Impactul economic al comerțului electronic

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2544
Mărime: 15.56KB (arhivat)
Publicat de: Gabi Burcea
Puncte necesare: 6
UNIVERSITATEA DE PETROL-GAZE PLOIEST FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE SPECIALIZAREA E.C.T.S.

Extras din referat

Impactul economic al comertului electronic

Impactul economic al comertului electronic se concretizeaza in principal in urmatoarele efecte:

- Comertul electronic transforma piata

E- commerce va schimba radical modul de a conduce o afacere: functiile traditionale intermediare vor fi inlocuite, se vor dezvolta noi produse si piete, apar noi tipuri de relatii intre furnizori si consumatori. Se va schimba organizarea muncii: se vor deschide noi canale de diseminare a cunostintelor si de comunicare inter-umana interactiva la locul de munca, vor fi necesare o mai mare flexibilitate si adaptibilitate, iar functiile si competentele angajatilor vor trebui redefinite.

- E-commerce reduce distanta dintre vanzatori si cumparator, permitand cunoasterea profilului individual al clientului si efectuarea marketing-ului pe baze noi (relatii unu-la-unu).

- Comertul electronic este un catalizator

E-commerce va accelera si va disemina mai rapid schimbarile din economie respectiv reformele si reglementarile, realizarea legaturilor electronice intre companii (EDI), globalizarea activitatii economice si cererea de personal de inalta calificare. Se vor accelera tendintele de dezvoltare a e-banking, rezervarea de bilete in transporturi si marketingul ,,unu-la-unu”.

- Comertul electronic pe internet creste interactivitatea economica

Acest nou mod de aa face comert se extinde treptat si catre IMM si gospodariie individuale. PC-urile relativ scumpe si greu de utilizat vor fi inlocuite de TV, telefoane si alte tipuri de dispozitive din ce in ce mai ieftine si mai usor de utilizat. Acest fenomen va produce un impact profund, cel putin prin erodarea barierelor economice si geografice.

- Caracteristica de ,,sistem deschis” a internetului este un principiu pe care se bazeaza extinderea comertului electronic.

Dezvoltarea internetului devine o strategie, care asigura succesul e-commerce si parteneriatul dintre bussines si consumatori. Consumatorii sunt tot mai direct implicate in proiectarea si crearea de noi produse si servicii.

- Comertul electronic reduse importanta timpului

Pana nu de mult economia si societatea erau determinate de timp, de exmplu productia de masa era considerata cea mai rapida cale de a produce la preturi scazute, iar comunicatiile erau limitate geographic datorita faptului ca timpul conditiona distantele.

E-commerce reduce impotanta timpului prin scurtarea ciclurilor de productie, permitand firmelor sa opereze mai eficient si consumatorilor sa participle la tranzactii in orice moment.

Schimbarea importantei timpului in derularea afacerilor si a activitatilor sociale are un profound potential de impact.

- Comertul electronic conduce la globalizare

Vechile bariere ale comertului international sunt depasite de comertul electronic. Se naste a noua piata bazata pe internet, eliberata de restrictiile formelor traditionale de comert. Absenta unor tarife internationale sau a altor constrangeri incurajeaza tot mai multi intreprinzatori sa se lanseze pe aceasta piata obtinand beneficii importante pentru ei si pentru clientii lor.

- Comertul electronic este compatibil cu angajamentele Organizatiei Mondiale a Comertului.

Desi nu au fost definite restrictii comerciale explicite pentru comertul electric, infrastructura pe care se bazeaza acesta sunt inca influentate de o serie de bariere comerciale si depend de investitii.

Dezvoltarea comertului electronic depinde de liberalizarea continua a castor infrastructure, conforme cu angajamentele OMC.

Dintre acestea cele mai importante sunt:

• Calculatoarele si produsele support pentru tehnologia informatiei (liberalizarea realizata prin ITAI, este in curs ITAII),

• Telecomunicatiile (liberalizarea realizata prin Basic Telecomunications Agreement),

• Serviciile financiare (prin Financial Services Agreement),

• Serviciile de distributie (prin TRIMS) si de livrare (in curs de realizare prin GATS 2000).

O privire obiectiva asupra comertului electronic in Romania dezvaluie starea incipienta in care se afla acesta. Exista putine magazine virtuale in adevaratul sens al cuvantului (site-uri unde se pot comanda produse). Foarte multe site-uri care se pretind a fi de comert electronic nu fac decat sa descrie oferta companiei si sa ofere datele necesare contactarii ulterioare a societatii, fara a da posibilitatea de a comanda produsele si a le plati online. Principalele produse comercializate de magazinele virtuale romanesti sunt echipamentele informatice, hardware, software, echipamentele de uz casnic, cartile si muzica. Din pacate Romania se afla intr-o pozitie net inferioara, in acest domeniu, atat fata de tarile vestice, cat si fata de celelalte tari din estul Europei. Clientii manifesta temeri in ceea ce priveste furtul cardurilor de credit, a confidentialitatii datelor personale, etc. Multe firme nu au adoptat modelul electronic potrivit pentru derularea comertului lor electronic sau intampina dificultati in integrarea comenzilor si a informatiilor culese online, in activitatea curenta a firmei. Cu toate acestea, impactul magazinelor electronice si a firmelor care adopta solutiile comertului electronic este in crestere.Numarul calculatoarelor personale, numarul abonatilor la internet, telefonia mobila, latimea de banda pe internet, numarul utilizatorilor cardurilor, cheltuielili IT ale intreprinderii sunt in crestere rapida.

