Principiu funcționare fântână arteziană

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 4173
Mărime: 161.21KB (arhivat)
Publicat de: Angel Ifrim
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Retezan Ioan
Universitatea „Politehnica” Timişoara Facultatea de Construcţii

Extras din referat

Fantanile interioare ocupa un loc aparte in vasta galerie a artelor decorative si aplicate de pretutindeni. De la cele simple, elegante si de mici dimensiuni, executate de mesteri japonezi sau chinezi, la cele voluminoase, de exterior, cu forme plastice sau cat mai realiste, realizate de artisti de pretutindeni, aceste obiecte de decor au fascinat dintotdeauna, dand o nota aparte ambientului uman.

Fantanile arteziene cu jocuri de apa constituie elemente decorative ale ansamblurilor de cladiri,uneori adevarate lucrari de arta, care infrumuseteaza peisajul urban, avand, in acelasi timp, un effect direct asupra atmosferei, prin aceea ca jeturile de apa purifica si umezesc aerul, producand in jurul lor o atmosfera placuta, racoritoare.

Pentru multe orase din lume, fantanile arteziene cu jocuri de apa reprezinta puncte de mare atractie turistica, oferind spectacole de apa, sunet si lumina, si starnind admiratia vizitatorilor pentru arhitectura, sculpturile, ornamentele si jocurile de apa pline de fantezie, la care contribuie si amplasamentul fantanilor,in parcuri, piete publice, gradinile unor palate cu valente istorice, sau pe unele artere mari de circulatie.

Fantanile celebre au istoria si legendele lor si fac parte din patrimonial cultural al tarilor respective.

Efectele estetice obtinute depind in mare masura de imbinarea armonioasa a elementelor decorative, arhitecturale, cu solutiile tehnice de realizare a instalatiilor hidraulice pentru formarea si dirijarea jeturilor si panzelor de apa a si instalatiilor de iluminat nocturn, care contribuie la feeria de jocuri de apa si lumina.

Jeturile verticale rasfirate, asociate cu iluminat nocturn colorat, creeaza un spectacol splendid, mai ales intr-un cadru natural adecvat, si sunt cele mai eficiente pentru purificarea, umezirea si racirea aerului atmosferic din jurul fantanii, deoarece, prin desprinderea particulelor de apa din jet, creste suprafata de schimb de caldura de la aerul atmosferic la apa si o parte din particulele de apa se transforma in vapori care se reintorc in aerul atmosferic.

Pentru realizarea jocurilor de apa se folosesc dispozitive hidraulice cu actionare hidromecanica, racordate la tuburi de refulare, dimensionate astfel incat sa realizeze jocuri de apa cu inaltimi variabile. De multe ori, jocurile de apa realizate cu dispozitive hidraulice cu actionare hidromecanica, sunt subordonate elementelor constructive, arhitecturale si sculpturale, pentru a nuanta mesajul artistic al legendei exprimate de intregul ansamblu. Ansamblul fantanilor arteziene in peisajul urban poate conduce la cresterea valorii arhitecturale a unor cladiri monumentale, mai ales cand sunt realizate jeturi de apa foarte inalte, obligand privirea vizitatorului sa cuprinda maretia intregului ansamblu. In orasele din tara noastra, fantanile arteziene cu jocuri de apa au fost amplasate in zonele centrale de interes public si in cele de agrement, dar prezenta lor in ansamblurile de locuinte este practice inexistenta.

Privind acest aspect, se pot semnala si unele greseli, prin amplasarea fantanilor artziene in noduri de circulatie rutiera, de regula poluate cu gaze de esapament, care dau fantanilor un aspect dezolant, in care ornamentatiile sunt acoperite cu praf si mazga, obtinandu-se un effect contrar celui scontat.

