Raport de persuasiune - interviul de selecție

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 3682
Mărime: 22.67KB (arhivat)
Publicat de: Antonie Timiș
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Catalina Brandusoiu
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA DE COMERT

Cuprins

  1. Rezumat 3
  2. Introducere
  3. 1.Descrierea situatiilor 4
  4. 2.Analiza factorilor de influenta 5
  5. 3.Alternative de actiune 6
  6. Concluzii 7
  7. Recomandari 8
  8. Bibliografie 10
  9. Anexe
  10. Anexa 1 11
  11. Anexa 2 11
  12. Anexa 3 12

Extras din referat

Rezumat

Interviul de selectie reprezinta o etapa importanta in viata fiecarui om. Este cel mai indimidant pas ,care ii impiedica pe cei mai multi sa ocupe locul de munca dorit. Emotiile sunt firesti. Cine nu are emotii inainte de interviu nu este o persoana normala, iar o anumita cantitate de adrenalina in sistem poate creste performanta”

A trece de un interviu inseamna, de fapt, a-l convinge pe intervievator ca tu esti persoana potrivita pentru locul oferit de el. A folosi argumente clare si la obiect inseamna a demonstra ca tot ceea ce ai scris in CV este adevarat si implicit inseamna sa-l convingi sa te accepte. A sugera doar anumite aspecte vagi si neclare inseamna a manipula.

Pentru a convinge facem apel la rationalitate,punem accentul pe fapte si rationament , de asemenea, folosim cel putin un argument decisiv care sa ne caracterizeze.

Manipularea implica repetarea aceleiasi idei ,folosind cuvinte “marete” pentru a-l impresiona pe intervievator. Facem apel la irational si la afect,nu avem argumente clare si nici nu folosim argumente conclusive. Din dorinta de a impresiona,uneori intervievatii au tendinta de a vorbi mai mult de 80% din timp ( asa cum este normal intr-un interviu).

Intr-un interviu, ca in orice alt dialog ,limbajul verbal (cuvintele) reprezinta doar 7%. Ceea ce ne face sa iesim in evidenta este limbajul nonverbal (53%) si limbajul paraverbal (40%). Un raspuns bun,bine gandit pentru orice intrebare,isi pierde impactul ,daca este dat pe un ton nesigur sau neconvingator,care nu se potriveste cu continutul mesajului.

Limbajul nonverbal se refera la gesturi ,mimica, expresia fetei, aspectul fizic etc. Gesturile tradeaza emotiile. Legat de expresia fetei, in mod uzual,ochii si partea de jos a fetei sunt cel mai intens privite zone in timpul dialogului: ”partea de sus a fetei (sprancene,frunte) este asociata cu variabila cognitive, zona medie (ochi,pleoape) cu viata emotiva, iar partea inferioara (nas,obraji,gura,barbie) cu forta instinctelor.”

Limbajul paraverbal se refera la voce: intensitate, fluenta, viteza,intonatie si pronuntie. In anexe vom vedea care sunt problemele cele mai des intalnite in situatia unei expuneri verbale. De asemenea tot la anexe vom urmari tabelele legate de vestimentatie,de semnificatia culorilor, cat si diferenta clara intre a convinge si a manipula.

Cei mai multi dintre noi se tem de spontaneitatea ceruta de un interviu. Intrebarile nu pot fi stiute ,iar imprevizibilul ne face sa ne simtim nesiguri. Vom prezenta in raport o sitautie in care o persoana datorita emotiilor nu reuseste sa se concentreze si pierde postul. O alta persoana din dorinta de a afla mai repede rezultatul ,abordeaza un nou stil de a cere feedback. Din pacate,acest stil este de evitat Iar cea de-a treia persoana face abstractie de sfaturile specialistilor in recrutare si se imbraca intr-un mod total nepotrivit pentru un interviu.

