Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Civil
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3829
Mărime: 20.54KB (arhivat)
Publicat de: Miron Bucur
Puncte necesare: 8

Cuprins

  1. PLANUL
  2. CAPITOLUL I. ASPECTE INTRODUCTIVE
  3. Secţiunea 1. Eco-globalizarea
  4. Secţiunea 2. Aspectele privind supravegherea calităţii mediului pe plan internaţional
  5. Secţiunea 3. Impactul asupra dreptului internaţional al mediului
  6. CAPITOLUL II. CONTRIBUŢIA UNIUNII EUROPENE ÎN MATERIE DE MEDIU
  7. Secţiunea 1. Situaţia în Uniunea Europeană
  8. Secţiunea 2. Necesitatea şi premisele cooperării europene în materie de mediu.
  9. Secţiunea 3. Problemele protecţiei mediului în Europa şi imperativul cooperării regionale.
  10. CAPITOLUL III. CADRUL INTERNAŢIONAL PRIVIND PROBLEMELE GLOBALE DE MEDIU
  11. Secţiunea 1. Conferinţele mondiale din domeniul protecţiei mediului şi documentele adoptate
  12. CAPITOLUL IV. COOPERAREA INSTITUŢIONALĂ EUROPEANĂ PRIVIND REZOLVAREA PROBLEMELOR GLOBALE DE MEDIU
  13. Secţiunea 1. Comisia Economică a ONU pentru Europa (CEE/ONU)
  14. Secţiunea 2. Consiliul Europei
  15. Secţiunea 3. Organizaţia pentru Cooperarea şi Dezvoltarea Economică (OCDE)
  16. CAPITOLUL V. COOPERAREA EUROPEANĂ ÎN DOMENIUL CONSERVĂRII NATURII
  17. Secţiunea 1. Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturii din Europa
  18. Secţiunea 2. Convenţia privind conservarea naturii şi protecţiei peisajelor Beni-Lux
  19. Secţiunea 3. Convenţia pentru protecţia Alpilor
  20. Secţiunea 4. Convenţia pentru protejarea şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor
  21. Secţiunea 5. Acordul privind conservarea liliecilor în Europa
  22. Secţiunea 6. Convenţia Europeană a peisajelor
  23. Secţiunea 7. Protocolul privind ariile special protejate ale Mediteranei
  24. CONCLUZII
  25. BIBLIOGRAFIE

Extras din referat

CAPITOLUL I. ASPECTE INTRODUCTIVE

Secţiunea 1. Eco-globalizarea

Pentru a fi în măsură de a răspunde la o nouă datare a ordinii lumii, dreptul internaţional al mediului va trebui să se fundamenteze pe careva mutări esenţiale. Ecologia este nu mai mult decât o ştiinţă biologică, o doctrină sau mişcare ideologică ( politică sau civilă), dar a devenit de asemenea o sursă fundamentală de drept ca o regulă între umanitate şi mediul lor de trai. În acelaşi timp globalizarea necontrolată a tulburat valorile tradiţionale ale societăţii umane, şi modalităţile de operare cu complexităţile de globalizare care sunt încă nu pe deplin adaptate la cerinţele noilor realităţi.

Dreptul mediului a fost întotdeauna, indiferent de nivelul său sau forma, un drept de specii, fiind esenţialmente axat pe conservarea supremă exprimînd o penetraţie în subconştientul uman al conceptului de responsabilitate pentru mediu.

Aceasta ar trebui să fie exprimată concret prin iniţierea şi implementarea unei strategii globale de mediu, unei politici şi, nu în cele din urmă, legea, toate adecvate la scopurile propuse.

Eco-globalizarea îşi asumă schimbarea într-o intra şi inter-generalizatoare solidaritate în drept, ţintită de a asigura conservarea biosferei cu omenire ca o parte integrală. Scopul de bază propus este de a rezolva aparentele contradicţii antagoniste între sursa antropologică şi propunerea eco-centrică, precum şi soluţiile promovate în această direcţie sunt adecvat reflectate la nivelul legal substanţial.

