Băuturile Moderat Alcoolice

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 3943
Mărime: 31.77KB (arhivat)
Publicat de: Ariadna Crăciun
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Andrei Anisoara

Extras din referat

Capitolul 1

Băuturile moderat alcoolice – caracterizare generală

1.1. Istoricul bauturilor moderat alcoolice

Producerea şi consumul diferitelor tipuri de tării, cu diferite grade alcoolice, au fost consemnate incă din cele mai vechi timpuri. Dacă in vechime, cele mai multe dintre băuturi aveau rol de medicament, fiind comercializate in farmacii, astăzi comerţul cu alcool a atins cote de neimaginat.

Primele băuturi alcoolice consemnate au fost cele fermentate . Atât berea, cât si vinul au apărut, potrivit specialiştilor, cam în aceeaşi perioada, în urmă cu 6.000 de ani. De secole vinul a fost martor la progresul civilizaţiei şi, cine ştie, poate a şi stimulat dezvoltarea culturii, atât la antici cât şi la oamenii moderni. Tradiţia viticulturii şi a vinului se regăseşte nu numai în Grecia Antică, în Imperiul Roman sau în Bizanţ dar şi în Spania şi Portugalia epocii marilor descoperiri geografice, în Franţa secolelor XVII şi XVIII.

Producerea vinului işi are originea în Orientul Mijlociu, unde viţa-de-vie dădea roade fără îngrijiri speciale. Vechiul Testament îi atribuie lui Noe plantarea primei culturi de viţa-de-vie, considerându-l si prima persoană care s-a îmbătat.

În oraşul sumerian Nippur, berea şi vinul erau folosite ca băuturi tonice în scop medical şi înca din anul 2.000 î.Hr. manifestările religioase ale vechilor egipteni şi ale asirienilor includeau petreceri la care se consumau băuturi alcoolice şi care durau zile intregi.

În Grecia, beţia nu era un fapt cunoscut înaintea apariţiei noului zeu Dionysos (zeul viţei-de-vie şi al petrecerilor). Prin secolul al VII-lea î.Hr., consumarea băuturilor alcoolice devenise o parte importantă a vieţii de zi cu zi. Grecii au remarcat şi faptul că, deşi vinul poate crea o stare placută, poate să-l determine pe un individ să facă lucruri pe care în mod normal nu le-ar fi făcut sau chiar să-şi iasă din minţi. E posibil ca beţia pe scară largă să fi dus la căderea Babilonului, în anul 539 î.Hr. Perşii au atacat şi distrus oraşul în timpul unui festival când toţi locuitorii erau beţi.

Romanii au fost familiarizaţi cu vinul de către greci. Ei au transformat sărbătorile bahice (Dionysos a devenit Bachus, in latină) în manifestări de o amploare, caracterizate prin excese alimentare şi de alcool, orgii sexuale, ceremonii religioase stranii, crime ritualice. Consumul băuturilor alcoolice era răspandit printre reprezentanţii claselor superioare şi printre conducătorii Imperiului Roman, vânzarea şi folosirea acestora ajungând până în Spania, Franta, Germania şi Insulele Britanice.

Oamenii au început să producă băuturi alcoolice din motive practice. Producţia vinului a început în Egiptul Antic, când egiptenii şi-au dat seama că sucul de struguri se strica repede, dar că sucul fermentat sau vinul se pastrează bine. Ei aveau probleme, de asemenea, cu apa de băut, care era impură, şi au observat că dacă beau vin nu se îmbolnăveau. Mai tarziu, vinul a devenit important pentru biserica Romano-Catolică, întrucât era folosit la oficierea sfintei liturghii.

În perioada renaşterii, băuturile alcoolice au devenit importante în societatea europeană. Au început să fie produse pe scară largă şi promovate de breasla de comercianţi care avea controlul producţiei lor.

În jurul anului 1300 a apărut o industrie a "berii" in Europa Centrală. În această perioadă, vinul a continuat să crească în popularitate. Au apărut, de asemenea, multe sortimente denumite după locul de origine. Deşi alcoolul a apărut iniţial din motive practice, utilizarea lui s-a schimbat ulterior.

