Combustibili Minerali

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 6744
Mărime: 36.25KB (arhivat)
Publicat de: Aurica Șerban
Puncte necesare: 6
toate tipurile de combustibili

Extras din referat

Carbunele, gazele naturale, petrolul sunt resurse energetice epuizabile.

Posibilitatile in resurse energetice oferite de Terra pentru viitor sunt limitate.Consumul acestor resurse reclama o mai judicioasa folosire a lor pe plan regional si national.

Omul a reprezentat un consumator de energie inca din epoca primitiva . Au fost gasite urme de carbune pe vetrele unor asezari omenesti la popoarele din Egiptul si Grecia antica, la romani, chinezi, urme ce dateaza din mileniile II-I i.e.n.

In secolul al X- lea, vikingii folosesc carbunii, fiind gasite urme pe vetrele din Groelanda. In secolul al XI – lea, in Germania incepe sa fie exploatat carbunele la Zwichau, iar in Marea Britanie apar cateva bazine de exploatare (Midlands, Cardiff, Durban, Yorkshire), in secolul al XVIII – lea.

O lunga perioada de timp , carbunii au constituit principala sursa de energie , influentand puternic economia mondiala. Secolul al XIX-lea a fost denumit metaforic secolul carbune . Nevoia mereu mai mare de energie a societatii a determinat descoperirea si exploatarea unor noi surse cu utilizare larga (petrol, gaze naturale, energie hidroelectrica si atomica s.a.), fara sa elimine insa carbunele din balanta energetica .Mai mult chiar , productia de carbune a crescut continuu in anumite state.

Zacamintele de carbuni s-au format in urma procesului de incarbonizare a unor mari mase vegetale , acumulate in perioade geologice , in conditiile existentei unei vegetatii abundente si a unor bazine subsidente, in care au putut lua nastere stratele de carbune , uneori de ordinul sutelor.

Bazinele carbonifere difera mult intre ele , in functie de calitatea carbunilor si de conditiile de exploatabilitate . Cele mai pretuite sunt bazinele huilifere , bazine ce contin carbune cocsificabil , cu o capacitate calorica ridicata (6600-8600 kcal/kg), utilizabil si in industria chimica .Bazinele de carbuni bruni si ligniti contin carbuni de calitate inferioara(1600-7000 kcal/kg.), folositi in cea mai mare parte in calitate de combustibil. Un carbune in formare este turba , acumulata in cantitati mari in mlastinile din nordul Europei, Asiei si Americii de Nord.

Rentabilitatea exploatarii unui bazin carbonifer este stabilita in functie de adancimea si grosimea stratelor de carbune . Cele mai rentabile exploatari sunt cele efectuate la suprafata , cu utilaje de mare capacitate .In partea de est a Germaniei, carbunele se extrage aproape in totalitate in cariera , in S.U.A. in proportie de 50%, in C.S.I. 35%.

Exista insa si cazuri (nordul Frantei si in Belgia ) in care stratele sunt relativ sarace in carbune , dar acesta este de buna calitate .

In situatia in care grosimea stratelor este mare, permit exploatarea mecanizata( baz. Ekibastuz din C.S.I. unde un strat atinge grosimea de 100m), pretul tonei de carbune fiind scazut.

Din punct de vedere al tectonicii, bazinele carbonifere se impart in bazine de geosinclinal, cu strate intens cutate si faliate, ceea ce complica exploatarea ( bazinul Lancashire din Anglia) si bazine de platforma , cu strate slab cutate , monoclinale sau orizontale , mai usor de exploatat.

Cronologic, carbunii dateaza din perioadele geologice diferite . Unele substate carbunoase apartin Precambrianului . Zacamintele consistente , cu importanta economica ridicata prin valoarea , rezervele si posibilitatile de exploatare apartin unor intervale geologice din Paleozoic (Carbonifer- Permian), Mezozoic( Liasic) si Tertiar.vechimea sau varsta , conditiile tectonice si mediul geografic au avut influente considerabile in diversitatea categoriilor si tipurilor de carbuni .(tabel 1).

