Elaborarea strategiei de comunicare a firmei SC Movinex SRL Bacău în condiții de criză economică

Referat
6/10 (3 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2188
Mărime: 15.12KB (arhivat)
Publicat de: Constantin Toader
Puncte necesare: 3
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Epuran Gheorghe
Universitatea din Bacău Facultatea de Ştiinţe Economice Studii postuniversitare de masterat – specializarea “Strategii de marketing şi comunicare în afaceri”

Cuprins

  1. 1. Analiza diagnostic a situaţiei pag 3
  2. 1.1. Analiza internă pag 3
  3. 1.2. Analiza externă pag 3
  4. 1.3. Corelarea rezultatelor celor două analize pag 4
  5. 2. Formularea obiectivelor strategiei pag 5
  6. 3. Stabilirea publicului ţintă pag 5
  7. 4. Alegerea tehnicilor şi mijloacelor de comunicare pag 5
  8. 5. Determinarea bugetului pag 6
  9. 6. Controlul şi evaluarea rezultatelor pag 7

Extras din referat

1. Analiza diagnostic a situatiei

1.1. Analiza internă

S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău este o societate care vinde către consumatorii finali bunuri de larg consum. Este un magazin mic de cartier, ai cărui angajaţi sunt şi proprietarii societăţii (ca vânzători).

Activitatea sa se desfăşoară în cadrul unui spaţiu comercial cu suprafaţă de 16 m2 destinată expunerii produselor şi 20 m2 destinată depozitării stocurilor.

Succesul vânzărilor magazinului constă în faptul că produsele pe care le comercilizează au preţuri de raft mici (ex. bec pentru veioza-50 bani/bucată, săpun de toaletă 1,3 lei/bucată, suc de fructe 3 lei/2,5litri). De aceea, un adaos comercial inclus de 100% inclus pentru produse de acest gen nu trezeşte atenţia cumpărătorului.

Într-o anumită măsură, acest tip de magazin valorifică comoditatea şi neatenţia cumpărătorului. Acesta din urmă va evita să facă aprovizionarea la un supermarket doar pentru că are la un anumit moment nevoie de un bun de o valoare relativ mică. Din comoditate va coborî din apartament până la magazinul din colţ şi îl va procura.

Un exemplu cât se poate de simplu îl constituie capacele pentru borcane cu volum util de 720 ml, la S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău costă 0,35 bani/bucată, iar la supermarketul Billa 0,25 bani/bucată.

Un element de competitivitate al socităţii sunt vânzătorii de la tejghea care tratează cu amabilitate şi atenţie fiecare client. Astfel imaginea de care beneficiază magazinul este una relativ bună.

1.2. Analiza externă

Punctul de vânzare al S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău, este situat în imediata apropiere a staţiei de autobuz din strada 22 Decembrie (unul dintre capetele traseului autobuzelor cu numărul 22). În imediata apropiere (în spatele magazinului la 20 m distanţă) este situat este situat un parc de joacă pentru copii frecventat de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 10 ani şi însoţitorii lor adulţi. Aceşţi însoţitori sunt o parte dintre decidenţii în legătură cu cumpărăturile făcute pentru gospodăriile din zonă (apartamente de bloc).

Poziţionarea magazinului în imediata apropiere a staţiei de autobuz îi oferă posibilitatea de a se face cunoscut cu uşurinţă faţă de persoanele care călătoresc cu mijlocul de transport în comun şi stau în alte zone ale Bacăului.

Magazinul deserveşte un număr aproximativ de 2000 de gospodării tip apartament, situate pe o rază de aproximativ 400m. Numărul persoanelor care locuiesc în zonă este de aproximativ 7000. Dintre acestea, aproximativ 5000 au vârstă peste 18 ani.Venitul mediu lunar la nivel de gospodărie în aceastî zonă este de 2600 lei. Magazinul este situat într-o zonă în care populaţia activă câştigă, în cea mai mare parte, sub nivelul venitului mediu pe economie.

La o distanţă de aproximativ 600 m distanţă este amplasat un supermarket Billa, iar la aproximativ 500 m supermarketul Selgros, ambele cu oferte atrăgătoare la produse de larg consum. În imediata vecinătate a magazinului Selgros se construieşte un supermarket din reţeaua Carrefour.

Criza economică mondială afectează din plin economia românească. În mod implicit, S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău îşi desfăşoară activitatea în condiţii de criză economică.

1.3.Corelarea rezultatelor celor două analize

Criza economică a adus stagnări ale veniturilor majorităţii populaţiei sau în unele cazuri diminuări. Consecinţa acestui lucru este o creştere a atenţiei în ceea ce priveşte alocarea resurselor în gospodării, precum şi o orientare a consumatorilor spre produse înlocuitoare cu preţuri cât mai mici.

