Fișe de analiză a marfurlor nealimentare - săpunuri

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 2521
Mărime: 421.40KB (arhivat)
Publicat de: Mihaela Popovici
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Conferenţiar univ. dr. Purcarea Anca
Academia de Studii Economice Facultatea de Comert

Extras din referat

În ciuda dezvoltării ofertei de săpunuri lichide şi geluri de duş, săpunurile solide continuă să domine în totalul vânzărilor, aceasta fiind una dintre particularităţile pieţei autohtone.

Piaţa săpunurilor din România se aliniază trendurilor marilor jucători globali. Categoria se dovedeşte a fi una dintre cele mai dinamice, fapt confirmat de numărul mare de jucători şi de portofoliile acestora. „Segmentul în care se manifestă cele mai semnificative creşteri, în cazul categoriei de săpun lichid şi gel de duş, este reprezentat de produsele de tip moisturising (hidratare), în timp ce piaţa săpunurilor de toaletă evoluează în special pe segmentul antibacterian. În acest an, produsele de igienă corporală au continuat trendul luxury”, a menţionat reprezentantul companiei Colgate-Palmolive.

Ca urmare a conştientizării de către consumatori a faptului că majoritatea problemelor legate de epidermă pot fi eliminate prin utilizarea zilnică a unor produse cosmetice pentru îngrijirea, hidratarea şi apărarea pielii, obiceiurile de cumpărare şi consum s-au modificat. Spre deosebire de alte state din Europa Centrală şi de Est, în ţara noastră consumul de produse de îngrijire personala este mic. „Nivelul consumului de săpun în România este la jumătate faţă de celelalte state din regiunea Balcanilor”.

O particularitate a pieţei autohtone o constituie faptul că ponderea cea mai mare a vânzărilor este deţinută de săpunurile solide.

„Această dominaţie a săpunurilor solide se datorează obiceiului de consum, dar şi a preţurilor sensibil mai mici ale acestor produse. În ultimii ani, se constată însă o dinamică mult mai puternică în categoria lichide, mai ales în formatul de comerţ modern”, a adăugat reprezentantul Colgate-Palmolive.

La capitolul ofertă, piaţa produselor de îngrijire corporală este diversificată, fenomen generat de numărul mare de mărci, care au diferite forme de produs - săpun solid, săpun lichid, gel de duş, spumă de baie -, dar şi ca urmare a beneficiilor oferite. Acestea pot fi funcţionale - îngrijire pentru piele, parfum - sau emoţionale: relaxare, senzualitate, vitalitate.

Săpunurile solide şi-au revendicat 81,3% din vânzările în volum şi 86,1% din cele în valoare. Diferenţa a revenit categoriei săpunuri lichide. În ceea ce priveşte segmentarea în funcţie de preţ, aceeaşi cercetare arată faptul că segmentului economic i-a revenit aproape jumătate din vânzările în volum (43,7%), în timp ce la capitolul vânzări în valoare prima poziţie a fost revendicată de segmental beauty. „Deşi săpunul lichid şi gelul de duş aduc beneficii în plus (hidratare, catifelare), motivul pentru care săpunul de toaletă continuă să conducă în topul preferinţelor consumatorilor români ar putea fi explicat prin reticenţa pe care aceştia o arată faţă de schimbare”.

Principalele elemente pe care românii le au în vedere atunci când aleg un produs sunt parfumul şi marca acestora. „Ca şi tendinţe, în cazul categoriei de săpun lichid şi gel de duş, se remarcă preferinţa pentru produsele de tip moisturising, în timp ce piaţa săpunurilor de toaletă evoluează în special pe segmentul de săpunuri antibacteriene”, afirmă reprezentantul Colgate-Palmolive.

Vânzările de săpunuri solide – Segmentare după gramaj

Săpunurile solide de 100 de grame îşi revendică mai bine de jumătate din vânzările în volum şi în valoare de pe această categorie.

Principalii producători de săpun

O particularitate a pieţei autohtone o constituie faptul că toţi jucătoriide pe acest segment sunt companii străine.

Principalele mărci de săpun

Preview document

Fișe de analiză a marfurlor nealimentare - săpunuri - Pagina 1
Fișe de analiză a marfurlor nealimentare - săpunuri - Pagina 2
Fișe de analiză a marfurlor nealimentare - săpunuri - Pagina 3
Fișe de analiză a marfurlor nealimentare - săpunuri - Pagina 4
Fișe de analiză a marfurlor nealimentare - săpunuri - Pagina 5
Fișe de analiză a marfurlor nealimentare - săpunuri - Pagina 6
Fișe de analiză a marfurlor nealimentare - săpunuri - Pagina 7
Fișe de analiză a marfurlor nealimentare - săpunuri - Pagina 8
Fișe de analiză a marfurlor nealimentare - săpunuri - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Fise de Analiza a Marfurlor Nealimentare - Sapunuri.docx

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Ai nevoie de altceva?