Programare neuro-lingvistică la Primăria Mununicipiului Iași

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 2282
Mărime: 259.75KB (arhivat)
Publicat de: Aleodor Paraschiv
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof. Danilet Magdalena

Extras din referat

Programare neuro lingvistică

Voi începe redactarea acestui eseu printr-o mărturisire…şi anume, aceea că nu voi aplica cele scrise aici într-o organizaţie anume ,pentru că nu am un job,deocamdata, sper; mai toată lumea fiind afectată de criză…

Astfel, voi face o simplă interpretare,dacă aş putea-o numi aşa, neavând destule cunoştinţe în domeniul NLP, bazată pe fapte petrecute undeva în anul 2 de facultate , atunci când a trebuit să fac practică în finanţe. Bineînţeles am ales să efectuez acest stagiu în cadrul Primăriei Iasi unde finanţiştii din această instituţie se descurcă atât de bine cu bugetele, reuşind să înveţi lucruri care te-ar putea ajuta.Greşită alegere, aş putea spune…de ce? Pentru că am uitat că în domeniul comunicării nu se descurcă atat de bine… Orice aseamanare cu realitatea (NU) este pur întâmplătoare . Hm…cred că trebuie să mă stăpânesc puţin…am de realizat o lucrare, nu de criticat acei oameni.

Voi porni astfel prezentarea mea prin a afirma faptul că există o întrebare care a obsedat oamenii mereu, fie că este vorba despre psihologi, oameni de afaceri, sportivi, lideri politici, militari sau oameni simpli. Este o întrebare pe care fiecare ne-o punem cel puţin o dată în viaţă, indiferent de educaţia pe care o avem, de profesie, religie, apartenenţă politică sau naţionalitate. Este un lucru la care unii dintre noi se gândesc în fiecare zi şi caută răspunsuri: “Ce anume face diferenta dintre succes şi eşec? Care este diferenţa dintre excelenţă şi mediocritate? Cum se poate ca unii să aibă rezultate de excepţie, iar alţii să se chinuie la limita mediocrităţii?” Este vorba de noroc, de oportunităţi sau “pile”? Este vorba de muncă şi dedicaţie?

Este o problemă la care nici o altă ştiintă nu a reuşit să răspundă complet şi să ofere în plus modele şi tehnici specifice prin care să o rezolve. Psihologii, sociologii, liderii şi oamenii de excepţie în domeniile lor au încercat de mulţi ani să identifice acel element care face diferenţa. Mai ales în literatură americană există numeroase cărţi care încearcă să ofere “reţete pentru succes” – de la primele cărţi de “gândire pozitivă” pâna la ultimele apariţii mult mai sofisticate în conţinut şi idei de astăzi.

Dacă le-am citi pe toate, am putea observa cu uşurinţă că au numeroase puncte comune, ca idei şi tehnici, şi că de la un anumit punct sunt chiar identice, doar informaţia este aşezată pe hârtie în mod diferit. Ele demonstrează întocmai că există concluzii identice descoperite de cercetători în ceea ce priveşte linia fină dintre excelenţă şi mediocritate.

Astfel a apărut o nouă “tehnologie de atingere a performanţei”. Nu este vorba de performanţă sportivă sau de afaceri. Este vorba despre performanţă în orice domeniu de activitate cu rezultate uimitoare. Este vorba despre Programarea Neuro-Lingvistică (NLP inseamnă Neuro-Linguistic Programming în limba engleză). Programarea neuro-lingvistică, abreviată NLP, a fost creată în jurul anului 1976 de Richard Bandler (matematician şi student în terapia gestalt) şi John Grinder (lingvist). Ei şi-au propus să descopere structura excelenţei umane. La început ei şi-au îndreptat atenţia asupra studierii amănunţite a magicienilor terapeuti a vremii, cum au fost Fritz Perls (terapia gestalt), Virginia Satir (terapia familiei) si Milton Erickson (hipnoterapie). Cei doi iniţiatori şi grupul de persoane care au contribuit la dezvoltarea sa ulterioară, au preluat şi sintetizat o serie de concepte apărute anterior în cibernetică şi teoria sistemelor, a căror reprezentanţi au fost Gregory Bateson, Virginia Satir si Milton Erickson.

NLP este o sinteză unică dintre psihologie, hipnoză, lingvistică şi cibernetică. În esenţă oferă tehnici şi metode specifice pentru creşterea eficienţei personale. De-a lungul ultimilor 30 de ani milioane de oameni din lumea întreagă din toate domeniile de activitate au reuşit să folosească principiile şi tehnicile NLP pentru a-şi schimba comportamentul şi implicit rezultatele, influenţând în acelaşi timp alţi oameni.

NLP a reuşit să spargă anumite tipare din psihologia clasică, tradiţională, care este excesiv focalizată pe problemă, pe cauză. Chiar şi astăzi majoritatea psihologilor cred că schimbarea de comportament este un proces de durată, dureros şi care cere un efort deosebit din partea “pacientului”. Aceasta deoarece majoritatea educaţiei în psihologie pune accentul pe problemă, nu pe modalitatea specifică prin care o anumita persoană creează problema respectivă în mintea sa. NLP este renumit pentru rezultatele sale deosebite – spre exemplu se pot vindeca fobii de-o viaţă în cateva minute, lucru care ar fi cerut luni, chiar ani de tratament prin ştiinţele psihologice tradiţionale.

Preview document

Programare neuro-lingvistică la Primăria Mununicipiului Iași - Pagina 1
Programare neuro-lingvistică la Primăria Mununicipiului Iași - Pagina 2
Programare neuro-lingvistică la Primăria Mununicipiului Iași - Pagina 3
Programare neuro-lingvistică la Primăria Mununicipiului Iași - Pagina 4
Programare neuro-lingvistică la Primăria Mununicipiului Iași - Pagina 5
Programare neuro-lingvistică la Primăria Mununicipiului Iași - Pagina 6
Programare neuro-lingvistică la Primăria Mununicipiului Iași - Pagina 7
Programare neuro-lingvistică la Primăria Mununicipiului Iași - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Programare Neuro-Lingvistica la Primaria Mununicipiului Iasi.doc

Ai nevoie de altceva?