Geochimia Metalelor Grele

Referat
7.3/10 (3 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 12744
Mărime: 80.06KB (arhivat)
Publicat de: Catinca Oros
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Matei Lucian
UNIVERSITATEA BUCUREŞTI FACULTATEA DE GEOLOGIE ŞI GEOFIZICĂ

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. I. METALE GRELE-GENERALITATI 4
  3. II. DISTRIBUTIA GEOCHIMICA A METALELOR GRELE IN SOLURI, APE, AER 5
  4. ARSEN 5
  5. CADMIU 7
  6. COBALT 8
  7. CROM 10
  8. CUPRU 12
  9. FIER 14
  10. MANGAN 18
  11. MERCUR 20
  12. NICHEL 21
  13. PLUMB 23
  14. ZINC 24
  15. III. EFECTELE METALELOR GRELE ASUPRA MEDIULUI 26
  16. CONCLUZII 29
  17. BIBLIOGRAFIE 30

Extras din referat

INTRODUCERE

Termenul de metale grele se refera la orice element chimic metalic, care are o densitate relativ mare si este toxic sau otrăvitor in concentraţii scăzute. Exemple de metale grele includ mercur (Hg), cadmiu (Cd), arseniul (As), crom (Cr), taliului (TL), şi plumb (Pb).

Proprietatea metalelor grele de a se acumula în organismele vegetale şi animale, inclusiv în cel uman, ca şi patologia pe care o determină justifică interesul care se acordă acestor poluanţi. Dacă nu sunt atent monitorizate, plumbul şi alte metale grele din soluri, aer şi ape pot pune în real pericol mediul ambiant şi mai ales sănătatea umană.

Principalalele surse din care provin metalele grele în atmosferă sunt: industria metalelor neferoase, arderea combustibilului fosil şi traficul rutier. În aer, metalele grele se găsesc sub formă de praf aflat în suspensie şi praf sedimentat.

Metalele grele se întâlnesc în mediul ambiant în mod natural sau supraadăugat din surse artificiale – care derivă în principal din următoarele activităţi: termocentrale şi alte instalaţii de ardere a combustibililor solizi şi lichizi, circulaţia rutieră prin gazele de eşapament, prin evaporarea benzinei sau ca urmare a manipulării improprii. La nivelul întregii ţări, poluarea chimică a solului afectează circa 0,9 milioane ha, din care poluarea excesivă circa 0,2 milioane ha; poluarea cu metale grele (mai ales Cu, Pb, Zn, Cd) şi prin precipitaţii acide datorate SO2 are efecte agresive deosebit de puternice asupra solului şi a fost identificată în special în zonele Baia Mare, Zlatna sau Copşa Mică. Ca atare, este foarte utilă cunoaşterea conţinutului metalelor grele din solurile urbane pentru a stabili cu precizie gradul de poluare a unei suprafeţe anume şi eventualele măsuri care se pot lua în vederea diminuării efectelor poluării sau reabilitării zonelor afectate

I. METALE GRELE –GENERALITATI

Metalele grele sunt compuşi naturali ai scoarţei terestre. Ele nu pot fi descompuse sau distruse. Ajung în corpul nostru într-o cantitate foarte mică, odată cu mâncarea, apa potabilă şi aerul. Ca şi elemente esenţiale, unele metale grele (ex. cupru, seleniu, zinc) sunt vitale în menţinerea metabolismului corpului uman. Cu toate acestea, în concentraţii mari ele pot fi toxice. Efectul negativ al metalelor grele poate rezulta, de exemplu, prin intermediul apei de băut contaminate (ex. ţevi de plumb), niveluri ridicate în concentraţia aerului din jurul surselor emiţătoare, sau asimilarea prin intermediul lanţului trofic.

Metalele grele sunt periculoase deoarece ele tind să se bioacumuleze. Bioacumularea înseamnă creşterea în timp, în organismele biologice, a concentraţiei substanţei într-o cantitate comparativă cu concentraţia substanţei in mediu. Compuşii se acumulează în organismele vii atunci când sunt asimilate şi stocate cu o viteză mai mare decât sunt distruşi (metabolizaţi) sau eliminaţi.

