Biblioteca

Grasimile

Referat / Chimie Generala
Informatii Referat:
Numar de pagini: 10
Marime arhiva: 22.30Kb
Contine fisiere: doc
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Chimie Generala
Nota pe site: 6 Grasimile, 6 out of 10 based on 3 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Pop Ion
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Grasimi.DOC

Extras din document:

Grasimi
Definitie: Grasimile sunt amestecuri de esteri simpli sau micsti ai glicerinei cu acizi grasi saturati sau nesaturati.
În compozitia grasimilor se gasesc acizi monocarboxilici cu catena normala si numar par de atomi de carbon. Niciodata o grasime naturala nu contine un singur acid. Întotdeauna se obtine la hidroliza un amestec de acizi în proportii diferite. Asa se explica marea varietate a grasimilor naturale.
Dintre acizii grasi saturati sau nesaturati cel mai raspândit în grasimi este acidul oleic CH3(CH2)7 –– CH == CH –– (CH2)7 –– COOH, urmeaza apoi acidul palmitic CH3(CH2)14 –– COOH, acidul stearic CH3 –– (CH2)16 –– COOH.
În unt se gasesc acizi cu molecule mai mici, acidul butiric CH3 –– CH2 –– CH2 –– COOH, acidul capronic CH3(CH2)4 –– COOH, acidul caprilic CH3 –– (CH2)8 –– COOH, acidul caprinic CH3¬(CH2)8 –– COOH.
Grasimile în care predomina acizii saturati sunt solide la temperatura camerei, de exemplu, seul de vita (bogata în acid stearic si palmitic) si untura de porc care contine alaturi de cei doi acizi un procent mare de acid oleic.
În grasimile vegetale, numite uleiuri, predomina acizii nesaturati. Uleiul de masline contine pâna la 80% acid oleic. Uleiul de floarea soarelui contine pe lânga acid oleic si alti acizi nesaturati cu doua sau trei legaturi ca:
acid linolic CH3 –– (CH¬2)4 –– CH == CH –– CH2 –– CH == CH –– (CH2)7 –– COOH
acid linolenic CH3 –– CH2 –– CH == CH –– CH2 –– CH == CH2 –– CH == CH –– (CH2)7 –– COOH
Formula generala a unei gliceride este:
Palmito–oleo–stearina (triglicerida mixta)
Acizii fosfatici ce sunt vehicule pentru diferte substante în organism contin o grupa OH a glicerinei esterificata cu acid fosforic:
Clasificare:
a) dupa origine pot fi: vegetale si animale;
b) dupa consistenta pot fi: solide, semisolide si lichide;
c) dupa rolul fiziologic, lipidele din organism se înpart în: lipide de constitutie si lipide de depozit (sau de rezerva). Lipidele de constitutie se afla aproape în toate celulele. Din punct de vedere chimic sunt lipide comlexe (mai ales fosfolipide). Constitutia lor chimica este specifica în raport cu felul celulelor, cât si în raport cu specia. Lipidele de depozit se afla în tesuturile adipoase subcutante si în tesuturile adiopoase periviscerale.
Constitutia lor chimica cât si cantitatea depusa sunt în raport cu genul alimentatiei. Merita sa fie mentionat faptul ca lipidele se pot sintetiza în organism si nu trebuie sa fie procurate în mod obligatoriu din ratie. Exceptie fac numai acizii nesaturati indispensabili: acidul linoleic, linolenic, acidul arahidonic, considerati vitamina F pe care organismul nu–i poate sintetiza si care trebuie sa fie cuprinsi în ratie. Lipidele din ratie sunt în cea mai mare parte trigliceride si în mai mica masura steride si fosfolipide. Steridele sunt esteri ai colesterolului cu acizi grasi, fosfatidele sunt lipide ce dau la hidroliza glicerina, acizi grasi, H3PO4 si un aminoalcool [HO –– CH2 –– CH2N(CH3)3]+HO– (colina) si HO –– CH2 –– CH2 –– NH2 (colamina) si HO –– CH2 –– CH –– COOH (serina).
|
NH2
Din acest punct de vedere fosfolipidele se clasifica în:
–– lecitine ce contin colina si cefaline ce contin colamina.


Previzualizare pagini: (10)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Valorificarea Amidonului
  Proiectul contine 20 pagini in format doc cu o marime totala de 127.33 KB.
  Preview document similar
  Biochimie Hormonala
  Cursul contine 82 pagini in format doc cu o marime totala de 3.38 MB.
  Preview document similar
  Procese Redox in Organismul Uman
  Referatul contine 7 pagini in format doc cu o marime totala de 16.98 KB.
  Preview document similar
  Modelarea si Optimizarea Procesului de Obtinere a...
  Proiectul contine 44 pagini in format doc cu o marime totala de 1.81 MB.
  Preview document similar
  Extractia prin Micele Inverse
  Proiectul contine 41 pagini in format doc cu o marime totala de 8.53 MB.
  Preview document similar
  Reactoare Chimice
  Proiectul contine 31 pagini in format doc, pdf cu o marime totala de 149.68 KB.
  Carti recomandate:
  Andrew Weil
  Suntem constienti de faptul ca sanatatea este un capital care trebuie pastrat, ca actualul stil de viata este raspunzator de suferintele fizice, ca sufletul si trupul nu sunt entitati ce trebuie luate separat, ca legatura omului cu universul este importanta pentru regasirea echilibrului psihic, fizic si spiritual. Caile medicinei clasice se... citeste tot
  Adelin Petrisor
  Aceasta carte face parte din colectia EGO. PUBLICISTICA a editurii Polirom. Dupa ce a transmis de la fata locului in numeroase zone de conflict, in 2012 Adelin Petrisor a ajuns, impreuna cu colegul sau Catalin Popescu, in Coreea de Nord, o tara izolata de restul lumii, in care cultul personalitatii unui dictator comunist a fost ,,perfectionat"... citeste tot
  Sorin Lucaci
  Sorin Lucaci nu se rusineaza sa-si plimbe romantismul la ore de varf. Parca spre a da peste nas celor care-l vor stampila drept ciudat, el propovaduieste poezia, deplange inutilitatea poetilor si imagineaza o copilarie in Ucraina. Fara poezie, totul i se pare aiurea, grosolan si zevzec. Si atunci se apuca sa reconstruiasca lumea dupa pofta... citeste tot