Supermarketurile Billa şi Selgros sunt competitori direcţi ai S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău, pentru că oferă spre vânzare produse similare sau identice.

Se poate face o distincţie între cele două magazine concurente, în sensul că Billa este destinat desfacerii cu amănuntul, iar Selgros en-gross-ului. Cu toate acestea, persoanele lucrătoare îşi pot procura legitimaţii de client Selgros cu ajutorul societăţilor la care lucrează, iar în baza acestor legitimaţii pot face cumpărături cu amănuntul în magazin.

O nouă ameninţare la activitatea firmei S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău o reprezintă construirea şi deschiderea în preajma crăciunului a hypermarketului Real. Aceasta deoarece cumpărătorii din zona străzii 22 Decembrie vor vizita Real-ul din curiozitate şi din dorinţa de a beneficia de ofertele speciale destinate promovării produselor proprii.

Trebuie avut în vedere faptul că odată cu cumpărarea produselor la ofertă, clienţii adaugă în coş şi produse de larg consum care nu sunt neapărat la preţuri foarte avantajoase, dar prin această acţiune scurtează timpul cheltuit cu efectuarea aprovizionării gospodăriei.

La momentul apariţiei primelor magazine din reţeaua Real, imaginea hypermarketului era creată mai ales de ofertele de preţuri mici la produse. Ulterior, hypermarketul şi-a construit imaginea prin vânzarea de produse de calitate, dar la preţuri uşor mai ridicate.

Criza economică globală a adus schimbări în managementul Real, necesare adaptării reţelei de magazine la noile cerinţe ale pieţei. Astfel, noii manageri de marketing numiţi în cursul lunii iunie 2009, aduc cu ei dorinţa de a tranforma hypermarketul Real într-un ofertant de produse cât mai ieftine (să revină în acest fel la imaginea cu care au intrat pe piaţa românească). Acest aspect se corelează bine cu tendinţa de criză a cumpărătorilor de a se orienta către produse care să satisfacă nevoile de consum cu cheltuieli cât mai mici.

Supermarketul Billa are oferte de produse cu preţuri minimale. Acestea sunt reprezentate de produse de calitate mijlocie, al căror preţ de raft scăzut este determinat de absenţa cheltuielilor cu publicitatea (ex. produsele marca Clever).

Este evident faptul că S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău are concurenţă în prezent, iar în viitor aceasta va fi probabil în creştere.

De aceea, este necesară menţinerea imaginii firmei la nivelul cumpărătorilor ca una dintre posibilele locaţii de cumpărături ale locuitorilor din zonă. Va fi necesar ca promovarea S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău să se facă referitor la amplasamentul punctului de vânzare, la tipurile de produse pe care le comercializează şi mai detaliat referitor la produsele cu preţurile cele mai avantajoase din zonă.

2. Formularea obiectivelor strategiei

Strategia de comunicare elaborată are următoarele obiective:

-să facă cunoscută poziţia magazinului de desfacere a firmei S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău în rândul locuitorilor situaţi pe o rază aproximativă de 400 m faţă de poziţia magazinului

-să facă cunoscute publicului ţintă tipurile de produse comercializate în magazin

-să facă cunoscute publicului ţintă produsele cu preţuri competitive, prin raportare la preţurile din mazinele similare

-să stimuleze vânzările S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău

-să crească ataşamentul clienţilor faţă de firma S.C. MOVINEX S.R.L. Bacău

Preview document

Elaborarea strategiei de comunicare a firmei SC Movinex SRL Bacău în condiții de criză economică - Pagina 1
Elaborarea strategiei de comunicare a firmei SC Movinex SRL Bacău în condiții de criză economică - Pagina 2
Elaborarea strategiei de comunicare a firmei SC Movinex SRL Bacău în condiții de criză economică - Pagina 3
Elaborarea strategiei de comunicare a firmei SC Movinex SRL Bacău în condiții de criză economică - Pagina 4
Elaborarea strategiei de comunicare a firmei SC Movinex SRL Bacău în condiții de criză economică - Pagina 5
Elaborarea strategiei de comunicare a firmei SC Movinex SRL Bacău în condiții de criză economică - Pagina 6
Elaborarea strategiei de comunicare a firmei SC Movinex SRL Bacău în condiții de criză economică - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Elaborarea Strategiei de Comunicare a Firmei SC Movinex SRL Bacau in Conditii de Criza Economica.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Comunicare și Negociere Utilizate în Cadrul Companiei TinaR

Capitolul I NEGOCIEREA – FORMĂ PRINCIPALĂ DE COMUNICARE 1.1. Consideraţii generale privind negocierea Negocierea trebuie privită drept cel mai...

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?