Cu toate acestea, otrăvirea hranei cu metale grele este foarte rară şi în majoritatea cazurilor are loc numai după poluarea mediului.

Otrăvirea cu metale grele poate rezulta, de exemplu, de la apă potabilă-contaminare (de exemplu, tevi), concentraţii ridicate in aerul în apropierea surselor de emisie, prin aportul lor în lanţul alimentar. Metale grele sunt periculoase, deoarece ele tind să se bioacumuleze.

Metale grele pot fi introduse in apa de deşeuri industriale şi de consum, sau chiar de la ploi acide si mai apoi eliberarea de metale grele în fluxuri, lacuri, râuri şi a apelor subterane. Cei mai poluanti dintre metalele grele sunt: plumb, cadmiu si mercur.

II. DISTRIBUTIA GEOCHIMICA A METALELOR GRELE IN SOLURI, APE, AER

ARSENIUL(Z=33)

Arsenul este un element chimic semi-metalic,el se afla in grupa a V-A principala(15) si perioada a 4-a. Numele grec "arsenicon" , era atribuit în antichitate unor sulfuri de arsen şi acidului arsenicos. Pentru prima dată, Platon şi Strabon amintesc de existenţa şi exploatarea arseniului din muntele Sandaracurgium – provincia Pont. Ca element, se pare că a fost preparat pentru prima dată de Albertus Magnus, în anul 1250, din auri-pigment şi săpun, şi apoi de Paracelsus prin sublimarea sandaracului cu coji de ou. Alchimiştii foloseau arseniul pentru albirea metalelor colorate ca fierul şi cuprul. Acestea, frecate cu arseniu, primeau un luciu alb. Date certe despre propagarea arseniului metalic provin de la Lèmery, care, în 1675, tratează sulfurile de arsen cu drojdie de vin şi săpun moale, de la alchimiştii secolelor următoare, care fac studii sistematice asupra obţinerii şi proprietăţilor acestui element. Dintre aceştia, amintim: J. Scroeder (1694), H. Brandt (1733) şi J. Liebig (1842). În paralel cu descoperirea proprietăţilor fizico-chimice ale arseniului, alchimiştii au descoperit şi proprietăţile biomedicale. Din arseniul alb s-au preparat puternice otrăvuri, care au făcut multe victime de-a lungul anilor. Se spune că Papa Pius al III-lea şi Clement al XIV-lea au fost otrăviţi cu "aqua Toffana di Napoli" preparată din arseniu, iar despre Napoleon Bonaparte că ar fi fost asasinat pe insula Sf. Elena prin adaos regulat de arseniu în hrană de către un trimis al regelui Ludovic al XVII-lea. Mult mai târziu, la sfârşitul secolului XIX şi începutul secolului trecut, s-a descoperit şi efectul benefic al arseniului. Era anul 1909 când P. Ehrlich descoperă salvarsanul şi prorietatea lui de a vindeca sifilisul.

Alotropie

Arsenul pezintă douã forme alotropice: arsenul cenuşiu sau metalic, stabil în stare solidă la orice temperaturã şi arsenul galben, instabil. Arsenul cenuşiu sau metalic formeazã cristale hexagonale, argintii, lucioase, uşor casabile, insolubile în apă, CS2 sau alte tipuri de solvenţi. Încălzit în absenţa aerului, la presiune normală, sublimează la 633°C, iar sub presiune de 76 atm, se topeşte la 817°C. Vaporii de arsen au o culoare galbenã, miros de usturoi, sunt foarte toxici şi alcãtuiti din molecule tetratomice As4, cu structură tetraedrică, ca şi P4. Peste 1325°C, As4 disociază în As2, iar peste 1700°C în atomi.

Arsenul galben se obţine prin condensarea bruscă, în aer lichid, a vaporilor; este solubil în sulfură de carbon (CS2), d=1,97, puţin stabil, transformându-se ireversibil în arseniul cenuşiu.

Proprietăţi chimice

Arseniul formează cu metalele alcaline şi alcalino-pământoase arseniuri ionice şi nu reacţioneazã deloc cu hidrogenul, întrucât în seria electrochimică se situeazã între acesta şi cupru şi are potenţial normal pozitiv. Structura elctronică s2p3 a stratului de valenţă dictează comportamentul chimic al arsenului. Conform acestei structuri, acesta poate forma ioni +/-3, +5 dar şi alti ioni cu stări de oxidare intermediară în unele cazuri.

