Comerțul internațional al Rusiei

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 31 în total
Cuvinte : 3172
Mărime: 515.43KB (arhivat)
Publicat de: Vera Jianu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof Dobre C.

Cuprins

  1. I. PREZENTARE GENERALA
  2. II. COMERŢ EXTERIOR
  3. III. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

I.PREZENTARE GENERALA

DATE GENERALE

1.Denumirea oficiala: Federaţia Rusă

2.Pozitia geografică: Federatia Rusa este situata pe doua continente, Europa si Asia, avand urmatorii vecini:

- la N-V- Norvegia si Finlanda

- la V- Polonia, Estonia, Letonia, Lituania , Belarus

- la S-V- Ucraina

- la S- Georgia, Azerbaidjan, Kazahstan

- la S-E- China, Mongolia, R.P.D.Coreana.

3. Suprafata: 17.075.400 Km² (locul 1 in lume).

4. Populatia: 142,2 milioane de locuitori (la 1 decembrie 2006) - locul 6 in lume. Densitatea medie este de 8,5 locuitori la km. patrat, iar in zona europeana de 25 locuitori la km. patrat.

5. Capitala: Moscova. Principalele orase: Sankt Petersburg, Nijnii-Novgorod, Novosibirsk, Ekaterinburg, Samara, Omsk, Celiabinsk, Ufa, Kazan, Perm, Rostov pe Don.

6. Limba oficiala: rusa.

7. Sarbatori: Ziua Nationala: 12 iunie (Ziua Independentei – 1990); 1-2 ianuarie, 8 martie, 1 mai, 9 mai (Ziua Victoriei), 22 august (Ziua Drapelului), 6 noiembrie (Ziua Reconcilierii), 12 decembrie (Ziua Constitutiei), religioase: Craciun (7 ianuarie), Paste (dupa calendarul ortodox). Zile libere: sambata, duminica si sarbatori.

8. Moneda nationala: rubla. Subdiviziune: copeika (1 rublă – 100 copeici). Cursul este fluctuant. In prezent, cursul este de 25,8 – 26,40 ruble /1$.

9.Structura de stat

Rusia este o federatie, compusa din 89 subiecti federali.

• Forma de guvernamant: republica prezidentiala.

• Seful statului: presedinte.

• Parlamentul, bicameral, este compus din: camera superioara - Consiliul Federatiei (cuprinde cate 2 reprezentanti din fiecare subiect al Federatiei Ruse) si camera inferioara - Duma de Stat (450 deputati).

• Structura administrativa: Impartirea administrativ-teritoriala a Federatiei Ruse cuprinde: 21 republici, 6 tinuturi, 49 regiuni, 10 districte autonome, 1 regiune autonomă (Birobidzhan), 2 orase cu statut de subiecti ai Federatiei (Moscova, Sankt-Petersburg), 1867 raioane, 1092 orase, 329 raioane si districte orasenesti, 1875 sate de tip urban.

IMPARTIREA ADMINISTRATIVA

Diviziunile administrative ale Federaţiei Ruse

Federaţia Rusă este compusă din mai multe entităţi federale – un total de 88 de componente constituente. Acestea sunt:

• 21 de republici federale, care se bucură de un mare grad de autonomie, în interiorul federaţiei, în cele mai multe probleme ale politicii interne şi care corespund în general minorităţilor etnice ale Rusiei;

• 48 de oblasturi (regiuni);

• 7 kraine (ţinuturi);

• 9 okruguri (raioane) autonome ;

• o oblast (regiune) autonomă.

În plus, mai există două oraşe federale – Moscova şi Sankt Petersburg. De curând au mai fost adăugate şapte districte federale extinse, patru în Europa şi trei în Asia, între diviziunile de mai sus şi nivelul naţional.

Rusia este formată din 88 de subiecte (în limba rusă: субъе́кт(ы) - subiekt(î)). Aceste subiecte au drepturi federale egale, în sensul că au reprezentare egală – câte doi delegaţi fiecare – în Sovietul Federaţiei Ruse (camera superioară a parlamentului rus). Totuşi, subiectele se bucură de grade diferite de autonomie. Okrugurile (districtele) autonome, deşi sunt subiecte federale de drept, sunt, de asemenea, parte a altor subiecte federale. Okrugul Autonom Ciukotka este singura excepţie a acestei reguli.

GEOGRAFIA SI CLIMA

Federaţia Rusă se întinde de-a lungul a celei mai mari părţi nordice a supercontinentului euroasiatic. Deşi în acest teritoriu se află o bună parte a zonelor arctice şi subarctice, aici este mai puţină populaţie, activitate economică şi varietate fizică decât în alte ţări. Marile întinderi din partea de sud a acestor regiuni cuprind o mare varietate de privelişti şi tipuri climatice. Cea mai mare parte a pământurilor ruseşti din această zonă are climat continental şi arctic. Rusia este cea mai rece ţară din lume. Temperatura medie anuală este de −5,5 °C (22°F). Pentru comparaţie, temperatura medie anuală din Islanda este de 1,2 °C (34 °F), iar cea corespunzătoare din Suedia este de 4 °C (39 °F), deşi mai trebuie spus că marea varietate a climatelor din Rusia face aceste comparaţii mai puţin edificatoare.