Multi furnizori de servicii internet popularizeaza sistemul de cumparare online tocmai pentru a induce un plus de incredere si consideratie.

In Romania situatia este departe de cea a americanilor, de exemplu, care acorda o atentie speciala acestui tip de cumparaturi. Romanii sunt inca tributari prejudecatilor conform carora bunul cumparat trebuie sa fie palpat, masurat si intors pe toate partile. In ultimii ani a aparut insa o noua categorie sociala, cea a persoanelor care lucreaza in mediul privat, au un anumit stil de viata si utilizeaza internetul. Pentru acestia cumparaturile online, cu avantajele lor evidente,incep sa devina ceva obisnuit.

Aparut in Romania la sfarsitul lui 1999 si cunoscand un punct de crestere foarte important pana in prezent, comertul electronic este aproape de inceputul fazei de maturizare. Chiar daca acum se inregistreaza o crestere foarte mare in comertul electronic, putine e-magazine vor supravietui acestei perioade de tranzitie, iar peste 3-4 ani vom vorbi de o piata de ecommerce stabila.

Piata romaneasca are din ce in ce mai multe aplicatii de afaceri electronice, guvernare electronica, invatare la distanta, telemedicine, aspecte care justifica afirmatia potrivit careia comertul electronic in Romania dispune de certe perspective de dezvoltare.

O imagine cat mai complexa a comertului electronic in Romania necesita efectuarea unor precizari distincte cu privire la serviciile financiare existente, increderea in calitatea produselor si principalele probleme cu care se confrunta acesta forma de comert.

SSSScopul utilizării Internet-ului Numărul persoanelor(in procente)

Servicii e-banking 5%

Cumpărări 6%

Documentare 9%

Curs actâţiuni 10%

Verificare agendă 10%

Ştiri sportive 13%

Comunicare cu autoritaţi 18%

Căutare job-uri 20%

Citirea ştirilor 28%

Informare evenimente 40%

Folosire chat 40%

Utilizare e-mail 55%

Preview document

Impactul economic al comerțului electronic - Pagina 1
Impactul economic al comerțului electronic - Pagina 2
Impactul economic al comerțului electronic - Pagina 3
Impactul economic al comerțului electronic - Pagina 4
Impactul economic al comerțului electronic - Pagina 5
Impactul economic al comerțului electronic - Pagina 6
Impactul economic al comerțului electronic - Pagina 7
Impactul economic al comerțului electronic - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Impactul Economic al Comertului Electronic.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Te-ar putea interesa și

Rolul Internetului în Dezvoltarea Afacerilor Electronice în Societatea Informațională

Capitolul 1 : Introducere în comerţul electronic De-a lungul istoriei omenirii, schimbul de produse şi servicii a cunoscut mai multe forme. Dacă...

Tendințe Actuale în Comerțul Electronic

1. Componentele comerţului electronic 1.1. Aspecte generale Termenul de „comerţ electronic” (e-comerţ) este din ce în ce mai mult discutat pe...

Dezvoltarea Serviciilor de Comerț Electronic în România

CAP. I – Noţiuni introductive privind comerţul electronic şi afacerile electronice Lucrarea tratează o problemă de mare actualitate, şi anume, cea...

Sistemul Fiscal din România

Conceptul şi necesitatea fiscalităţii 1.1.Conceptul de fiscalitate Noţiunile privind «fiscalitatea», «sistemul fiscal» şi «fiscul» au apărut pe o...

Tehnologiile Informaționale în Tranzacțiile de Comerț Exterior

INTRODUCERE Asistam la un proces de globalizare a afacerilor, care, în mod invariabil, influenteaza toate tipurile de firme, indiferent de arealul...

Comerțul electronic - prezent și perspective

CAPITOLUL I COMERŢUL ELECTRONIC.PREZENT ŞI PERSPECTIVE Comerţul electronic (E - Commerce), în concepţia Organizaţiei Economice de Cooperare şi...

Comerț electronic în România - prezent și perspective

Abstract Internetul este un mediu de afaceri şi oferă noi valenţe modului de desfăşurare a afacerilor. Acesta a dat naştere unei forme moderne de...

Impactul Informației și a Comerțului Electronic asupra Societății Economice

Introducere În ultimul deceniu, Internet-ul a evoluat într-o unealtă formidabilă având un impact major în toate aspectele vieţii. La fiecare...

Ai nevoie de altceva?