Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 3277
Mărime: 16.67KB (arhivat)
Publicat de: Dumitra Nicoară
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Faget Ion
Sunt masterand in "Dreptul societatilor comerciale si al afacerilor" la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative, din cadrul Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu-Jiu, Gorj si am prezentat acest referat la disciplina "Procedura insolventei societatilor comerciale".

Extras din referat

Din interpretarea prevederilor art. 1 din Legea nr. 83/1998 se deduce ca doua sunt conditiile esentiale pentru declansarea procedurii falimentului reglementate prin acest act normativ:

calitatea debitorului de banca legal constituita;

starea de insolvabilitate sau de insolventa a debitorului.

Acestor conditii esentiale si comune tuturor cazurilor voluntare si involuntare de declansare a procedurii li se adauga unele conditii particulare ce rezulta din interpretarea prevederilor art. 12,13,14,16 si 17 din lege, conditii ce difera in raport de initiatorul procedurii.

1.Calitatea debitorului de banca legal constituita

Articolul 1 din Legea nr. 83/1998 prevede ca procedura falimentului instituita prin prezenta lege se aplica bancilor legal constituite in Romania.

Activitatea bancara in Romania se desfasoara prin Banca Nationala a Romaniei si prin banci (art.1 din Legea bancara nr. 58/1998). Alte persoane juridice pot desfasura activitati bancare daca sunt autorizate de Banca Nationala a Romaniei si numai daca respecta principiile activitatii bancare.

Procedura falimentului bancilor reglementata prin Legea nr. 83/1998 se aplica bancilor, persoane juridice romane, constituite ca societati comerciale, legal inregistrate potrivit Legii nr. 31/1990 si legal autorizate sa functioneze de catre Banca Nationala a Romaniei, potrivit capitolului III din Legea bancara nr. 58/1998.

Legea este aplicabila si filialelor bancilor, deoarece acestea sunt persoane juridice distincte, cu patrimoniu propriu si individualitate proprie. Potrivit art. 2 alin. 2 din Normele B.N.R. nr. 2/22.01.1992 privind autorizarea bancilor, filialele unor persoane juridice romane, care se constituie ca banci pe teritoriul Romaniei, sunt banci persoane juridice romane si au regimul juridic al acestora. Falimentul unei banci mama nu implica falimentul filialei si nici invers.

In domeniul de reglementare al Legii nr. 83/1998 intra si filialele bancilor straine constituite in Romania, aceste filiale fiind banci persoane juridice romane.

Sucursala unei banci nu poate fi ea insasi, independent de banca mama, subiect al procedurii falimentului, neavand personalitate proprie. Sucursala este o unitate operationala fara personalitate juridica a unei banci, care efectueaza in mod direct toate sau unele dintre activitatile bancii, in limita mandatului dat de aceasta. In schimb, falimentul bancii implica si falimentul sucursalelor sale.

Nu pot fi subiect al procedurii falimentului, potrivit Legii nr. 83/1998, sucursalele bancilor straine , autorizate de BNR sa desfasoare activitate bancara in Romania, nici acestea neavand personalitate si individualitate proprie. Falimentul acestor entitati va fi reglementat prin legea tarii in care banca – persoana juridica straina – isi are sediul. Potrivit normelor legale ale acelei tari si normelor de drept international privat. Nici reprezentatele bancilor straine deschise in Romania nu intra in domeniul de reglementare al legii.

Nu intra in domeniul de reglementare al legii falimentului bancilor Banca Nationala a Romaniei. Banca Nationala a Romaniei este banca centrala a statului roman care asigura politica monetara a statului si stabilitatea monedei nationale si, totodata, autoritatea care exercita supravegherea activitatii bancilor. Banca Nationala a Romaniei, in calitate de autoritate de supraveghere bancara, poate solicita declansarea procedurii falimentului unei banci legal constituite si indeplineste anumite atributii in cadrul procedurii, fiind unul dintre organele implicate in procedura.

Preview document

Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 1
Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 2
Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 3
Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 4
Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 5
Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 6
Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 7
Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 8
Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 9
Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 10
Condițiile esențiale ale declanșării falimentului băncilor - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Conditiile Esentiale ale Declansarii Falimentului Bancilor.doc

Alții au mai descărcat și

Norma juridică

Norma juridica si norma juridica si „regula juridica” în doctrina juridica are acelasi înteles. Literatura franceza, fara sa înlature cuvîntul...

Întreprinderile

Notiuni generale Potrivit art. 3 din Codul comercial sunt considerate fapte de comert urmatoarele intreprinderi: - intreprinderi de furnituri...

Fondul de comerț

FONDUL DE COMERT = reprezinta ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale, utilizate de un comerciant in desfasurarea...

SRL-ul

Constituire URBAN PAVEL, cetatean roman, cu domiciliul in Bacau str. Stadionului nr.19, sc.A, ap.16, judetul Bacau identificat prin B.I. seria GT...

Te-ar putea interesa și

Regimul Juridic al Falimentului în Dreptul Comerțului Internațional

Capitolul I Introducere Într-o lume a globalizarii, având la baza mobilitatea factorilor de productie si posibilitati atât de complexe de...

Ai nevoie de altceva?