Tabelul nr. 1

Perioade geologice de formare

Nr.crt. Tipul de carbune Intervalul geologic de formare Varsta mil. Ani Principalele categorii

Carbuni superiori

Carbuni inferiori

1. Antracit Carbonifer-Eocen 340,0-40,0

2.Huila Devonian-Oligocen 380,0-30,0

3. Carbune brun Carbonifer-Pliocen 330,0-10,0

4. Lignit Carbonifer-Cuaternar 320,0-2,0

Clasificarea carbunelui

Carbunele se clasifica in carbune superior (antracit si huila) si carbune inferior (carbune brun , lignit si turba).

Antracitul are o mare putere calorica (8200-9200 kcal/kg) si o concentratie de 93%-97% C.

Huila are o putere calorica de 7000-9000 kcal/kg.si o concentratie de 75%-93% C. Huila , impreuna cu antracitul , reprezinta 75% din rezervele mondiale de carbune.

Carbunele brun are o putere calorica de 3500-7200 kcal/kg. si un continut de 50-75% C , fiind folosit la fabricarea

Preview document

Combustibili Minerali - Pagina 1
Combustibili Minerali - Pagina 2
Combustibili Minerali - Pagina 3
Combustibili Minerali - Pagina 4
Combustibili Minerali - Pagina 5
Combustibili Minerali - Pagina 6
Combustibili Minerali - Pagina 7
Combustibili Minerali - Pagina 8
Combustibili Minerali - Pagina 9
Combustibili Minerali - Pagina 10
Combustibili Minerali - Pagina 11
Combustibili Minerali - Pagina 12
Combustibili Minerali - Pagina 13
Combustibili Minerali - Pagina 14
Combustibili Minerali - Pagina 15
Combustibili Minerali - Pagina 16
Combustibili Minerali - Pagina 17
Combustibili Minerali - Pagina 18
Combustibili Minerali - Pagina 19
Combustibili Minerali - Pagina 20
Combustibili Minerali - Pagina 21
Combustibili Minerali - Pagina 22
Combustibili Minerali - Pagina 23

Conținut arhivă zip

  • Combustibili Minerali.doc

Te-ar putea interesa și

Accizele armonizate - sfera de aplicare și modalități de calcul

INTRODUCERE Modificările importante aduse legislaţiei în domeniul fiscal, modificări determinate de constrângerile interne dar şi de necesitatea...

Proiect SC Construcții Hidrotehnice SA Iași

Cap. 1 Prezentare generala a „S.C. Constructii Hidrotehnice S.A” Iasi 1.1 Date generale despre societate Denumirea: S.C. Constructii Hidrotehnice...

Accize și alte Taxe Speciale

INTRODUCERE Taxele speciale de consumaţie sau accizele sunt aşezate asupra unor produse care se consuma în cantităţi mari şi care nu pot fi...

Statele Unite ale Americii

CAPITOLUL I 1. Introducere În secolul XIX, STATELE UNITE ale AMERICII s-a afirmat ca mare putere agricolă. Tutunul, bumbacul, cerealele,...

Comerțul extra-comunitar - partenerii comerciali ai Uniunii Europene

Chiar dacă populaţia UE reprezintă doar 7% din populaţia lumii, importurile şi exporturile de bunuri ale statelor membre ajung la o cincime din...

Impozitele Indirecte

Impozitele si taxele constituie componente tot mai importante ale vietii economice, prin intermediul carora statul isi procura resursele financiare...

Accize - Studiu Comparativ

Capitolul I  Notiuni generale 1.Taxe de consumatie Cea mai raspandita forma de asezare a impozitelor indirecte o reprezinta taxele de...

Resurse de combustibili minerali - fosili: cărbunii

Resurse de combustibili minerali – fosili 1. Carbunii Carbunii se înscriu între cele mai importante substante minerale utile, remarcându-se,...

Ai nevoie de altceva?