Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2317
Mărime: 16.86KB (arhivat)
Publicat de: Theodor Savu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Darie Cristea

Extras din referat

1. Tema si obiectivele proiectului

Titlul temei : Satisfactia românilor la locul de muncă.

Motivul pentru care am ales această temă stă în actualitatea problematicii, satisfactia la locul de muncă fiind, în cazul românilor, o chestiune rareori luată în considerare, de cele mai multe ori salariul fiind cel mai important factor în functie de care românii se ghidează atunci când aleg unde să lucreze.

Problema gradului scăzut de satisfactiei la locul de muncă reprezintă, după părerea mea, una din cauzele aparitiei altora în cadrul familiilor din România, dar nu numai în tara noastră ci si în tările slab dezvoltate, în general. De aceea doresc să identific, prin metoda pe care doresc să o aplic în cazul proiectului, ce anume îi determină pe români să rămână la locul de muncă pe care îl au cu toate că nu obtin satisfactiile pe care si le doresc sau, în cazul în care, dimpotrivă, obtin satisfactii la locul de muncă, care sunt factorii care le produc aceste satisfactii.

2. Documentarea si elaborarea teoretică

Potrivit celui mai recent studiu al companiei Synovate, cand un angajat este hotarat sa-si schimbe locul de munca, cresterea salariului nu poate reprezenta neaparat o garantie a loialitatii acestuia si, implicit, schimbarea deciziei de a parasi locul de munca. Jumatate dintre persoanele intervievate au declarat ca satisfactia adusa de munca prestata intr-un mediu de lucru atractiv sunt factori la fel de importanti ca si salariul. Potrivit studiului, salariul ramane totusi unul dintre motivele principale care ii determina pe angajati sa-si schimbe serviciul, unul din trei respondenti care si-au schimbat jobul in ultimul an invocand aceasta nemultumire.

Studiul, care analizeaza atitudinea fata de munca si factorii care determina schimbarea locului de munca, a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 2.675 de respondenti, din Romania, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Ungaria, Franta, Hong Kong si Singapore. Respectarea regulilor - pasaport catre promovare Conform studiului, 49% din romani considera ca respectarea regulilor comportamentale reprezinta o trambulina catre promovare.

Principalele motive care determina fluctuatia de personal sunt cautarea unui mediu de munca mai agreabil (18%), salariu mai bun (16%) si o durata mai scurta a programului de lucru (13%), situatie valabila, pentru Hong Kong, care poate fi extinsa cu anumite diferente si in cazul celorlalte tari. Dintr-o perspectiva mai pesimista, studiul arata ca 31% dintre respondenti considera ca, pentru a promova, este mai important ca angajatii sa se conformeze regulilor interne ale companiei decat sa performeze la locul de munca. Angajatii isi schimba des locul de munca, manati, in special, de salariile mici si dorinta de a promova. De asemenea, unul din trei respondenti a declarat ca este gata sa puna pe un loc secund avantajele materiale, in favoarea unor oportunitati de training. Prin comparatie, in ceea ce-i priveste pe rusi si ucraineni, unul din patru si-a schimbat serviciul in ultimul an, aproape de doua ori mai mult decat in celelalte tari in care a fost realizata cercetarea. In timp ce Rusia si Ucraina inregistreaza recorduri la fluctuatia de personal, Ungaria a raportat numai un procent de 10% la aceasta categorie. Loialitatea angajatilor se castiga greu Ultima cercetare a companiei Synovate arata ca 40% dintre angajati considera ca nu este posibil, pe termen lung, sa fii loial companiei angajatoare. Loialitatea angajatilor reprezinta un factor critic pentru majoritatea angajatorilor, spune Larry Crosby, CEO Synovate, Loyality Practice. "Costurile derivate din fluctuatia de personal pot sa creasca si de cinci ori cheltuielile totale bugetate de departamentul de resurse umane pentru angajatul respectiv", a subliniat Crosby. Fluctuatia de personal a capatat, in ultima perioada, un avans fara precedent. "In cazul Frantei - una dintre tarile dezvoltate incluse in studiu - loialitatea angajatilor a fost grav afectata de factori precum garantarea securitatii la locul de munca, raportul dintre salariu si orele de munca prestate, precum si de mediul de lucru.

Cat priveste situatia din Romania, motivele cel mai des invocate sunt salariile mici si lipsa perspectivelor de promovare. Fluctuatia de personal consemnata de unele tari din Europa Centrala si de Est poate fi pusa si pe seama cresterii economice rapide, a explicat Panicos Ioannides, manager Synovate pentru doua dintre tarile din zona mentionata, Ucraina si Rusia. "Forta de munca din aceasta zona este calificata, iar marile companii se folosesc de salarii mari pentru a atrage personalul cu inalta calificare", precizeaza Ioannides. Responsabilitatea care motiveaza "Practica demonstreaza ca nivelul de salarizare, conditiile de lucru si relatiile cu colegii nu sunt factori capabili sa mentina implicarea angajatilor intr-un context organizational pe termen lung. Lipsa acestora insa poate genera motive de insatisfactie si poate conduce la parasirea locului de munca.

Ceea ce asigura in buna masura antrenarea si dinamizarea angajatilor este motivatia intrinseca ce tine de relatia directa dintre angajat si continutul muncii sale", spune Amalia Picleanu Savinescu (foto), managing partner in cadrul firmei de consultanta in domeniul resurselor umane Tandem Consulting. Peste 80% din candidatii intervievati de Tandem Consulting pentru pozitii de specialisti sau manageri urmaresc sa obtina prin schimbarea locului de munca urmatoarele: un nivel superior al responsabilitatilor, perspective de dezvoltare profesionala, posibilitatea de a-si exercita competentele care ii diferentiaza de omologi si prin care pot adauga valoare organizatiei, acces la procesul decizional strategic.

Preview document

Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă - Pagina 1
Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă - Pagina 2
Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă - Pagina 3
Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă - Pagina 4
Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă - Pagina 5
Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă - Pagina 6
Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă - Pagina 7
Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă - Pagina 8
Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă - Pagina 9
Metodologia cercetării în comunicare - proiect de cercetare - satisfacția românilor la locul de muncă - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Metodologia Cercetarii in Comunicare - Proiect de Cercetare - Satisfactia Romanilor la Locul de Munca.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Ai nevoie de altceva?