Studiu de Caz Amazon - Two Pizza Teams

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comerț
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2890
Mărime: 35.55KB (arhivat)
Publicat de: Luca-Pavel Blaga
Puncte necesare: 8
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI

Extras din referat

1. PROBLEME TEORETICE VIZATE

Un grup constă din doi sau mai mulţi oameni care interacţionează interdependent pentru atingerea unui scop comun. Interacţiunea este aspectul esenţial al grupului - ea indica cine este şi cine nu este în cadrul grupului. Interacţiunea dintre membrii grupului nu trebuie să fie neapărat faţă în faţă şi neapărat verbală. Grupurile pot fi formale sau informale.

Grupurile formale de lucru sunt grupuri stabilite de către organizaţii în ideea de a facilita realizarea scopurilor organizationale. Ele sunt special concepute pentru a canaliza eforturile individuale într-o direcţie corespunzătoare.

Grupurile informale sunt acele grupuri care apar pe cale naturală ca răspuns la interesele comune ale membrilor organizaţiei

2. DETALII DESPRE COMPANIA AMAZON

Amazon.com este o companie americană de comerţ online cu sediul în Seattle, fondată de Jeff Bezos în anul 1994 şi lansată online în 1995. La început, comercializa cărţi online iar mai apoi au fost adăugate produse VHS, DVD, CD-uri cu muzică, programe de calculator, electronice, îmbrăcăminte, mobilier, jucării etc.

Asemenea altor companii celebre din zona IT, Amazon a luat naştere în aceleaşi locuri romantice ale businessului american: caminul studenţesc şi garajul. Investiţia iniţială s-a rezumat la 300.000 de dolari, un garaj transformat în spaţiu de munca şi 300 de clienţi care testau varianta beta a site-ului. Dupa cateva săptămîni, compania genereaza o cifra de afaceri de zeci de mii de dolari, pentru ca, în scurt timp, încasarile unei singure zile sa ajunga la cel puţin 10.000 de dolari.

Amazon.com a ajuns cu timpul un adevarat magazin universal pe Internet. Nu a reuşit înca să depăşească marile lanţuri de magazine din mediul offline, precum Wal-Mart, însa şi-a surclasat principalii rivali ca Borders. Cu toate acestea, afacerea a devenit profitabilă abia dupa 9 ani. Cifrele au fost mici atunci însa cifrele au demonstrat că Bezos a inţeles cel mai simplu principiu in afaceri: o afacere bună nu se traduce prin obţinerea unui profit de la bun inceput. În prezent, cota de piaţa a Amazon pentru e-books atinge un procent de 90%.

Jeff Bezos a dat de curând publicităţii raportul anual asupra strategiei pe termen lung de la Amazon. Bezos insista că firma va continua să opereze în acelaşi mod ca la înfiinţarea sa in 1995, adica va sacrifica profitul imediat pentru a face investiţii riscante în zone despre care anticipeaza că vor deveni în curînd de mare succes.

Sediul „Amazon” a devenit în zilele noastre un mic orăşel sclipitor situat pe o colină. Încă de la intrarea în Seattle se poate observa cladirea în stil art deco, din care angajaţii „Amazon” se bucură de privelişti deosebite, precum portul, cele doua stadioane construite cu ajutorul finanţării de la Microsoft, cartierele rezidenţiale din Seattle sau Lacul Washington, cu suprafaţa sa calmă şi lină. Tot din clădire se poate observa şi casa lui Bezos, modestă în comparaţie cu alte case din zona.

3. STRATEGIA AMAZON ŞI RESURSELE UMANE

Stilul minimal, frugal al lui Bezos se poate observa şi în designul clădirii Amazon, fondatorul fiind de părere că este mai bine să utilizezi banii doar pentru lucruri care contează cu adevărat. Unul din avantajele clădirii este ca poţi deschide geamul şi să ai parte de aer curat şi lumină naturală, un lucru ce contează enorm pentru angajaţi, spre deosebire de mobila din mahon, de exemplu. Nu există opere de artă pe pereţi, iar clădirea este construită în formă de T, astfel încât are multe ferestre.