Introducere

1.Descrierea situatiilor

Cazul 1

Cristian Deleanu, in varsta de 32 ani, lucreaza la firma S.C. Rastef Group S.R.L., pe departamentul de Resurse Umane. Lui i-a revenit sarcina sa recruteze persoane pentru un post al departamentului de marketing. Intrebandu-l de un caz special in care s-a vazut nevoit sa ii refuze sansa unei persoane de a ocupa locul vizat ,desi avea studiile necesare,d-nul Deleanu ne-a dat raspunsul cerut.

El a povestit despre un intervievat si anume o doamna. De cum a intrat pe usa, Cristian Deleanu si-a facut deja o impresie. Era imbracata neadecvat pentru un interviu, in culori tipatoare, total nepotrivit pentru modul cum o cerea situatia. De asemenea, parfumul a fost un alt element discordant. Era puternic si dulce, amintindu-i intervievatorului de o situatie din trecut, din pacate neplacuta.

Apoi au urmat intrebarile obisnuite :”ce studii aveti?” ,”de unde ati aflat de acest post?”,”credeti ca sunteti potrivita pentru acest post?Daca da,de ce?”.Foarte increzatoare in fortele proprii, doamna a raspuns ferm si cu zambetul pe buze la toate aceste intrebari. Insa candidata nu a primit postul. Din pacate, decizia fusese luata inca de la inceput, prima impresia fiind relevanta in cadrul unui interviu.

Cazul 2

Aceasta situatie este din nou una neplacuta, de data aceasta pentru intervievat.

Un tanar, proaspat iesit de pe bancile facultatii de Automatica si Calculatoare gaseste un anunt pe internet pentru un post in domeniul IT. Avand studii in domeniu, pune mana pe telefon imediat si suna la companie. Este chemat la interviu chiar a doua zi ,la ora 9:00. Atent, isi alege inca de seara hainele pentru interviu. Se gandeste la toate informatiile pe care le-a adunat de-a lungul timpului despre interviu, tinuta office,sfaturi date de alte persoane. Este nerabdator pentru ca este primul lui interviu.

Candidatul se prezinta la interviu. Asteapta la rand, observand ca sunt multi cei care vor sa obtina postul, ca si el. E emotionat si se stapaneste cu greu. Intr-un final este chemat inauntru. Este invitat sa ia loc de catre intervievator. Intrebarile curg una dupa alta: mai intai cele generale, este intrebat daca ar dori o cafea.Emotionat,refuza cafeaua ,fiindu-i teama de un usor tremur al mainilor ,insa,constata ca are gura uscata si cere o apa. Apa ii este adusa iar interviul isi reia cursul normal.

Apoi urmeaza intrebarile despre cunostintele sale in domeniul IT, hobby-uri, planuri de viitor,etc. Interviul decurge linistit, candidatul incercand sa raspunda cat mai bine. Isi doreste foarte mult sa obtina acest loc de munca. Desi s-a descurcat bine ,iar intrebarile par a fi fost puse pentru a-l ajuta ,intervievatul se simte nesigur. Emotiile inca nu i-au trecut.

La sfarsit, este intrebat daca are nelamuriri. In acest timp se gandeste ca nu va putea suporta emotia asteptarii raspunsului, asa ca ii vine o idee. Ii spune intervievatorului ca va pleca intr-o excursie pentru trei saptamani chiar in dupa amiaza aceea, asa ca ar vrea sa afle raspunsul pe loc, daca se poate. Desigur ca acest lucru nu era adevarat, pentru ca nici nu a plecat. Dar nici nu a primit postul.

Preview document

Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 1
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 2
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 3
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 4
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 5
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 6
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 7
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 8
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 9
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 10
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 11
Raport de persuasiune - interviul de selecție - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Raport de Persuasiune - Interviul de Selectie.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Comunicare verbală și non-verbală

COMUNICAREA NONVERBALA Intr-un sens foarte larg acest termen desemneaza orice proces prin care o informatie este transmisa de la un element la...

Te-ar putea interesa și

Raport de Persuasiune

Pentru multi oameni, conceptul de interviu este sinonim cu vanatoarea de slujbe. In acest sens, pentru multi dintre noi, interviul de selectie este...

Ai nevoie de altceva?