În exprimarea în particular, unica limită este frontiera între societate şi natură; dacă aceea este completatăcu cerinţele dreptului natural, reglementarea legală rămânând ineficientă, şi dacă nu este legal sancţionată, nu trebuie să fie asimilate cu acţiunea coerentă şi social efectivă.

Mai mult ca atât , inserarea conceptelor specifice, cum ar fi „dreptul viitoarelor generaţii”, „dreptul speciilor”, etc cu implicări asociate, implică, tendinţa ieşită din careva matrice tradiţionale şi de asemenea afirmaţii complete ale particularităţilor definite.

Esenţa „ecologică” a dreptului este curent caracterizată, din punctul legal de vedere şi la un stagiu incipient, cu cel puţin două elemente: recunoaşterea şi garantarea drepturilor fundamentale ale omului la sănătate şi la un mediu ecologic balansat, şi aşezarea interferenţei ecologice ca un drept fundamental respectiv.

Referinţele formale la condiţia umană individuală, capitalizată pe experienţa şi beneficiile conceptului drepturilor omului este şi parte a tradiţiilor legale vestice la o tranziţie evidentă generalizâned apropierea.

De fapt, interferenţa ecologică exprimă dreptul comunităţilor internaţionale de a interveni, la jumătate din speciile cu dreptul de a supravieţui, fiind totuşi violări serioase a dreptului mediului şi a tratatelelor bazate pe balanţa ecologică şi asigurarea unui minim comun al lumii. Sigur, imperfecţiunile sunt încă evidente: cine va reprezenta „comunitatea ecologică internaţională”? cît de departe ar trebui să ajungă acest drept internaţional de a controla şi care sunt garanţiile? Care vor fi consecinţele relative? etc

Dreptul mediului este mai mult caracterizat de o unitate de conţinut regulatorie, indiferent de nivelul şi formele de implementare a acestor proviziuni; diferenţelor tradiţionale între dreptul internaţional şi naţional a statelor care s-au îndepărtat şi vor continua să se piardă. O nouă integrare, verticală sau orizontală, a dreptului este stabilită şi va arăta cel puţin mai coerentă şi efectivă.

Din perspectiva istorică, evoluţia dreptului mediului s-a dovedit a fi circulară. După primele rezerve regulatorii referitoare la atitudinea între om şi natură, la începutul antropocentrismului, ca o socializare, dreptul s-a diferenşiat şi s-a separat de natură, şi a fost perceput ca o ieşire exclusiv scială.

Începutul marei crize de mediu în a doua jumătate a secolului al XX-lea şi eco-globalizarea a avut un important impact asupra definirii naturii sale. Potrivit unei logici circulare, ciclul de dezvoltare pare să aducă cu un comeback, pe scara mai înaltă de dezvoltare, la matricea naturală iniţială. Condiţiile sunt create pentru ca dreptul mediului să devină un aspect existenţial al fenomenului legal, axat pe o ecologizare mai puternică a tradiţionalelor ramuri, într-o perioadă mai mult sau mai puţin lungă.

Secţiunea 2. Aspectele privind supravegherea calităţii mediului pe plan internaţional

Pe plan internaţional, pentru evidenţierea schimburilor profunde produse pe fondul proceselor naturale, precum şi pentru evaluarea şi prognozarea stării mediului înconjurător există şi se dezvoltă Sistemul Global de Monitoring al Mediului Înconjurător (G.E.M.S.- S.G.M.M.I.) creat în 1997, prin Hotărârea Conferinţei ONU de la Stockholm, ca parte componentă a programului „Observarea Planetei”.

Crearea monitoringului a fost determinată de apariţia pericolului creşterii nivelului global al poluării de care sunt legate efecte diferite la scara întregii biosfere.

În prezent, o atenţie deosebită se acordă definitivării elementelor metodologice pentru organizarea activităţii de monitoring atât în privinţa principalelor componente ale mediului (apă, atmosferă, sol) cât şi pentru evacuarea în mediu a deşeurilor periculoase.

