Contractul și Promisiunea

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 4121
Mărime: 25.36KB (arhivat)
Publicat de: Pamfil Lungu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luha Vasile

Cuprins

  1. I. NOTIUNI GENERALE. LIBERTATEA CONTRACTUALA SI LIMITELE SALE
  2. 1. Notiuni generale
  3. 2. Principiul libertatii contractuale
  4. 3. Rolul contractului
  5. II. CLASIFICAREA CONTRACTULUI
  6. 1. Contracte sinalagmatice si contracte unilaterale
  7. 2. Contracte cu titlu oneros si contracte cu titlu gratuit
  8. 3. Contracte consensulale, contracte solemne si contracte reale
  9. 4. Contracte numite si contracte nenumite
  10. 5. Contracte principale si contracte accesorii
  11. 6. Contracte cu executare instantanee sau imediata si contracte cu executare succesiva
  12. 7. Contracte simple si contracte complexe
  13. 8. Contracte negociate, contracte de adeziune si contracte fortate
  14. 9. Contracte tipizate si contracte netipizate
  15. 10. Contracte constitutive, contracte translative si contracte declarative de drepturi
  16. III. INCHEIEREA CONTRACTULUI
  17. 1. Acordul de vointa
  18. A. Oferta
  19. B. Acceptarea
  20. 2. Promisiunea de a contracta sau antecontractul si oferta
  21. A. Notiuni generale
  22. B. Clasificare
  23. C. Delimitarea antecontractului unilateral de oferta
  24. D. Efectele antecontractului
  25. 3. Determinarea momentului si locului incheierii contractului
  26. IV. EFECTELE CONTRACTULUI
  27. 1. Principiul fortei obligatorii a contractului
  28. 2. Efecte speciale ale contractelor sinalagmatice

Extras din referat

I. NOTIUNI GENERALE

1. Notiuni generale

Potrivit art. 942. C.civ. se defineste contractul ca fiind “acordul de vointa intre doua sau mai multe persoane spre a constitui sau a stinge intre dansii un raport juridic” , in doctrina se apreciaza faptul ca definitia este incompleta, deoarece nu sunt enumerate efectele pe care le poate produce un contract, cum ar fi – modificarea si stingerea unui raport juridic.

In literatura juridica veche s-a incercat sa se faca distinctia dintre conventie si contract, astfel:

Conventia – este genul – acordul de vointa realizat cu scopul de a produce efecte juridice, iar

Contractul – este specia – conventia care da nastere unei obligatii.

Astfel de incercari sunt contrare literei codului. Este motivul pentru care in prezent cele doua cuvinte sunt considerate a fi sinonime.

Elementul specific contractului este acordul de vointa al partilor. Prin accord de vointa se intelege intalnirea concordanta a doua sau mai multe vointe individuale, cu intentia partilor de a produce efecte juridice. Acesta se deosebeste de actul juridic unilateral care consta in manifestarea de vointa a unei singure persoane cu intentia de a produce efecte juridice.

2. Principiul libertatii contractuale

Incheierea contractului este guvernata de principiul libertatii contractuale deoarece orice contract este creatia unei vointe umane. Principiul libertatii contractuale se expri- ma si prin faptul ca o persoana poate incheia orice fel de contract, poate sa determine prin vointa sa, clauzele contractuale si efectele pe care contractul urmeaza sa le produca.

Limitele principiului libertatii contractuale:

1.Se realizeaza prin norme imperative ale legii:

-nu se pot incheia contracte care au cauze imorale sau un obiect ilicit;

-anumite categorii de persoane (judecatorii) nu pot incheia unele varietati de contracte decat cu conditia obtinerii unei autorizatii prealabile.

2.Se realizeaza prin reguli de convietuire sociala (partile nu pot incheia acte juridice care ar contraveni regulilor de convietuire din oranduirea noastra).

3. Rolul contractului

Contractul reprezinta principalul izvor de obligatii.

Daca o conventie este legal facuta, ea are o „putere de lege intre parti”. Insemnatatea contractului ca mijloc de stabilire a celor mai variate relatii intre persoanele fizice si juridice este evidenta in toate domeniile, de la cele mai firesti si mai simple activitati ale oamenilor, pana la conducerea economiei nationale si la stabilirea relatiilor internationale.

