Asigurarea de către producătorii din România a reglajului primar și a reglajului secundar la nivelul recomandărilor UCTE

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: pptx
Pagini : 10 în total
Mărime: 92.83KB (arhivat)
Puncte necesare: 5
UNIVERSITATEA POLITEHNICA DIN BUCURESTI

Extras din referat

  Asigurarea de catre producatorii din Romania a reglajului primar si a reglajului secundar la nivelul recomandarilor UCTE   Cecilia Lohan , Dan Ilisiu A.N.R.E. - str. Constantin Nacu, nr. 3-5, sector 2, Bucuresti ceciIia.lohan@anre.ro

In Romania, s-au introdus prin legislatia secundara reglementari conform carora asigurarea reglajului primar este obligatorie pentru orice grup dispecerizabil, reglajul primar este serviciu de sistem tehnologic, iar calificarea ca furnizor de servicii de sistem tehnologice se acorda de catre UNO-DEN.

Dupa cum se cunoaste, urmand unei functionari indelungate in regim izolat, Romania s-a reconectat din 1989 cu tarile invecinate si functioneaza in prezent in zona a doua de sincronism a ucte, zona care cuprinde 8 tari interconectate. In cazul functionarii interconectate, fie aceasta in zona a doua sau in zona intai de sincronism, Romania, la fel ca orice alta tara interconectata, are de indeplinit anumite obligatii intre care si asigurarea unui cuantum (MW) de rezerva de reglaj primar si secundar.

La stabilirea valorilor rezervelor de reglaj primar, respectiv secundar, se au in vedere o serie de date dintre care consumul la varful maxim de sarcina, incidentul maxim date specifice atat fiecarui sistem care participa la interconexiune cat si intregului sistem interconectat rezultat.

In cadrul UCTE, asigurarea reglajului primar este considerata serviciu de sistem tehnologic In Romania, rezerva de reglaj primar apare distinct in cadrul ofertelor de servicii de sistem tehnologice. Dintre serviciile de sistem tehnologice, asigurarea reglajuluf primar si a reglajului secundar la standardele cerute de UCTE ridica cele mai mari probleme producatorilor din Romania.

Reglajul primar se bazeaza pe actiunea regulatoarelor de viteza ale grupurilor generatoare aflate in functionare in reglaj primar la momentul respectiv si are drept scop asigurarea in cazul variatiilor de frecventa, a unui nou punct de echilibni dintre puterea consumata si puterea produsa la o valoare a frecventei cat mai aproape de valoarea sa de consemn.

Reglajul secundar este asigurat prin intermediul unui regulator central care comanda direct variatiile de putere ale grupurilor generatoare care functioneaza in momentul respectiv in reglaj secundar si are drept scop reglarea soldului, cu corectia abaterii de frecventa.

Conținut arhivă zip

  • Asigurarea de Catre Producatorii din Romania a Reglajului Primar si a Reglajului Secundar la Nivelul Recomandarilor UCTE.pptx

Ai nevoie de altceva?