Acțiune poluantă a compușilor organici

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1447
Mărime: 9.98KB (arhivat)
Publicat de: Nicu Milea
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tarabuta Gabriela

Extras din referat

Poluarea-este deversarea în aer,ape,sol a unor substante si materiale care modifica mediul ambiant si dauneaza vegetatiei si vietii organismelor.Agentii poluanti rezulta din procesele fizice,chimice sau biologice.

Cel mai raspandit si comun poluant dintre substantele anorganice poluante(oxizii carbonului,azotului,sulfului,halogeni,etc.)este oxidul de carbon (CO) provenit în atmosfera prin arderea incompleta a combustibililor(metan,carbuni,benzine,motorine,

etc.).

Daca multe substante organice se folosesc în combaterea unor boli(medicamente,vitamine),o parte dintre substantele organice au actiune toxica si sunt poluante.

Poluarea sub diversele ei aspecte se accentueaza pe masura dezvoltarii tehnice,creandu-se astefel un conflict tot mai evident între om si natura.

Actiunea poluanta asupra apei:

Apa exista în natura sub forma de izvoare,rauri,fluvii,ghetari,oceane,mari sau lacuri.În mod obisnuit,apa în natura se gaseste într-un circuit continuu.Astfel apa din rauri,lacuri mari si oceane se evapora si trece în atmosfera sub forma de vapori,alcatuind apa atmosferica.Aceasta este purtata de curentii de aer pana atinge zone mai reci,cand condenseaza si cade la suprafata solului sub forma de precipitatii.Odata ajunsa la sol,apa poate întalni un strat impermeabil,ramanand la suprafata acestuia din urma si formand apa subterana.

Se considera poluanti ai apei acele substante care în concentratie suficienta pot produce un efect masurabil asupra omului,animalelor,plantelor si materialelor.Substantele organice de origine naturala sau vegetala consuma oxigenul din apa,atat în timpul dezvoltarii,cat si dupa moarte.Lipsa oxigenului din apa are ca efect oprirea proceselor aerobe printre care autoepurarea apei.Fenolul este pentru pesti un toxic pentru sistemul nervos,el imprima gust si miros neplacut carnii pestilor.

Detergentii se plaseaza la suprafata apei sub forma de spuma si împiedica autoepurarea apei si folosirea ei pentru irigatii.

Pesticidele pot constitui cauza unor boli grave(cancer),tulburari neurologice,afectiuni ale glandelor endocrine.

În cazul unor accidente ecologice de petrol deversat în apa,datorita faptului ca acesta este nemiscibil în apa,cea mai mare parte a lui se ridica la suprafata si formeaza o pelicula uleioasa,împiedicand difuzia si accesul aerului atmosferic în mediu acvatic si blocand aproape total asimilatia clorofiliana si respiratia organismelor.Produsele petroliere dau apei gust si miros neplacut,se depun pe diferite instalatii,obturandu-le sau blocandu-le,colmateaza filtrele pentru tratarea apei.De asemenea,sunt toxice pentru flora si fauna acvatica si împiedica folosirea apei pentru irigatii,agrement etc.

Actiunea poluanta asupra aerului:

Dupa modul de emitere,poluantii atmosferei sunt:

¤ primari –poluanti emisi direct de surse identificate:hidrocarburi usoare din gazele de esapament ale autovehiculelor,metanul din gazele naturale,vapori de arene provenite din carburanti nearsi,derivati clorofluorurati ai metanului(freonii)etc.;

¤ secundari –poluanti produsi în aer prin reactii între substante poluante primare sau prin interactii cu componentii aerului(smogul fotochimic).

Hidrocarburile inferioare care se gasesc în cantitati mari în gazele de esapament,provenite din arderea interna,aaturi de celelalte gaze produc dereglari ale functiilor inimii si plamanilor,asfixiere,reducrerea sau stagnarea actiunii unor enzime etc.Vaporii de hidrocarburi aromatice(benzen,toluen,polinucleare)au actiune cancerigena asupra organismului uman.

Cei mai puternici poluanti secundari se formeaza în urma actiunii ozonului asupra hidrocarburilor existente în atmosfera.