O particularitate a clădirii Amazon este introducerea unor „whiteboards” în lifturi, aşa cum s-a procedat şi la începutul firmei, când angajaţii extrem de tineri, hiper-activi si hiper-cofeinizaţi se amuzau scrijelind diverse mesaje între etaje. A dispărut însă camera cu jocuri pentru angajaţi, fiind transformată într-un spaţiu de stocare a calculatoarelor uzate, semn că „oamenii amazon” înaintează în vârstă şi se maturizează.

Stilul personal al lui Bezos este strâns legat de maniera sa de conducere a organizaţiei. Uniforma sa este compusă din jeanşi şi o cămaşă bleu, şi arată la fel dintotdeauna: la fel de chel ca un pensionar şi la fel de slăbuţ ca un adolescent. Personalitatea prea puţin corporatistă a lui Bezos se conturează foarte bine într-un moment din activitatea firmei, în care managerii susţineau că grupurile de muncă trebuie să comunice mai mult. Jeff Bezos i-a contrazis prin fraza: „No, communication is terrible!”, ce i-a uimit pe manageri. Însă Bezos a continuat să îşi susţină ideea referitoare la o companie descentralizată, descâlcită (disentangled), unde grupurile mici pot fi inovatoare şi îşi pot testa opiniile independent de restul angajaţilor. El a elaborat noţiunea de „two pizza team”: dacă nu poţi hrăni o echipă cu două pizza, înseamnă că este prea mare. Acest lucru limitează grupul de muncă la 5-7 oameni, desigur, în funcţie de apetitul fiecăruia.

Aceste „pizza teams” au creat unele din cele mai interesante si populare caracteristici ale siteului. Prin utilizarea acestei metode a fost concepută „Gold Box”, o mică icoană animată reprezentând un cufăr cu comori ce luceşte deasupra homepage-ului Amazon. Un click este suficient pentru a deschide cufărul, ce relevă oferte speciale cu o durată limitată de o oră de la momentul deschiderii.

O altă inovaţie extrem de populară a fost „Bottom of the Page Deals”, sau „Ofertele din Josul Paginii”, unde se afişau oferte pentru produse destinate uzului cotidian. Intenţia lui Bezos a fost de a populariza şi alt tip de produse vândute prin intermediul Amazon, nu numai clasicele cărţi, DVD-uri sau CD-uri. Ideea era că preţurile – de multe ori reduse şi cu 50%– erau aşa de mici, încât se scufundau în josul homepage-ului Amazon. Un director din cadrul Amazon îşi aminteşte de o şedinţă în care Jeff Bezos a venit cu o cutie plină de articole uzuale, cum ar fi hârtia igienică sau bateriile şi le-a împrăştiat pur şi simplu pe masă. Ideea a fost percepută ca fiind „inovativă, jucăuşă şi extrem de amuzantă pentru clienţi.” Mai apoi, în numai câteva zile ideea a fost transpusă în realitate.

Internetul facilitează testarea ideilor precum „Gold Box” sau „Bottom of the Page Deals”, deoarece rezultatele pot fi măsurate foarte rapid şi precis, iar riscurile şi costurile sunt reduse. Însă ceea ce deosebeşte cu adevărat compania Amazon de alte companii de acest tip sunt inovaţiile majore, cum ar fi „Search Inside the Box”. Această aplicaţie le permite clienţilor să iniţieze o căutare prin textul integral al cărţilor şi să citească câteva pagini gratis, fiind un mod de a-i convinge să cumpere. „Search Inside” a debutat cu adăugarea a 120 000 de titluri noi, fiecare carte trebuind să fie scanată şi indexată. A fost o adevărată provocare din punct de vedere logistic şi a necesitat costuri extrem de mari. Baza de date deţinea 20 de terabiţi, de 20 de ori mai mult decât cea mai mare bază de date existentă la momentul fondării Amazon.

