de zirconiu - ZrO2 - Pagina 1
Cuțite ceramice din oxid de zirconiu - ZrO2 - Pagina 2
Cuțite ceramice din oxid de zirconiu - ZrO2 - Pagina 3
Cuțite ceramice din oxid de zirconiu - ZrO2 - Pagina 4
Cuțite ceramice din oxid de zirconiu - ZrO2 - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Cutite Ceramice din Oxid de Zirconiu - ZrO2.doc

Ai nevoie de altceva?