Ozonul,prin descompunere,da oxigen atomic:

O3 ----- O2 +O

În prezenta oxigenului atomic,hidrocarburile din aer formeaza radicali peroxidici,de forma R-O-O

Acesti radicali sunt foarte reactivi si interactioneaza cu alte hidrocarburi, cu oxizii de azot,cu oxigenul si formeaza un amestec de produsi numit smog fotochimic.

Smogul fotochimic este format din ozon de carbon,aldehide,cetone,azotati de peroxiaceil care se prezinta ca o „ceata” în atmosfera oraselor mari cu circulatie intensa(Londra,Chicago,Los Angeles,Hong Kong,etc.)

Formarea „smogului” prin internediul hirdrocarburilor,detremina în atmosfera joasa,(la inaltimi mici)marirea concentatiei de ozon care ataca tesuturile plantelor si vietuitoarelor.Daca la inaltimi joase ozonul este un agent poluant,în atmosfera înalta(stratosfera)el formeaza un învelis protector fata de actiunea radiatiilor ultraviolete.

Sub aspect ecologic disparitia din stratosfera a stratului de ozon(stratul protector al Terrei)ar însemna de fapt,disparitia vietii pe pamant.Cercetarile actuale ale oamenilor de stiinta dovedesc diminuarea concentratiei de ozon din stratosfera.

În anii 1980 s-a descoperit ca poluantii aerului care distrug în mare parte ozonul din stratul protector sunt produsii fluoroclorurati ai alcanilor inferiori(freonii).

Folosirea excesiva a freonilor în instalatiile frigorifice si la prepararea aerosolilor cosmetici de tip Spray,face ca asestia sî patrunda tot mai mult în atmosfera.

Preview document

Acțiune poluantă a compușilor organici - Pagina 1
Acțiune poluantă a compușilor organici - Pagina 2
Acțiune poluantă a compușilor organici - Pagina 3
Acțiune poluantă a compușilor organici - Pagina 4
Acțiune poluantă a compușilor organici - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Actiune Poluanta a Compusilor Organici.doc

Te-ar putea interesa și

Poluarea Mediului și Conservarea Naturii

INTRODUCERE Poluarea nu este un fenomen recent şi nici accidental. Începuturile civilizaţiei umane sunt legate de apariţia primelor surse de...

Combustibili poluanți

INTRODUCERE EFECTELE POLUANŢILOR DIN ATMOSFERA Aerul este un amestec natural de gaze care formează atmosfera terestra. Compoziţia aerului poate...

Impactul asupra mediului al stațiilor de epurare a apei - studiu de caz pentru Comuna Vinga

INTRODUCERE Protecţia mediului este una din marile provocări actuale ale Europei, dată fiind amploarea prejudiciilor aduse mediului de către...

Ingineria Mediului - Aer

1. NOTIUNI TEORETICE SI GENERALE PRIVIND POLUAREA INDUSTRIALA Emisia reprezinta eliminarea unei substante dintr-o sursa punctiforma sau difuza in...

Poluarea și poluanții - studiu de caz orașul Ploiești

CAPITOLUL I ~PRINCIPALELE SURSE DE POLUARE~ Învelişul gazos al Pământului reprezentat de atmosfera terestră constituie unul dintre factorii...

Poluarea și Poluanții

CAPITOLUL I ~PRINCIPALELE SURSE DE POLUARE~ Învelişul gazos al Pământului reprezentat de atmosfera terestră constituie unul dintre factorii...

Mijloace moderne de învățământ - rolul calculatorului în procesul de predare-învățare la tema alcooli

INTRODUCERE Cunoasterea lumii este un proces infinit de reflectare din ce în ce mai fidela a realitatii obiective în constiinta umana. Diversele...

Poluarea atmosferică produsă de Chimcomplex Borzești și posibile efecte asupra sănătății

I. INTRODUCERE Amenintarile pentru sanatatea si bunastarea umana rezultate sau transmise prin factori de mediu constituie în zilele noastre o...

Ai nevoie de altceva?