Singurul mod de a vedea dacă se satisfăceau nevoile clienţilor era lansarea pe scară largă. Un manager din cadrul Amazon spune că dacă ar fi testat aplicaţia pe un număr mic de titluri, 1 000 – 2 000 nu s-ar fi obţinut cu adevărat percepţia consumatorilor. Era necesară deci o vizualizare pe scară largă, o investiţie majoră cu un cost de oportunitate foarte mare. O decizie riscantă pe care Bezos a fost dispus să şi-o asume. Chiar Bezos îşi explică modul de operare în această situaţie: „ Pentru oricare leader din companie, nu numai pentru mine, există decizii care pot fi luate printr-o analiza, iar acestea sunt cele mai bune tipuri de decizie. Sunt decizii bazate pe fapte, iar un lucru important despre ele este că trec peste ierarhie. Cel mai nou şi mai neiniţiat angajat din companie poate căştiga o dezbatere cu cel mai important angajat la nivel ierarhic, folosind o decizie bazată pe fapte. Din păcate, există un număr mare de decizii care nu se pot reduce la o problemă de matematică.” Pentru aceste probleme, Bezos se bazează pe „senior executives”, pe care îi recrutează de la companii mari.

Încrederea l-a motivat pe Jeff Bezos în toată istoria companiei sale. Încă de la începuturile Amazon, viziunea sa a fost „crearea companiei cu cea mai mare centrare pe clienţi din întreaga lume, un loc unde poţi găsi şi cumpăra tot ce îţi doreşti”. La câteva zile după ce a publicat pentru întâia oară recenziile clienţilor a început să primească scrisori de la oameni bine-intenţionaţi ce îi spuneau că nu îşi înţelege afacerea, deoarece permite postarea recenziilor negative. Bezos spune că din contră, vor vinde mai mult dacă îi ajută pe oameni să ia o decizie de cumpărare.

Interesant în cazul Amazon este faptul că deşi inovează continuu, totuşi nu are nicio problemă în a se „inspira” de la competitori. Atunci când eBay şi-a început expansiunea, Amazon a achiziţionat imediat acţiuni. În momentul în care Google a pus bazele motorului de căutare, Amazon a acţionat similar, creând unul propriu. Chiar Jeff Bezos recunoaşte că aceasta este o practică curentă: „Ne urmărim competitorii, învăţăm de la ei, observăm lucrurile pe care ei le fac pentru clienţi şi le adoptăm şi noi într-o anumită măsură.”

Totuşi, trebuie menţionat că cel mai mare succes în cadrul Amazon îl au ideile proprii, inovatoare, şi nu cele „împrumutate”.

Preview document

Studiu de Caz Amazon - Two Pizza Teams - Pagina 1
Studiu de Caz Amazon - Two Pizza Teams - Pagina 2
Studiu de Caz Amazon - Two Pizza Teams - Pagina 3
Studiu de Caz Amazon - Two Pizza Teams - Pagina 4
Studiu de Caz Amazon - Two Pizza Teams - Pagina 5
Studiu de Caz Amazon - Two Pizza Teams - Pagina 6
Studiu de Caz Amazon - Two Pizza Teams - Pagina 7
Studiu de Caz Amazon - Two Pizza Teams - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Studiu de Caz Amazon - Two Pizza Teams.doc

Alții au mai descărcat și

Profilul Antreprenorului de Succes

Intre iunie 2005 si ianuarie 2006 in 13 state membre UE si in cele doua tari candidate – Romania si Bulgaria – s-a desfasurat o ancheta (Factorii...

Calitatea Mărfurilor Alimentare

I Obiectul de studiu al merceologiei Merceologia este o disciplina cu caracter economic al carei obiect îl constituie studierea proprietatilor...

Analiza celor patru procese de integrare a pieței bunurilor

A: Politica comerciala comuna Aceasta este denumirea generica pentru ansamblul de masuri, instrumente, politici aplicate în domeniul comercial...

Ai nevoie de altceva?