Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2387
Mărime: 16.60KB (arhivat)
Publicat de: Darius Chira
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Motivaţia alegerii temei:

Internaţionalizarea vieţii militare este deja un fapt recunoscut ca efect al schimbărilor intervenite după sfarşitul Războiului Rece. Schimbarea tipului de ameninţare a generat schimbări in definirea noilor tipuri de misiuni ale forţelor armate, cât şi in schimbări structurale ale organizaţiilor militare. Reducerea efectivelor, o dată cu reducerea bugetului alocat armatelor, a impus combinarea forţelor militare şi punerea in comun a resurselor pentru mentinerea capacităţii operaţionale, indiferent că este vorba de forţe multinaţionale permanente (SEEBRIG, Batalionul Romano-Maghiar etc.) sau temporare (ISAF, SFOR etc.).

Experienţele din domeniul internaţionalizarii afacerilor au demonstrat că o serie de eşecuri au fost inregistrate ca urmare a necunoaşterii, neconştientizarii şi intoleranţei faţă de diferenţele culturale şi instituţionale dintre membrii organizaţiilor apartinând diferitelor naţiuni. Aceste cercetări au identificat o puternică omogenitate culturală in rândul forţei de muncă naţionale şi o puternică eterogenitate culturală între naţiuni (Hofstede, 1996).

Relevanţa temei:

In abordări mai recente (Soeters, 2002), studii comparative de cultură organizatională militară au arătat că, dincolo de un specific comun, de o cultură militară internatională determinată de cerinţele specifice de ordine şi disciplină sau de raportarea la reguli si proceduri similare, culturile militare sunt purtatoarele elementelor culturilor nationale carora le apartin. Constituirea unor forte compuse din (sub)unitati şi militari aparţinând diferitelor naţiuni, vorbind limbi diferite, educati in spiritul unor traditii diferite şi având perspective variate asupra organizaţiei militare şi profesiei de militar, ridică o serie de intrebări asupra modului cum ele reusesc să lucreze coerent, coordonat şi integrat.

Diversitatea poate creste baza de resurse cognitive şi abilitati legate de sarcină si poate stimula creativitatea care are implicaţii in generarea deciziilor de calitate. Dar beneficiile potenţiale ale diversităţii nu sunt intotdeauna predictibile si nu pot fi considerate ca de la sine intelese.

Dublul control asupra militarilor din forţele multinationale (naţional şi multinaţional) poate genera conflicte de rol şi tensiuni între autorităţile desemnate să asigure cadrul propice îndeplinirii misiunii. De asemenea, diferitele perspective asupra timpului şi punctualitatii pot crea neconcordanţe in comunicare, în diseminarea ordinelor sau transmiterea şi primirea rapoartelor.

Din perspectiva teoriei identitatii sociale, diversitatea sociala poate genera un context in care membrii organizatiei sunt predispusi la clasificari de tipul noi/ei, pe baza similaritatii demografice. Apare, astfel, o reducere a cooperarii intre militari apartinand unor natiuni diferite, chiar daca ei actioneaza in aceeasi structura multinationala pentru indeplinirea aceleiasi misiuni. Concomitent cu intensificarea neintelegerii si a conflictului, pot aparea coalitii bazate pe similaritati culturale si demografice si favoritisme in alocarea resurselor.

Obiective:

- Analiza starii de fapt, vizand in deosebi evidentierea masurii in care diferentele culturale sunt percepute de catre militarii din teatrele de operatii multinationale;

- Punerea in lumina a principalelor probleme de comunicare intalnite in timpul misiunilor de catre militari;

- Identificarea proprtiei in care militarii sunt dispusi sa coopereze in vederea rezolvarii problemelor de comunicare descoperite in urma analizelor sociale;

- Initierea de masuri competente ca urmare a acestei analize care sa duca la realizarea unei mai bune comunicari interpersonale si interinstitutionale intre tarile membre ale fortelor multinationale.

Proiectarea cercetării:

Ipoteze:

1. Desi actiunile militare au loc intr-un cadru multinational integrat, din cauza diferentelor culturale se observa anumite neconcordante in procesul de comunicare, ce au ca efect o discontinuitate in realizarea misiunilor la nivel de relatii interpersonale;

2. Avand in vedere faptul ca militarii resimt lipsurile in comunicare , sunt de dorit anumite masuri care sa duca la eficientizarea schimbului de informatii in cadrul misiunilor.

Preview document

Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 1
Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 2
Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 3
Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 4
Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 5
Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 6
Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 7
Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 8
Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 9
Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 10
Comunicarea între Militari în Mediul Multicultural al Misiunilor Internaționale - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Comunicarea intre Militari in Mediul Multicultural al Misiunilor Internationale.doc

Ai nevoie de altceva?