Provocări în procesul de armonizare în România

Referat
9.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4286
Mărime: 21.18KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Camelia Mihalciuc

Cuprins

  1. 1. Definitia armonizarii si normalizarii contabile internationale;
  2. 2. Cand a inceput procesul de armonizare contabila in Romania ;
  3. 3. Nevoia de armonizare contabila ;
  4. 4. Obstacole in calea armonizarii ;

Extras din referat

1.Armonizarea contabila internationala este definita de Cristian Hoarau in urmatorii termeni : ‘un proces politic care vizeaza sa reduca diferentele intre practicile contabile care se aplica in lume, astfel incat sa creasca comparabilitatea si compatibilitatea lor’.

Normalizare este procesul prin care se armonizeaza elaborarea de norme si principii contabile. Procesul de normalizare contabila din diferite tari a condus la 3 tipuri de normalizare contabila:

- de tip statal – normele sunt elaborate si puse in aplicare de un organism public (Franta, Germania, Romania). La noi organismul care se ocupa de normalizarea contabila este Ministerul Finantelor Publice prin Directia de Reglementari Contabile.

- de tip pragmatic – normele sunt elaborate de organisme ale profesiei contabile si sunt puse in aplicare tot de ele (Marea Britanie)

- de tip mixt – normele sunt elaborate de asociatii profesionale si sunt puse in aplicare prin interventia publica a statului (SUA).

Motivul pentru care normalizarea contabila s-a afirmat l-a constituit, ca

întotdeauna, o evolutie superioara a economiei, care a determinat necesitati crescute de informare contabila. Motivatiile schimbarii sistemului contabil sunt multiple.

Probabil ca nu se va putea desprinde cu certitudine o serie de factori despre care sa putem spune ca au fost cei determinanti. Mai curând, acumularea lor ne conduce catre un salt evolutiv. În viziunea noastra, exista trei mari stadii de dezvoltare a contabilitatii:

Capitalismul industrial nu a facut decât sa accentueze rolul sistemului de contabilitate în partida dubla.

Normalizarea contabila internationala

Am vazut, foarte pe scurt, în ce ar putea consta normalizarea contabila si

respectiv care este mecanismul general de normalizare contabila nationala. Dar care este justificarea existentei unui mecanism de reglementare contabila la nivel international?

Noul mecanism economic care a început sa se prefigureze cu mai bine de un

secol în urma, consta în “globalizarea” afacerilor. Acesta constituie însa vârful de lance care a determinat fenomene mult mai complexe. În momentul în care s-au sesizat beneficiile operatiilor de comert exterior, fiecare stat a încercat sa obtina avantaje economice pentru companiile nationale. Economicul a determinat practic o noua abordare a politicii în ansamblul sau. Politica de cucerire a vecinului mai slab a existat dintotdeauna. De data aceasta, s-a schimbat dimensiunea scenei si numarul de actori. Daca, initial, razboaiele erau purtate la nivel local (între triburi vecine), treptat, a început ca teritoriul vizat sa fie din ce în ce mai mare. De cele mai multe ori, politica de cucerire se ducea prin aliante bine alese. Saltul de la nivel de razboi tribal la cel între state a fost unul dintre elementele care a marcat trecerea de la comuna primitiva la sclavagism. Ulterior, acest tip de politica de cucerire a dominat scena timp de mii de ani, strategiile si tehnicile de aliante sau de razboi propriu-zis fiind aproximativ aceleasi de la un capat la altul al lumii. Momentul de cotitura, ca de obicei, a fost marcat de Revolutia Industriala.

2. “Actele de nastere” ale normalizarii contabile în România si

factorii de influenta privind elaborarea unui sistem modern de contabilitate

Daca, pe plan mondial, am vazut care este efectul noilor conditii de dezvoltare

economica, prin prisma unei economii integratoare, care sunt reperele economice care jaloneaza evolutia contabilitatii actuale în România? Este neîndoielnic faptul ca tranzitia României la o economie de piata, profundele reforme economice cu care se confrunta, impuneau o reforma a sistemului contabil, datorita faptului ca vechiul sistem contabil nu mai corespundea noilor cerinte. Astfel, spre deosebire de vechiul sistem existent înainte de 1990 (am putea spune chiar înainte de 1994!), coordonatele noului sistem de contabilitate de inspiratie franceza, reflecta o conceptualizare puternica, cel putin în raport cu ceea ce exista anterior, din 1994, judecatile contabile (cel putin la nivel teoretic) fiind bazate nu atât pe principii noi, cât pe principii explicit statuate, cum ar fi: prudenta, independenta exercitiilor, continuitatea activitatii, imaginea fidela.

O alta deosebire de principiu se refera la structura de ansamblu a unui sistem

contabil. În conditiile unei economii centralizate, planificate, contabilitatea avea o structura globala monolitica, facilitând centralizarea datelor si controlul acestora de catre organisme externe (organul ierarhic superior, administratia financiara, etc.).

Normalizarea nationala a atras dupa sine o noua directie de dezvoltare a

contabilitatii, care nu ar fi fost altfel posibila: contabilitatea la nivel macroeconomic, care a creat posibilitatea aplicarii noilor teorii economice în practica: keynesismul, neo-keynesismul, monetarismul, marxismul (transpus prin crearea economiilor centralizate) etc.