Cea mai mare parte a ţării este formată din câmpii vaste, atât în partea europeană cât şi în cea asiatică, aceasta din urmă fiind cunoscută cu numele generic de Siberia. Aceste câmpii sunt, în mod predominant, stepe în sud, iar în nord sunt câmpii acoperite cu păduri şi cu tundră pe coasta nordică. Permafrostul (zone din Siberia şi Orientul Îndepărtat) ocupă mai mult de jumătate din teritoriul Rusiei. Lanţurile muntoase sunt întâlnite de-a lungul frontierelor de sud, aşa cum sunt: Munţii Caucaz (cu Muntele Elbrus, 5.633m, cel mai înalt vârf din Rusia şi Europa); Munţii Altai; Munţii Verhoiansk şi vulcanii din Peninsula Kamceatka. În zona centrală se află Munţii Ural, un lanţ muntos care se întinde de la nord la sud şi care împarte în mod convenţional Eurasia în două continente, cel european şi asiatic.

Rusia are un litoral foarte extins, de peste 37.000 km de-a lungul Oceanului Arctic şi a celui Pacific, ca şi de-a lungul unor mări închise sau semiînchise, precum Marea Baltică, Marea Neagră sau Marea Caspică. Cele mai importante insule ruseşti sunt Novaia Zemlia şi Teritoriul Franz Jozef, Insulele Novosibirsk, Insula Wrangel, Insulele Kurile şi Sahalin.

În Rusia se află câteva dintre cele mai mari râuri, ca lungime şi/sau ca debit din lume. Pentru mai multe amănunte vezi şi Râurile Rusiei.

Printre cele mai importante lacuri din Rusia se numără Lacul Baikal (lacul cel mai adânc, cu cel mai mare volum de apă dulce din lume), Lacul Ladoga şi Lacul Onega.

ECONOMIA

Harta reţelei de foarte înaltă tensiune în timpul perioadei sovietice.

La mai mult de un deceniu de la prăbuşirea Uniunii Sovietice din 1991, Rusia încearcă, în continuare, să edifice o economie de piaţă funcţională şi să atingă o creştere economică mai ridicată.

După dizolvarea URSS-ului, primele semne ale refacerii economice au apărut în Rusia, în 1997, arătând influenţele economiei de piaţă. Totuşi, în acel an, criza financiară asiatică a culminat în august, în Rusia, cu deprecierea rublei. Au urmat creşterea datoriei publice şi scăderea nivelului de trai pentru cea mai mare parte a populaţiei. În anul următor, 1998, recesiunea a continuat.

În 1999, economia a început să se refacă. Această refacere a fost favorizată de o rublă slabă, care a scumpit importurile şi a stimulat exporturile. În 1999-2005, creşterea produsului intern brut a fost de aproximativ 6,7%, în special datorită creşterii preţului petrolului, continuării politicii rublei slabe, dar şi creşterii producţiei industriale. În momentul de faţă, Rusia are un excedent comercial uriaş, datorat barierelor protecţioniste la importuri şi corupţiei locale care împiedică intreprinderile mici şi mijlocii străine să importe produse ruseşti fără intermedierea firmelor locale.

Dezvoltarea economică a ţării a fost extrem de inegală: regiunea Moscovei contribuie cu o treime din produsul intern brut, în condiţiile în care în regiune este concentrată numai o zecime din populaţia ţării.

Preview document

Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 1
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 2
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 3
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 4
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 5
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 6
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 7
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 8
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 9
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 10
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 11
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 12
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 13
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 14
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 15
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 16
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 17
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 18
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 19
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 20
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 21
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 22
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 23
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 24
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 25
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 26
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 27
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 28
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 29
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 30
Comerțul internațional al Rusiei - Pagina 31

Conținut arhivă zip

  • Comertul International al Rusiei.doc

Alții au mai descărcat și

Comerțul exterior și politica comercială a Spaniei în perioada 2012-2016 (2017)

INTRODUCERE Prezentul proiet realizează o analiză detaliată a starii si evolutiei activitatii de comert exterior a Spaniei in perioada 2012-2016...

Politici Comerciale Rusia

1.Tariful vamal Rusia, Belarus şi Kazahstan vor folosi, de la 1 ianuarie 2010, tarife vamale comune, acesta fiind primul pas în constituirea unei...

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Relațiile comerciale ale României cu țările europei răsăritene - realități și perspective

Introducere Având in vedere titlul lucrării, am încercat sa relatez pe parcursul acesteia succinte realităti, privind activitatea de comerţ...

Federația Rusă

1. INTRODUCERE 1.1 Prezentare generală Rusia, sau Federaţia Rusă , este o ţară care se întinde pe un teritoriu vast în Europa şi Asia. Cu o...

Căsuțe de lemn

CAPITOLUL I. PREZANTAREA FIRMEI SC AMA FOREST EXIM SRL I.1. Date de identificare Denumire: SC AMA FOREST - EXIM SRL Adresa: Str. CIOCARLIEI 12...

Politici și strategii de distribuție practicate pe piețele străine de firmele românești

CAP. I ASPECTE TEORETICE PRIVIND DISTRIBUŢIA LA NIVEL INTERNAŢIONAL 1.1 Introducere: Deciziile şi procesele legate de activităţile de distribuţie...

Complexul militaro-industrial din Federația Rusă și rolul său în comerțul mondial cu produse militare

Introducere De obicei, de-a lungul istoriei, învingeau armatele care puteau să ajungă mai departe, să lovească mai tare şi să ajungă mai repede la...

Relațiile Comerciale dintre România și Federația Rusă

Actualitatea temei. În condiţiile moderne, lumea fiind împărţită în ţări dezvoltate şi slab dezvoltate, unul din cei mai valoroşi factori ai...

Tendințe de Liberalizare în Sectorul Serviciilor

1.Conceptualizarea serviciilor în economia dematerializată Procesul dematerializării economiei, care a determinat transformări calitativ...

Marketing internetional - raport de țară - Rusia

Cap.1 Prezentarea pe scurt a Federatiei Ruse Federatia Rusa este cel mai mare stat din lume si ocupa 11,5% din teritoriul modial, suprafata sa...

Ai nevoie de altceva?