Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3782
Mărime: 14.88KB (arhivat)
Publicat de: Ivan Chivu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Caraus A

Extras din referat

Rapoartele financiare reprezintă un sistem de indicatori interdependenţi care caracterizează situaţia patrimonială şi financiară a întreprinderii pentru o perioadă de gestiune.

Scopul rapoartelor financiare constă în finalizarea procesului contabil şi în prezentarea periodică a informaţiei contabile.

Întreprinderile care aplică sistemul contabil simplificat întocmesc şi prezintă rapoarte financiare conform prevederilor prevăzute de Legea contabilităţii, SNC 4 „Particularităţile contabilităţii la întreprinderile micului business”. Componenţa rapoartelor financiare la întreprinderile micului business depinde de perioada pentru care acestea se întocmesc şi de sistemul contabil aplicat.

La toate întreprinderile perioadele de gestiune pentru întocmirea rapoartelor financiare este luna, trimestru şi anul, iar pentru prezentarea rapoartelor financiare este trimestru şi anul.

Paragraful 43 al SNC 4 “Particularităţile contabilităţii la întreprinderile micului business” prevede că “întreprinderea care aplică sistemul contabil simplificat întocmeşte şi prezintă următoarele formulare de rapoarte financiare:

- Bilanţul contabil (formularul nr. 1-BS, anexa 16 la SNC 4)

- Raportul de profit şi pierdere (anexa 17 la SNC 4)

- Anexa la Bilanţul contabil (anexa 19 la SNC 4)

- Anexa la Raportul de profit şi pierdere (anexa 20 la SNC 4)

- Nota informativă privind avansurile, investiţiile şi decontările (anexa 18 la SNC 4)

- Nota explicativă (simplificată).

Raportul financiar trimestrial include numai bilanţul contabil şi raportul privind rezultatele financiare.

În urmare este prezentată caracteristica succintă a rapoartelor financiare.

Bilanţul contabil este un raport privind situaţia patrimonială şi financiară la data de raportare. Bilanţul este compus din:

a) activ ce reprezintă mijloacele economice pe care le posedă întreprinderea reflectate în soldul conturilor de activ,

b) şi pasiv ce reprezintă obligaţiile întreprinderii şi care servesc ca surse de formare a activelor, reflectate în soldul conturilor de pasiv.

Între activul şi pasivul bilanţului există un echilibru permanent asigurat de mecanismul dublei înregistrări a operaţiilor economice.

Raportul de profit şi pierdere cuprinde indicatorii financiari ai întreprinderii care caracterizează activitatea în perioada de gestiune şi care reflectă veniturile, cheltuielile şi profitul net. La întocmire lui se foloseşte metoda calculării, ceia ce înseamnă că veniturile şi cheltuielile sînt atribuite perioadei în care a fost efectuate operaţiile în cauză, indiferent de momentul încasării sau plăţii mijloacelor respective.

Raportul privind fluxul capitalului propriu caracterizează pasivele ce reprezintă surse proprii de formare a activelor. În linii generale informaţia ce se conţine în acest raport caracterizează starea financiară a întreprinderii. Cu cît capitalul propriu este mai mare în comparaţie cu datoriile faţă de creditori (mijloacele împrumutate) cu atît starea financiară a întreprinderii este mai stabilă.

Raportul privind fluxul mijloacelor băneşti reflectă încasările şi plăţile de mijloace băneşti în perioada de gestiune. Are o mare importanţă pentru analiza stării financiare a întreprinderii, caracterizează modul de utilizare a resurselor financiare în calitate de active cu cel mai înalt grad de lichiditate. Indicatorii raportului în cauză se calculează în baza metodei de casă ceia ce înseamnă că toate încasările şi plăţile se indică reieşind din încasarea lor efectivă în casierie sau în conturile bancare şi plata lor efectivă din aceleaşi surse.

Anexele la rapoartele financiare reprezintă formulare unice aprobate de către Ministerul Finanţelor în care sînt prezentate informaţii suplimentare la rapoartele financiare.

