Compuși cu activitate antimicrobiană din surse microbiene

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 961
Mărime: 41.29KB (arhivat)
Publicat de: Vlad Florescu
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA : DUNĂREA DE JOS FACULTATEA : ŞTIINŢA ŞI INGINERIA ALIMENTELOR SPECIALIZAREA : BIOTEHNOLGIA RESURSELOR NATURALE

Extras din referat

Multe aspecte ale vieţii de zi cu zi sunt influenţate de microorganisme pe căi diferite. Aspectele pozitive ale prezenţei microorganismelor se regăsesc în alimentele şi băuturile pe care le consumăm, în sinteza industrială a unor compuşi, în extracţia unor metale preţioase.

Unele microorganisme sunt producătoare de principii farmacodinamice. Bacterii din genul Streptomyces, Bacillus, ciuperci din genul Penicillium, produc în cursul metabolismului lor, principii active cu actiune microbiană specifică, folosite în tratamentul bolilor infectioase (antibiotice). Alte microorganisme, produc prin biosinteza: vitamine, hormoni, acizi aminati, etc.

Antibioticele sunt substante produse de diferite microorganisme care au capacitatea de a inhiba sau distruge alte microorganisme, unele implicate în declansarea anumitor maladii infectioase.

Din aproape 5.500 de antibiotice cunoscute în prezent, circa 1.000 de tipuri sunt produse de 6 genuri de ciuperci filamentoase, dintre care cele mai importante sunt Penicillium, Streptomyces si Cephalosporium. Peste 500 de forme sunt sintetizate de două tipuri de bacterii nefilamentoase, iar 3.000 de forme sunt produse de 3 genuri de actinomicete. Aceste specii de microorganisme sunt mai eficiente în cazul suselor ameliorate prin mutatii, recombinări de ADN si, eventual, prin inginerie genetică.

Antibioticele reprezintă un grup extrem de divers de compuși biologic activi, care, în decursul timpului, au cunoscut o dezvoltare fără precedent, determinată de importanța terapeutică deosebită și progresele biotehnologiilor industriale în domeniul producerii de medicamente

Antibioticele sunt substante cu actiune bacteriostatică sau bactericidă, de origine microbiană sau vegetal; ele pot distruge germenii patogeni ( ex : bacteria, virursuri, plasmide, micoplasme, fungi patogeni, protozoare, metazoare etc.) sau pot inhiba multiplicarea lor.

Antibioticele de origine microbiană sunt substante sintetizate de către anumite microorganisme si mucegaiuri, fiind folosite ca medicamente în cazul unor boli provocate de microorganisme patogene la om, animale sau plante.

Antibioticele reprezinta produsi secundari de metabolism ai microorganismelor, care nu sunt indispensabili pentru cresterea acestora în cultura pură.

Bibliografie

1. M. Constantinidi; L. Panoiu; Z. Marinescu – Farmacologie, editura Carol Davila – 2005

2. V. Oniscu – Tehnologia fabricarii medicamentelor, Editura Didactica si Pedagogica Bucuresti,1988

3. http://www.chemgeneration.com/ro/milestones/penicilina.html

4. http://www.news-medical.net/health/Penicillin-What-is-Penicillin-(Portuguese).aspx

5. http://inventors.about.com/od/pstartinventions/a/Penicillin.htm

6. http://ro.wikipedia.org/wiki/Penicilin%C4%83

7. CosmosMagazine.com

Preview document

Compuși cu activitate antimicrobiană din surse microbiene - Pagina 1
Compuși cu activitate antimicrobiană din surse microbiene - Pagina 2
Compuși cu activitate antimicrobiană din surse microbiene - Pagina 3
Compuși cu activitate antimicrobiană din surse microbiene - Pagina 4
Compuși cu activitate antimicrobiană din surse microbiene - Pagina 5
Compuși cu activitate antimicrobiană din surse microbiene - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Compusi cu activitate antimicrobiana din surse microbiene.docx

Te-ar putea interesa și

Particularitățile fiziologo-biochimice și biotehnologice ale tulpinii Nostoc Linckia Born et Flah CNM-CB - 03 sursă de substanțe bioactive

INTRODUCERE Actualitatea temei Ficobiotehnologia - o direcţie relativ nouă a ştiinţei biotehnologice este orientată spre producerea materiei...

Ai nevoie de altceva?