II. CLASIFICAREA CONTRACTULUI

Contractele reprezinta cea mai importanta si mai des folosita specie a actelor juridice .

Necesitatea unor clasificari generale ale contractelor - categoria juridica pe care o cuprindem sub denumirea de contract are o sfera foarte bogata . Ea inglobeaza o varietate deosebita de specii de contracte.

Lasandu-se la o parte particularitatile si toate celelalte laturi specifice, in teoria si practica dreptului a fost determinata categoria juridica a contractului, ca izvor de obligatii civile.

Clasificarea ne da putinta sa intelegem ca, in fond, toate contractele speciale se incadreaza in diferite tipuri, ale caror caracteristici pot fi exprimate succinct, dar cuprinzator, in insesi denumirile date acestor tipuri.

Fiecare dintre clasificarile rezultate prezinta insemnatate pentru stabilirea regimului juridic aplicabil speciilor de contracte ce se subsumeaza fiecarui tip. Cand spunem, de exemplu, despre un contract, ca este bilateral sau sinalagmatic, vom sti, fara sa fie necesar sa adaugam alte precizari, ca acelui contract i se va aplica un anumit regim juridic, care este valabil pentru toate contractele sinalagmatice, fara deosebire.

Toate clasificarile generale la care ne vom referi in continuare sunt necesare tocmai pentru ca reduce la un limbaj sintetic o varietate nesfarsita de forme juridice.

1.Contracte sinalagmatice si contracte unilaterale – dupa continutul lor;

a. Contractele unilaterale – sunt acele contracte in care numai una dintre parti isi asuma obligatii. “Contractul este unilateral cand una sau mai multe personae se obliga catre una sau mai multe personae, fara ca acestea din urma sa se oblige” Cel mai des intalnit este contractul de donatie. Alte exemple de contracte unilaterale : imprumutul (una din parti se obliga sa dea ceva altei parti, bani, bunuri..); depozitul ( casuta de valori).

b. Contractul juridic sinalagmatic – da nastere la obligatii reciproce intre parti (contractul de vanzare - cumparare in care vanzatorul este creditor al pretului si debitor al obligatiilor de a preda lucrul iar cumparatorul este debitor al pretului si creditor al obligatiei de a i se preda obiectul).

2.Contracte cu titlu oneros si contracte cu titlu gratuit – dupa scopul urmarit de parti;

a. Cu titlu oneros – in care in schimbul unui folos patrimonial procurat de o parte celeilalte parti se urmareste obtinerea altui folos patrimonial.

- Comutativ – contract cu titlu oneros in care partile cunosc sau pot sa cunoasca, din momentul incheierii lui, existenta si intinderea obligatiilor ce le revin ( ex: contractul de vanzare-cumparare, contractul de antrepriza).

- Aleatoriu – contract cu titlu oneros in care partile nu cunosc existenta si intinderea exacta a obligatiilor, dar au in vedere posibilitatea unui castig si riscul unei pierderi, depinzand de o imprejurare viitoare si incerta (ex: contractul de renta viagera, contractul de intretinere, contractul de joc si prinsoare).

b. Cu titlu gratuit – acte juridice prin care o persoana dispune de un bun al sau in favoarea altei persoane, fara a urmari primirea, in schimb, a unui echivalent

- Liberalitatea – contract cu titlu gratuit prin care dispunatorul isi micsoreaza patrimoniul cu folosul patrimonial procurat gratificatului (ex: contractul de donatie).

- Actul dezinteresat – contract cu titlu gratuit prin care dispunatorul procura un avantaj patrimonial cuiva, fara sa-si micsoreze patrimoniul (ex.: contractul de mandat gratuit, contractul de comodat, contractul de depozit neremunerat).

3.Contracte consensulale, contracte solemne si contracte reale- dupa modul de formare

a. Consensuale – care se incheie prin simplul acord de vointa al partilor, simpla lor manifestare de vointa, neinsotita de nici un fel de forma, fiind suficienta pentru validitatea contractului.

b. Solemne – pentru a caror incheiere valabila se cere respectarea unei anumite forme, care, de regula, este forma autentica (ex.: contractul de donatie, contractul de ipoteca).

c. Reale – care se formeaza valabil numai daca manifestarea de vointa este insotita de remiterea (predarea) bunului (ex: contractul de depozit, contractul de comodat).

