Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Criminologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 2851
Mărime: 12.37KB (arhivat)
Publicat de: Marcu Cojocariu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

1. ASPECTE DE DREPT COMPARAT

1.1. SISTEMUL DE DREPT FRANCEZ

Legislatia franceza considera contrabanda drept un delict de clasa I-a sau a II-a, iar contrabanda calificata un delict de casa a III-a.

Cod Vamal francez rezerva un numar de zece articole (art. 412- art. 422) actelor de contrabanda.

În esenta, contrabanda consta într-o activitate ilicita prin care marfurile scapa de sub autoritatea efectiva a serviciilor vamale.

Încadrarea delictelor de contrabanda în clasa I-a, a II-a sau a III-a, se face dupa cum marfurile care formeaza obiectul material al contrabandei sunt libere sau puternic taxate, sau dimpotriva sunt interzise la import sau export.

Codul Vamal francez face distinctie între contrabanda la importuri si cea la exporturi. Astfel, orice introducere pe teritoriul vamal intr-un mod ilegal constituie import de contrabanda. Exista delict de contrabanda si atunci când importul este realizat pe cale legala închisa însa temporar traficului international.

Evitarea birourilor de vama fara autorizatia serviciului vamal constituie deasemenea contrabanda.

Contrabanda pe cale maritima se produce prin acostarea navelor în afara porturilor si descarcarea frauduloasa a marfurilor.

Fapta de aterizare în afara aeroporturilor vamale constituie contrabanda. La fel, orice descarcare de marfuri, precum si toate transbordarile frauduloase sunt apreciate ca import de contrabanda.

Este considerata, prin asimilare, contrabanda de importuri sustragerea de marfuri, odata cu vizita serviciului vamal prin utilizarea mijloacelor de disimulare.

În ceea ce priveste contrabanda la export pe cale terestra, acesta consta în realizarea de exporturi în afara birourilor vamale.

Constituie contrabanda de exporturi pe cale maritima, scoaterea din port fara manifest si îmbarcarea frauduloasa a marfurilor în incinta porturilor sau pe coaste.

Cât priveste contrabanda la export pe cale aeriana, constituie fapte de contrabanda declararea în afara aeroporturilor vamale a unei aeronave având directia spre strainatate.

În temeiul art. 415 Cod Vamal francez este considerat delict de clasa I contrabanda savârsita de un grup de trei pâna la sase indivizi.

Legislatia vamala franceza (art. 416) considera delict de clasa a III-a contrabanda calificata, adica savârsita de mai mult de sase indivizi sau trei sau mai multi întrebuintând oricare ar fi numarul faptuitorilor un vehicul cu tractiune animala sau mecanica, o nava sau o ambarcatiune maritima ori un vapor fluvial.

Preview document

Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 1
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 2
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 3
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 4
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 5
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 6
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 7
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 8
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 9
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 10
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 11
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 12
Probleme Procesuale și de Drept Comparat privind Contrabanda - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Probleme Procesuale si de Drept Comparat privind Contrabanda.doc

Te-ar putea interesa și

Contrabandă

1. ACTIVITATEA VAMALA ÎN ROMÂNIA Înca din cele mai vechi timpuri statele au prelevat impozite pentru marfurile care treceau frontiera. Primele...

Infracțiuni la Regimul Vamal

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE PRIVIND INFRACŢIUNILE LA REGIMUL VAMAL SECŢIUNEA I:Cadrul general al reglementarii şi necesitatea...

Infracțiunea de Contrabandă

CAPITOLUL I CONSIDERAŢII GENERALE 1.1. Regimul juridic vamal în România Codul Vamal român defineşte regimul juridic vamal, regimul care cuprinde...

Ai nevoie de altceva?