Secretul de întreprindere interzicea difuzarea informatiei, partenerii comerciali

neavând acces la documentele de sinteza, determinând astfel o lipsa de informatie contabila publica. Inexistenta concurentei si a investitorilor (a actionarilor) a condus la producerea de informatie contabila destinata exclusiv conducerii întreprinderii si a statului.

Odata cu trecerea la modelul economiei de piata, contabilitatea firmelor romanesti a fost si este supusa unor ‘reconstruiri’ succesive, menite sa o transforme dintr-un ‘memorizator’ al faptelor economice intr-un instrument de gestiune a afacerilor.

Intr-o prima etapa, inceputa dupa 1990, s-a realizat o reforma prin care s-a urmarit formarea unui drept contabil romanesc care sa cuprinda concepte si practice contabile specifice intreprinderilor care opereaza in conditiile economiei de piata si prin care s-a realizat o anumita armonizare cu normele contabile europene. Practic, noile reglementari contabile s-au aplicat de la 1 ianuarie 1994 pentru toate intreprinderile, exclusiv societatile bancare, si au asigurat o anumita campatibilizare cu practicile contabile prevazute de directivele contabile europene, reforma contabila inspirandu-se din contabilitatea franceza. Societatile bancare au adaptat un sistem contabil tot de inspiratie franceza, incepand cu 1 ianuarie 1998. Din anul 2000, contabilitatea intreprinderilor din tara noastra a intrat intr-o alta faza a evolutiei ei. Procesul actual trebuie sa reprezinte o alta etapa, de dezvoltare a celei precedente, prin asigurarea compatibilitatii contabilitatii firmelor romanesti cu evolutiile dreptului contabil international.

Preview document

Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 1
Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 2
Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 3
Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 4
Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 5
Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 6
Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 7
Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 8
Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 9
Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 10
Provocări în procesul de armonizare în România - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Provocari in Procesul de Armonizare in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Paralelă audit intern, audit extern, control intern

Conceptele de control intern si audit intern, desi diferite, au o serie de elemente care le apropie si altele care le diferentiaza, ceea ce creeaza...

Importanța și eficiența controlului intern în diverse ramuri de activitate

MOTIVATIA CERCETARII Implementarea unor sisteme eficiente de control intern reprezinta o problema delicata pentru managerul oricarei entitati....

Armonizarea Contabilității Românești cu Directivele Europene

Armonizarea contabilitatii românesti cu directivele europene Impunându-si integrarea în concernul tarilor europene, România a depus în ultimul...

Viziuni asupra Normalizării și Armonizării Contabile Internaționale

1. Necesitatea normalizării contabile la nivel european şi internaţional Contabilitatea este o formă de cunoaştere care are drept finalităţi...

Controlul financiar și inspecția fiscală

CONTROLUL FINANCIAR Activitatile grupate sub denumirea generica de „control financiar” se refera la examinarea modului in care se realizeaza din...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Sistemul Contabil din România

Sistemul contabil din Romania, conform cu directivele europene In conditiile actuale, cu toate progresele facute in domeniul calculatorelor...

Contabilitatea Subventiior Guvernamentale

Evaluarea este procesul prin care se determina valorile la care structurile situatiilor financiare vor fi recunoscute in bilant si in contul de...

Te-ar putea interesa și

Analiza Poziției Financiare la SC OMV Petrom SA

INTRODUCERE Această lucrare îşi propune să evidenţieze modul în care informaţiile relevate de situaţiile financiare sunt prezentate şi...

Studiu Comparativ privind Impozitele Practicate în Spațiul Economic European

1.Fiscalitatea în economia de piaţă. 1.1 Conţinut şi interpretări privind fiscalitatea în economia de piaţă. Într-un stat de drept repartizarea...

Acquis-ul comunitar - legislația europeană vs legislația națională

1. ACQUIS-ul COMUNITAR 1.1. Ce este Aquis-ul Comunitar Prin "Acquis communautaire" (termen utilizat atat in limba franceza cat si in limba...

Aspecte ale protecției mediului. studii privind deșeurile de electronice și electrocasnice

INTRODUCERE PROTECTIA MEDIULUI Un mediu inconjurator sanatos reprezinta o conditie esentiala pentru proprietatea pe termen lung si pentru...

Banca Centrală Europeană

Capitolul 1 – Crearea Uniunii Economice şi Monetare „Atât timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina. Sub paşii tăi care urcă ele...

Terorism

COOPERARE ÎMPOTRIVA TERORISMULUI „Ceea ce pentru o persoanã reprezinta un terorist, pentru alta este un luptator pentru libertate”. 1....

Reglementări și raportări financiare potrivit IAS-IFRS în România și în Germania

Capitolul 1. Noţiuni privind convergenţa şi normalizarea contabilă 1.1 Procesul de reformă contabilă şi de asimilare a IAS/IFRS în România...

Politica de securitate a României

Perioada de pace si stabilitate fara precedent pe care o traverseaza Europa la sfarsitul secolului XX si inceputul secolului XXI se datoreaza...

Ai nevoie de altceva?