Nota explicativă la rapoartele financiare cuprinde:

a) informaţii privind corespunderea cu standardele naţionale de contabilitate;

b) informaţii privind dezvăluirea politicii de contabilitate;

c) analiza datelor indicate în rapoartele financiare.

Bilanţul contabil se întocmeşte: în coloana „la finele perioadei de gestiune curente”, conform posturilor indicate în formular, se indică soldurile conturilor contabile la finele perioadei de gestiune curente din registrele contabile (în cazul aplicării sistemelor simplificate – din Registrul – jurnal sau din Balanţa de verificare).

În coloana „la finele anului de gestiune precedent”, în posturile indicate în formularul tipizat, se înscriu datele corespunzătoare din bilanţul întocmit pentru anul precedent din coloana „la finele perioadei de gestiune curente”. În cazul cînd întreprinderea şi-a început activitatea în perioada de gestiune curentă, date în această coloană nu se indică.

Întocmirea raportului de profit şi pierdere constă în completarea fiecărui rînd (coloana 3 „perioada de gestiune”) în baza rulajelor conturilor contabile corespunzătoare ale clasei a şasea “Venituri” şi clasei a şaptea “Cheltuieli”. În cazul aplicării sistemului simplificat de contabilitate aceste date sînt reflectate în Registrul – jurnal sau în borderourile de evidenţă S-13; S-5 şi în balanţa de verificare (şah).

În coloana „perioada corespunzătoare a anului precedent”, în posturile indicate în formularul tipizat, se înscriu datele corespunzătoare din raportul întocmit pentru perioada corespunzătoare a anului precedent din coloana „perioada de gestiune”. În cazul cînd întreprinderea şi-a început activitatea în perioada de gestiune curentă, date în această coloană nu se vor indica.

Preview document

Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business - Pagina 1
Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business - Pagina 2
Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business - Pagina 3
Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business - Pagina 4
Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business - Pagina 5
Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business - Pagina 6
Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business - Pagina 7
Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business - Pagina 8
Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business - Pagina 9
Rapoartele Financiare Simplificate la Întreprinderile Micului Business - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Rapoartele Financiare Simplificate la Intreprinderile Micului Business.doc

Te-ar putea interesa și

Contabilitatea Mijloacelor Bănești

Introducere Economia de schimb în condiţiile contemporane este de neconceput fără existenţa banilor. Aceştia fac parte din viaţa omului de zi cu...

Dare de Seamă Privind Practica de Producere la Contabilitate

Tema1.Caracteristica generală a activităţii economico-financiare a întreprinderii şi structura contabilităţii. Contabilitatea reprezintă un sistem...

Proiect - Transportul UTM - Spros SRL

Introducere Transportul si constructia sint cele mai importante ramuri în Republica Moldova , care au la bază rezolvarea problemelor necesităţii...

Conținutul și modul de întocmire a raportul privind rezultatele financiare

Actualitatea temei. În accepţiunea modernă, contabilitatea, rolul său reprezentativ şi multiplele funcţii în activitatea economică, financiară şi...

Sistemul Contabil Simplificat în Partidă Dublă

Sistemul contabil simplificat în partidă dublă reprezintă sistemul contabil ce prevede reflectarea faptelor economice în bazei dublei înregistrări,...

Problemele actuale ale finanțării micului business din Republica Moldova

I. MICUL BUSINESS PARTE COMPONENTĂ A ECONOMIEI CONTEMPORANE 1.1. Importanța și esența economică a micului business În economia politică, noțiunea...

Bazele Organizării Contabilității la Întreprinderile Micului Business

Începînd cu anii 60 ai sec.XX mai întîi în SUA, apoi în Europa Occidentală devine tot mai populară ideia dezvoltării întreprinderilor mici şi...

Contabilitatea Financiară

Tema 1: Bazele organizării contabilităţii financiare. 1. Conceptul, scopul şi obiectul contabilităţii financiare 2. Reglementarea normativă a...

Ai nevoie de altceva?