La Consfătuirea interguvernamentală convocată de Programul ONU pentru Mediu Înconjurător în 1974, la Nayrobi, au fost elaborate recomandări referitoare la principii şi scopurile S.G.M.M.I. şi s-au formulat criteriile de stabilire a listei priorităţilor, listă care include indicatorii calităţii mediului natural, precum şi lista substanţelor poluante prioritare ce trebuie să fie supravegheate. Totodată, s-au propus următoarele domenii de aplicare a monitoringului:

Preview document

Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 1
Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 2
Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 3
Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 4
Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 5
Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 6
Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 7
Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 8
Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 9
Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 10
Contribuția Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Contributia Uniunii Europene la Rezolvarea Problemelor Globale de Mediu.doc

Alții au mai descărcat și

Moștenirea în Dreptul Internațional Privat

CAPITOLUL I NOŢIUNI INTRODUCTIVE PRIVIND INSTITUŢIA MOŞTENIRII 1.1.NOŢIUNEA DE MOŞTENIRE (SUCCESIUNE) În limbajul comun, prin succesiune se...

Succesiunea

Proprietatea este dreptul unei persoane de a folosi si a dispune de un lucru în mod exclusiv si absolut, însa în limitele determinate de lege....

Vicii de consimțământ - dolul

DOLUL (VICLENIA) 1. Definiţie Dolul este viciul de consimtamant care consta in inducerea in eroare a unei persoane, prin mijloace viclene,...

Proprietatea Periodică

Proprietatea, în sens economic, este, raportul de însusire de către om a bunurilor materiale, care constituie o conditie a oricărei productii de...

Drept civil - definiții

Dreptul – ca si statul, este o categorie istorica ce a aparut pe o anumita treapta de dezvoltare a societatii umane, si anume in oranduirea...

Vicii de consimțământ

Vicii de consim: imprejurari care afecteaza catacterul constient si liber a vointei incorporate intr-un act juridic in asa mas incat constituie...

Principiile Efectelor Nulității

EFECTELE NULITATII Efectele nulitatii sunt consecintele juridice ale aplicarii sanctiunii nulitatii. Generic, efectul nulitatii consta în...

Te-ar putea interesa și

Contribuția Uniunii Europene în Materie de Mediu

INTRODUCERE Noţiunea de mediu, noţiune cameleon, cum este caracterizată de Michel Prieur , cunoaşte nenumărate valenţe şi este folosită cu...

Tratatul de la Lisabona

I.Tratatul - Definitie Tratatul reprezinta “ actul juridic care exprima acordul de vointa intre doua sau mai multe state, sau alte subiecte de...

Fondurile structurale și rolul lor în dezvoltarea economică a României

Pentru recuperarea anilor pierduţi într-un sistem care a gândit altfel economia, libertatea şi dezvoltarea, şi pentru afirmarea în Uniunea...

Tratatul de la Lisabona

Motto: " Uniunea respectă identitatea natională a statelor sale membre în ceea ce priveşte structurile sale fundamentale politice şi...

Tratatul de la Lisabona

După decenii de război cu costul a milioane de vieți, înființarea Uniunii Europene a marcat începutul unei noi ere în care țările europene își...

Criza Financiară și Soluțiile Ei

Criza financiară este o formă de manifestare a crizei economice şi reflectă o neîncredere în sistemul financiar, o scădere semnificativă a...

Procedee Tehnologice Neconvenționale Folosite la Realizarea Elementelor de Protezare

1. CONSIDERAŢII GENERALE Dintotdeauna omul a fost într-o luptă permanentă cu timpul şi performanţa. A căutat, a inventat şi a folosit din ce în ce...

Tratatul de la Lisabona și modificările aduse procesului decizional și legislativ în UE

Rezumat Există trei motive fundamentale pentru care avem nevoie de acest Tratat: o mai mare eficienţă în procesul de luare a deciziilor; mai multă...

Ai nevoie de altceva?