Celţii, grecii, nordicii, egiptenii şi babilonienii erau recunoscuţi pentru cantitătile mari de alcool produse şi consumate. Egiptenii erau cei care îşi puneau băuturi alcoolice printre proviziile pe care le pregăteau pentru viaţa de apoi. Babilonienii ştiau peste 20 de moduri diferite pentru prepararea berii. Deoarece se consuma bere in cantităti foarte mari, babilonienii au elaborat primul regulament care legifera consumul de băuturi alcoolice şi funcţionarea localurilor de profil.

Primele "blonde" datează din zorii civilizaţiei cănd omul a devenit din nomad agricultor şi a început sş conserve grănele, urmând să descopere băutura care urma să devină adevarata "limă" vitală a unei societaţi complexe şi evoluate.

În Europa Evului Mediu, berea a ajuns să se fabrice în mănăstiri. Călugării au îmbunătaţit tehnologia de fabricare, folosind drept conservant flori de hamei. În secolul XIX, o dată cu revoluţia industrială, procesul de fabricare al berii s-a mecanizat, ceea ce a constituit o piatră de hotar în istoria acestei băuturi atât de populare.

Oamenii au început să încerce diferite tipuri de alcool, iar consumul de băuturi alcoolice a devenit o parte din cultura europeană. Utilizarea lui a adus adesea la abuz.

Preview document

Băuturile Moderat Alcoolice - Pagina 1
Băuturile Moderat Alcoolice - Pagina 2
Băuturile Moderat Alcoolice - Pagina 3
Băuturile Moderat Alcoolice - Pagina 4
Băuturile Moderat Alcoolice - Pagina 5
Băuturile Moderat Alcoolice - Pagina 6
Băuturile Moderat Alcoolice - Pagina 7
Băuturile Moderat Alcoolice - Pagina 8
Băuturile Moderat Alcoolice - Pagina 9
Băuturile Moderat Alcoolice - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Bauturile Moderat Alcoolice.doc

Te-ar putea interesa și

Proiect Merchadising - ShopLand

1. INTRODUCERE 1.1 Prezentarea hypermarketului Shopland a luat nastere in anul 2007 prin colaborarea a cinci tineri merchandiseri inventivi si...

Băuturi Alcoolice și Nealcoolice

Capitolul 1. Băuturile alcoolice Băuturile alcoolice sunt băuturile care conțin etanol, cunoscut sub numele de alcool sau alcool etilic. Acesta,...

Analiza și calitatea băuturilor alcoolice

Argument Bauturile alcoolice sunt alimente facultative in alimentatia omului; totusi, ele sunt aproape nelipsite in consumul zilnic al populatiei....

Băuturile moderat alcoolice și slab alcoolice

INTRODUCERE Vinificaţia este parte importantă în economia Moldovei, constituind 18%-20% din PIB, angajînd în jurul la 27% din forţa aptă de muncă...

Caracterizarea Merceologica a Vinurilor Naturale

Cap. I : DEFINIREA PRODUSULUI Vinurile sunt bauturi ce se obtin prin fermentatia alcoolica a mustului obtinut din struguri, fructele vitei de vie...

Caracterizarea Produselor Gustative - Merceologia Produselor Alimentare

BIBLIOGRAFIE IMPORTANŢA MERCEOLOGIEI PRODUSELOR ALIMENTARE Merceologia este ştiinţa cercetării multilaterale a mărfurilor. Merceologia, ca...

Băuturi Alcoolice

În categoria băuturilor alcoolice sunt cuprinse toate băuturile care conţin alcool etilic în concentraţie de peste 1% în volume. Clasificare: a....

Gestiunea calității produselor

Introducere Principalele grupe de produse alimentare , conform clasificarii merceologice, sunt urmatoarele: 1. Cereale si derivate 2. Legume ,...

Ai nevoie de altceva?