Legat de amplasarea fantanilor arteziene, nu mai putin importanta este influenta antrenarii de catre curentii atmosferici a particulelor de apa ale jeturilor, pe partea carosabila a cailor de circulatie, asupra traficului rutier, a deraparii autovehiculelor si a pericolului accidentelor de circulatie.

Duze si dispozitive pentru formarea si dirijarea jeturilor de apa

Inaltimea si forma jetului depind de presiunea apei in sectiunea de iesire din duza, precum si de constructia acesteia. Imprastierea jetului se face atat datorita formarii de vartejuri, cat si rezistentei opuse de catre aer.

Jeturile verticale inalte se obtin folosind duze cu corpul in forma de confuzor (fig1), trecerea de la diametrul mare la diametrul mic facandu-se lin, iar suprafata interioara a peretelui duzei avand un grad ridicat de finisare. Se recomanda ca lungimea confuzorului sa fie egala cu de 20-25 ori diametrul orificiului de iesire a apei din duza. Daca aceasta conditie nu poate fi satisfacuta, trebuie prevazute,inaintea duzei, pe portiunea dreapta, piese speciale, cu goluri mici in lung, pentru linistirea vartejurilor, ceea ce duce la o marire a inaltimii jetului cu 8-10% . Aceste duze pot fi fixe (fig 1a) sau articulate (fig1b).

Jetul de apa in forma de “lalea “ se obtine cu o duza cilindrica in care se monteaza o piesa conica din cupru prevazuta cu filet (fig 2), astfel ca, prin insurubare se poate regla marimea lalelei de apa.

Jeturile de apa dispersate (aerate) drepte (fig 3a) sau rasucite (fig. 3b) se obtin cu duze functionand cu amestec apa-aer, in care aerul este aspirat pe conturul lateral datorita depresiunii create prin efectul de ejectie al fluidului de antrenare, care este apa sub presiune introdusa printr-o duza montata in interiorul unui cilindru.

Pentru realizarea jeturilor rasucite se utilizeza duze ghintuite care au in interiorul lor unul sau doua canale in forma de spirala (fig. 4).

Preview document

Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 1
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 2
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 3
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 4
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 5
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 6
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 7
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 8
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 9
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 10
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 11
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 12
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 13
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 14
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 15
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 16
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 17
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 18
Principiu funcționare fântână arteziană - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Principiu Functionare Fantana Arteziana.doc

Alții au mai descărcat și

Fântâni cu jocuri de apă

Fantanile cu jocuri de apa constituie elemente decorative ale ansamblurilor de cladiri,uneori adevarate lucrari de arta, care infrumuseteaza...

Izolații

Romania dispune de o impresionanta substanta istorica , care documenteaza cronologic schimbarile tarii si impreuna cu acestea, istoria diferitelor...

Calcul Cofraje

Număr de ordine: 37 1. Date iniţiale : - grosime placă : hpl= 16 cm - înălţime nivel : Hnivel = 2.80 m - dimensiuni în plan a plăcii : 3.95 x...

Construcții din lemn

CONSTRUCŢII DIN LEMN I. ELEMENTE DE BAZĂ I. ELEMENTE DE BAZĂ 1. Elemente de economie forestieră Clasificare: după repartizarea în teritoriu:...

Ingineria Organizării Șantierelor

Cap. 1. Metode de programarea producţiei (continuare) 1. Metoda drumului critic 1.1. Introducere Este o metodă de programare a execuţiei...

Elemente de arhitectură

Subiectul 1. Ce sunt programele de arhitectura ? Exemple de programe caracteristice in diverse epoci. Functia principala a oricarui obiect de...

Curs tehnologie 2 - construcții civile

Betonul de ciment, simplu, armat sau precomprimat, monolit sau prefabricat, este astăzi unul dintre materialele de construcţii cu cea mai largă...

Ingineria Costurilor

1. INTRODUCERE Oricine este responsabil cu managementul unui proiect de constructie, indiferent de complexitatea acestuia, recunoaste importanta...

Ai nevoie de altceva?