CaixaForum - Reabilitare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 1338
Mărime: 1.76MB (arhivat)
Publicat de: Emanuil Chelaru
Puncte necesare: 6

Extras din referat

CaixaForum este un concept cunoscut celor care au vizitat deja Barcelona. Fundatia culturala creata de cea mai importanta banca Catalans incearca sa difuzeze creatia artistica, contemporana si nu numai, unui public cat mai larg si divers. Operatiunea din Madrid, realizata de biroul elvetian Herzog & de Meuron, se inscrie in aceasta logica, un spatiu cultural cu acces gratuit, care ofera expozitii, activitati culturale, conferinte etc.

Locul este perfect pentru programul propus, situl aflandu-se in centrul celebrului “triunghi de aur” madrilean, format din muzeele Prado, Thyssen-Bornemisza si Reina Sofia (toate cele trei institutii citate mai sus au avut parte in ultimii ani de aditionari, extensii, renovari, prin interventii realizate de arhitecti celebrii, Nouvel, Moneo, ceea ce arata o anume vointa de a nu ramane intr-o continuitate inghetata, atat de caracteristica marilor muzee europene).

Fundatia cultura ocupa cladirea unei foste centrale de electricitate, un volum din caramida, cu o tipologie de fetada specifica erei industriale madrilene. Fatada centralei este clasata in fisa monumentelor istorice, ceea ce a necesitat integrarea, cojii de caramida in designul cladirii. Fosta central electrica Mediodia s-a proiectat in 1899, si in 28 noiembrie 1900 s-a eliberat liceenta de constructive pe numele impresarului Jose Batlle. Proiectul a fost dus pana la capat de catre arhitectul Jesus Carrasco y Encina si inginerul Jose Maria Hernandez, insarcinat cu instalatia masinilor, si avea ca obiectiv construirea unei fabric de energie plecand de la arderea carbunilor, trebuia sa alimenteze cu energie tot sectorul sudic al vechiului Madrid.

Vechia central este un exemplu de arhitectura industrial care s-a pastrat in centru vechi al Madridului. Unul din elementele originale ale vechi central este rezolvarea fatadei principale.

Central, construita din caramida, este formata din doua mari Sali paralele cu fatade cu duba pant ape strazile Almaden si Gobernador, o structura caracteristica centralelor electrice cate s-au construit in Madrid la finalul secolului XIX si inceputul secolului XX. Cladirea este construita cu ziduri portande din caramizi pe o fundatie din blocuri de granit. Acoperisurile sunt in doua ape, din lemn, peste ferme de otel, cu iluminatoare in partea central care permite iluminarea naturala.

Proiectul arhitectural al CaixaForum Madrid va pastra cele patru fatadele originale a statiei electrice Mediodia, delimitata de strazile Gobernador, Alameda, Almaden si strada Cenicero, astfel incat sa mentina imaginea de ansamblu a edificiului vechi.

Prima faza a acestui proiect de reabilitare şi de extindere, care s-a desfasurat, in octombrie 2003, a constat in consolidarea şi asigurarea de fatadelor fostei central electrice. In timpul acestei faze, lucrarile de construcţie a fost axate pe eliminarea a cat mai mult din baza de care înconjuara incinta.Pentru a consolida şi asigura fatadele s-au folosit micropile pentru a sprijini greutatea lor. Mai mult, faţada in sine a fost "cusute ", printr-o structura care adauga soliditate suficiente pentru a rezista la puterea a vantului.

Prin ceea ce descriu ca o operatie chirurgicala Herzog & de Meuron elimina parteruf cladirii, cat si diversele spatii ce nu trebuiau pastrate. Rezultatul poate fi definit ca un volum plutind peste un nou gol in oras, un spatiu de pasaj, intalnire, o piata urbana, ce constituie in acelasi timp intrarea in cladire. Spatiul ocupat inainte de o benzinarie, aflat intre centrala si Paseo del Prodo - bulevardul ce leaga muzeele "Triunghiului de aur"- este eliberat, piata nou aparuta prelungind vidul urban, creand un amplu spaptu public si dand distanta necesara perceperii interventiei.

Calcanul ce domina acest spatiu este ornat cu o gradina verticala, combinand cateva sute de speci aranjate dupa traseul soarelui si nevoia de umiditate, creatie a peisagistului francez Patrick Blanc. Dorinta de a crea un "magnet urban" este astfel implinita, cladirea devenind in foarte scurt timp o destinatie inconfundabila atat pentru iubitorii de arhitectura cat si pentru orice locuitor al Madridului, sau pentru turisti.

Una din caracteristicile noului edificiu este conservarea imagini ca intreg, mentinerea geometriei, cu o amplificare a suprafetei ce permite executatea planului functional al muzeului.

Preview document

CaixaForum - Reabilitare - Pagina 1
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 2
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 3
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 4
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 5
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 6
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 7
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 8
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 9
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 10
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 11
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 12
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 13
CaixaForum - Reabilitare - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • CaixaForum - Reabilitare.doc

Ai nevoie de altceva?