4.Contracte numite si contracte nenumite – in functie de reglementarea legala;

a. Sunt numite acele contracte ce corespund unei operatiuni juridice determinate si care sunt nominalizate in legislatia civila .

b. Sunt nenumite acele contracte care sunt nominalizate, ca figuri juridice distincte, in legislatie .

Preview document

Contractul și Promisiunea - Pagina 1
Contractul și Promisiunea - Pagina 2
Contractul și Promisiunea - Pagina 3
Contractul și Promisiunea - Pagina 4
Contractul și Promisiunea - Pagina 5
Contractul și Promisiunea - Pagina 6
Contractul și Promisiunea - Pagina 7
Contractul și Promisiunea - Pagina 8
Contractul și Promisiunea - Pagina 9
Contractul și Promisiunea - Pagina 10
Contractul și Promisiunea - Pagina 11
Contractul și Promisiunea - Pagina 12
Contractul și Promisiunea - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Contractul si Promisiunea.doc

Alții au mai descărcat și

Uzucapiunea

I. Definitie Uzucapiunea este un mod de dobandire a proprietatii sau a altor drepturi reale cu privire la un lucru, prin posedarea neintrerupta a...

Promisiunea sinalagmatică de vânzare-cumpărare

PROMISIUNEA SINALAGMATICA DE VANZARE CUMPARARE 1. Definiţie Promisiunea sinalagmatica de vânzare-cumpărare face parte din categoria contractelor...

Proprietatea Privată

CAP . 1 INTRODUCERE Noul Cod civil a fost adoptat prin Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, dar intrarea sa în vigoare a fost amânată până la...

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Drept civil - definiții

Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea...

Vicii de consimțământ

Vicii de consim: imprejurari care afecteaza catacterul constient si liber a vointei incorporate intr-un act juridic in asa mas incat constituie...

Principiile Efectelor Nulității

EFECTELE NULITATII Efectele nulitatii sunt consecintele juridice ale aplicarii sanctiunii nulitatii. Generic, efectul nulitatii consta în...

Te-ar putea interesa și

Obligațiile Părților în Contractul de vanzare-cumparare

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE CONSIDERAȚII ACTUALE CU PRIVIRE LA CONTRACTELE SPECIALE 1. 0Considerații generale Alături de contractul de...

Formarea contractului de comerț internațional

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE SECŢIUNEA I CONTRACTUL DE COMERŢ INTERNAŢIONAL – PRIVIRE DE ANSAMBLU Indiscutabil contractul de comerţ...

Condiții de validitate ale contractului de vânzare-cumpărare

I Noţiuni generale 1. Privire istorică Alături de contractul de schimb, contractul de vânzare-cumpărare pretinde a fi unul din cele mai vechi...

Contractul de vânzare cumpărare comercială

Trecerea la economia de piaţă, după revoluţia din 1989, a dus la redescoperirea Codului comercial, care s-a trezit la o nouă viaţă, devenind...

Încheierea Contractelor

1.Consideratii generale ,,Întrebuintarea conventiunilor este o urmare naturală a ordinei societătii civile, şi a legăturilor pe care Dumnezeu le-a...

Contractul de vânzare-cumpărare. obiectul contractului. obligațiile vânzătorului. obligațiile cumpărătorului

CAPITOLUL 1 CONSIDERATII GENERALE 1.1 SCURT ISTORIC AL CONTRACTELOR ÎN GENERAL Notiunea de contract apare pentru prima data în dreptul roman...

Antecontractul de vânzare-cumpărare a terenurilor

Antecontractul de vânzare-cumpărare este o promisiune de a vinde sau/şi de a cumpăra, un acord de voinţă ce precede încheierea unei vânzări şi care...

Capacitatea părților contractelor de vânzare - cumpărare

I. Contractul de vânzare-cumpărare. Noţiuni introductive 1. Definiţia contractului de vânzare – cumpărare Vânzarea este definită de art. 1294 Cod...

Ai nevoie de altceva?