Faţă de sărurile aurului, cuprului şi platinei, arseniul metalic acţionează ca un reducător, aducându-le în stare elementară, pentru ca în faza a doua a reacţiei să formeze arseniuri (Cu2As, Au2As, PtAs2).

Preview document

Geochimia Metalelor Grele - Pagina 1
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 2
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 3
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 4
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 5
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 6
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 7
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 8
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 9
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 10
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 11
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 12
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 13
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 14
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 15
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 16
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 17
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 18
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 19
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 20
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 21
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 22
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 23
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 24
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 25
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 26
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 27
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 28
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 29
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 30
Geochimia Metalelor Grele - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Geochimia Metalelor Grele.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu Bibliografic Privind Valorificarea Cromului

PARTEA I STUDIU BIBLIOGRAFIC PRIVIND VALORIFICAREA CROMULUI DIN APELE REZIDUALE DIN INDUSTRIA PIELĂRIEI PRIN ÎNGHEŢARE 1. RĂSPÂNDIREA CROMULUI ÎN...

Poluarea atmosferică - surse de poluare - poluanți

Aerul atmosferic reprezinta,alaturi de ceilalti componenti ai biosferei,elementul de primordial importanta pentru mentinerea vietii.Protejarea...

Raport practică - Procesul tehnologic al laptelui

• Sectiunea A – Informaţii privind unitatea parteneră de practică: - Date de identificare ale unităţii LACTATE BRĂILA S.R.L. cu punctul de lucru...

Coroziunea

6. METODE DE PROTECTIE ANTICOROSIVA A MATERIALELOR METALICE Protectia împotriva coroziunii reprezinta totalitatea masurilor care se iau pentru a...

Hidrocarburi aciclice saturate (Alcani)

Hidrocarburile aciclice saturate numite alcani sau parafine, au formula generala CnH2n+2. Conform cu aceasta formula fiecare termen din seria...

Determinarea PH-lui Fluidelor Biologice Naturale și Sintetice

1. INTRODUCERE Notiunea de pH a fost introdusa de Sorensen in anul 1909 si se refera la produsul concentratieie ionilor de hidrogen. pH-ul este un...

Te-ar putea interesa și

Proiect de practică în Primăria Sectorului 3

PREZENTAREA INSTITUTIEI PUBLICE Prezentarea institutiei,profil,obiect de activitate Baza legala de infiintare Legislatia pe baza careia se...

Caracterizarea fizico-chimică a unor materiale naturale utilizate în îmbunătățirea calității solurilor cultivate

INTRODUCERE Poluarea mediului, ca rezultat al activitatii agricole, se face simtita prin acumularea nitratilor si nitritilor in sol, precum si in...

Sedimente

Capitolul I INTRODUCERE Ecosistemul este unitatea organizatorică şi funcţională fundamentală a ecosferei. El este format din combinaţii de...

Impactul Activității de Transport Rutier asupra Mediului Înconjurător

Consideratii introductive Prin transport rutier se întelege orice operatiune de transport care se realizeazã cu vehicule rutiere, pentru...

Finanțarea cercetării în România

Prezentare ţinută în cadrul mesei rotunde „Noi politici în domeniul învăţământului superior şi cercetării ştiinţifice din România”, UNESCO-CEPES,...

Tehnici de Depoluare a Solului în Situ

Introducere În prezent, şi în România, gospodărirea şi asigurarea unor condiţii de calitate bune a solurilor, a devenit o problemă majoră în...

Tehnici și Proceduri de Procesare a Reziduurilor Poluante

Gradul de degradare a solului sub influenta reziduurilor poluante 1.Introducere Solul este stratul de la suprafaţa pământului, afânat, moale,...

Plan de Management al Plajei de la Delfinariu

PLAN DE MANAGEMENT PROPUS PENTRU O SUPRAFAŢĂ DE PLAJĂ DIN ZONA DELFINARIU ŞI POSIBILITATE APLICĂRII ACESTUIA 1.Caracterizarea şi prezentarea...

Ai nevoie de altceva?