Analiza de Imagine - Britney Spears

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2124
Mărime: 10.44KB (arhivat)
Publicat de: Doriana Stoica
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ana Maria Teodorescu

Extras din referat

Interviul Dianei Sawyer cu Britney Spears debuteză cu o întrebare adresată publicului: „Credeţi că o cunoaşteţi? Mai gândiţi-vă!” Jurnalista ştie mai multe despre interlocutorul său, ea deţine mai multe informaţii, ceea ce îi conferă putere în discurs.

Asistăm la o interacţiune verbală de tip tranzacţional, cu caracter oficial, interlocutorii se comportă conform statutului lor social, respectându-şi drepturile şi obligaţiile reciproce: Diane Sawyer se află în postura de jurnalist, ea pune întrebările, iar Britney Spears este invitată să răspundă. Se observă un caracter afectiv, empatetic, participativ al comunicării. Răspunsurile invitatei sunt caracterizate de mărci emoţionale, componenta afectivă domină în detrimentul celei informaţionale.

Sunt folosite mijloace verbale, non-verbale şi para-verbale. Jurnalista îşi contruieşte întrebările pe principiul politeţii pozitive: maxima acordului, prin iniţierea unor teme pe placul partenerului de discuţie; maxima interesului( constatări care dovedesc interesul acesteia pentru invitată); maxima simpatiei (folosirea persoanei a doua singular, inserarea de glume pe parcursul actului comunicativ) degajează conversaţia.

Contextul situţional joacă un rol important în desfăşurarea optimă a conversţiei. Aceasta are loc într-un cadru intim, bine cunoscut de intervievat, în propria casă, de aici şi deschiderea faţă de întrebările jurnalistei. Elementele de decor inspiră o atmosferă degajată, lumini plăcute, diva pop stă pe un fotoliu, faţă în faţă cu o canapea mică pentru două persoane pentru Diane Sawyer. Acest loc este înconjurat de lucrurile din camera de zi: un şemineu pe marginea căruia sunt aprinse lumânari, flori, o măsuţă mică în drepta gazdei, iar în spatele ei un dulap mic pe care este o vază cu flori.

Gazda “Prime Time Thursday”, Diane Sawyer , anunţă invitatul special: “ În seara aceasta vom merge să explorăm…destinaţia…Britney Spears.” Aşadar, este stabilită încă de la început convenţia: invitatul este exploatat prin întrebări care să îl provoace să se destăinuie. Încă de la început se anunţă temele în jurul cărora se va construi interviul, lansarea noului album şi despărţirea de Justin Timberlake, care a pus-o în situţia de a o uita pe vechea Britney şi a merge mai departe. Aşadar, este mai mult un interviu de promovare a imaginii.

Începutul interviului este foarte degajat, lăsându-ne impresia că este mai mult o dicuţie între două prietene. Din fundal se pot auzi şi alte voci, semn că dicuţia nu este atât de intimă şi informală pe cât ar vrea să pară.

La întrebările capcană : “îţi place vocea ta?”, Britney răspunde cu stupoare: “este ok, …dar mi-ar fi plăcut să am o voce ca Aguilera sau Whitney Houston.” Diane S. îi aminteşte de revistele în care a pozat mai mult dezbrăcată, ba mai mult , i le şi aduce ca probă. Britney menţionează că nu este singura, aducând ca argumente pe Jenifer Lopez sau Christina Aguilera. Întrebările indiscrete nu se opresc aici. Jurnalista vrea să afle dacă ar fi mers mai departe cu pozele. Evident că ştie răspunsul deja, pentru că următoarea poză surprind o Britney total nonconormistă.

Urmeză imaginile cu Britney Spears mică, încă de la începutul carierei. Prim planul o surprinde emoţionată şi jenată în acelaşi timp. Britney permite echipei de filmare să pătrundă în intimitatea ei, invitându-i într-un tur al casei în care locuieşte.

Dacă prima parte a interviului era mult mai degajată, întrebările din cea de-a doua tind să emoţioneze invitatul şi să-l facă să destăinuie cât mai mult din viaţa personală: divorţul părinţilor, gestionarea banilor câştigaţi, vestimentaţia, de multe ori nepotrivită, faptul că ziarele scriu că ar cheltui 100.000 dolari pe haine.

Şi expresiile faciale diferă: nu mai zâmbeşte la fel de mult ca în prima parte, privirea este mai tristă, evită contactul visual direct, preferă să se uite în jos. La nivel locuţionar, jurnalista formulează o indignare: “Nu reprezintă cumpărăturile un viciu?”, iar la nivel perlocuţionar, consecinţa impactului mesajului asupra receptorului este nemulţumirea, ea ripostează, declarând că asta o face fericită.Ceea ce atrage atenţia este trosnitul degetelor, gest care i se pare nepotrivit jurnalistei. Imaginile din timpul interviului alternează cu ştiri, reportaje şi poze ale divei, inserate ca dovezi a celor relatate.

Preview document

Analiza de Imagine - Britney Spears - Pagina 1
Analiza de Imagine - Britney Spears - Pagina 2
Analiza de Imagine - Britney Spears - Pagina 3
Analiza de Imagine - Britney Spears - Pagina 4
Analiza de Imagine - Britney Spears - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Analiza de Imagine - Britney Spears.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Pepsi Co

Capitolul 1 1.1. INTRODUCERE Pepsi este o bautura carbogazoasa, produsa pentru prima oara in anii 1890 de catre Caleb Bradham, un farmacist din...

Comportamentul consumatorului Pampers

Capitolul I: Prezentarea Mằrcii. “ Inspired by babies. Created by Pampers” Brandul Pampers a aparut pe piata inca din 1950, fondatorul acestuia...

Ai nevoie de altceva?