Contract de Asigurare

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 10356
Mărime: 51.23KB (arhivat)
Publicat de: Alin Sava
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1. Noţiunea contractului de asigurare

Asigurãrile au apãrut “din nevoia fireascã de protecţie a omului împotriva calamitãţilor naturii, împotriva consecinţelor accidentelor, din nevoia unor mijloace de existenţã în condiţiile pierderii sau limitãrii capacitãţii de muncã, în urma bolilor sau bãtrâneţii”.

O datã cu trecerea timpului şi evoluţia societãţii umane, asigurãrile s-au dezvoltat, conturându-se ca o activitate importantã şi dobândind un statut aparte în cadrul operaţiunilor juridice.

Contractul de asigurare este acel contract în temeiul cãruia, o parte numitã Asigurat sau Contractant se obligã sã plãteascã o sumã de bani denumitã şi primã de asigurare celeilalte pãrţi, adicã Asiguratorului, iar acesta din urmã se obligã ca în ipoteza survenirii cazului asigurat, sã plãteascã Asiguratului, Contractantului ori Beneficiarului, indemnizaţia de asigurare.

Asigurãrile sunt reglementate, în principal, prin Legea nr. 136 din 26 decembrie 1995, privind asigurãrile şi reasigurãrile în România, dar şi prin alte acte normative.

În legãturã cu problematica asigurãrii, se impune precizarea sensului câtorva termini, şi anume : eveniment asigurat, risc asigurat, obiectul asigurãrii, prima de asigurare şi indemnizaţia de asigurare.

Evenimentul asigurat (cazul asigurat sau sinistrul) reprezintã împrejurarea care, odatã survenitã, oblige pe asigurator la plata indemnizaţiei de asigurare.El este împrejurarea împotriva cãreia asiguratul s-a pus la adãpost prin încheierea contractului de asigurare.

Riscul asigurat reprezintã evenimentul viitor “posibil, dar incert” , care ar putea avea consecinţe prejudiciare faţã de un bun, patrimoniul unei persoane sau unul dintre atributele personale ale acesteia, şi care, în caz de producere, atrage obligaţia asiguratorului de a plãti indemnizaţia de asigurare. Constituie astfel de riscuri, de exemplu, inundaţiile, incendiile, moartea, vãtãmarea corporalã definitiva, dobândirea unei incapacitãţi fizice ori psihice, etc.

Fiind un element esenţial al contractului, care dã acestuia character aleatoriu, riscul trebuie sã nu se fi produs înainte de încheierea contractului ( de exemplu încheierea unui contract pentru inundaţia care s-a produs cu o sãptãmânã înainte) sau sã nu fie imposibil (de exemplu, o asigurare de supravieţuire pânã la o vârstã neatinsã de nimeni).

Obiectul asigurat, reprezintã bunul care a fost asigurat de pãrţi, în cazul în care avem de-a face cu o asigurare de bunuri. În situaţia unei asigurãri de rãspundere civilã, obiectul asigurat sunt despãgubirile datorate de asigurat, în unrma producerii evenimentului asigurat. În cazul în care este vorba de asigurãri de persoane obiectul asigurat reprezintã un atribut al persoanei (viaţa, sãnãtatea, capacitatea de muncã sau chiar o parte a corpului).

Prima de asigurare reprezintã o sumã de bani plãtitã, de regulã, la intervale successive de timp (dar existã şi situaţii în care aceasta se plãteşte global şi anticipat) de cãtre asigurat (contractant), în schimbul asumãrii de cãtre asigurator a riscului contractului de asigurare.

Indemnizaţia de asigurare (suma asiguratã) constituie suma de bani care este achitatã de asigurator asiguratului atunci cand survine împrejurarea asiguratã.

2. Caracterele juridice ale contractului de asigurare

Contractul de asigurare prezintã un caracter bilateral, deoarece ambele pãrţi( atât asiguratul, cât şi asiguratorul) se obligã, în principal, la câte o prestaţie. Astfel, înschimbul primei de asigurare pe care o plãteşte asiguratul, asiguratorul se obligã ca, în situaţia în care se produce riscul asigurat, sã achite indemnizaţia convenitã. Faptul cã obligaţia asiguratorului de platã a indemnizaţiei este sub condiţie suspensivã (aceea a producerii riscului asigurat) nu este de naturã a afecta caracterul bilateral a contractului.

Contractul de asigurare are un caracter oneros, deşi nu este exact a aspune cã asiguratul urmãreşte un interes patrimonial. El doreşte, în cazul producerii riscului asigurat, sã obţinã o despãgubire pentru paguba create de acesta (ceea ce echivaleazã cu evitarea unei pierderi)

Contractul de asigurare este un contract aleatoriu, deoarece producerea evenimentului asigurat este incertã la momentul încheierii asigurãrii, atât în ceea ce priveşte survenirea sa, cât si momentul la care se va produce.

Preview document

Contract de Asigurare - Pagina 1
Contract de Asigurare - Pagina 2
Contract de Asigurare - Pagina 3
Contract de Asigurare - Pagina 4
Contract de Asigurare - Pagina 5
Contract de Asigurare - Pagina 6
Contract de Asigurare - Pagina 7
Contract de Asigurare - Pagina 8
Contract de Asigurare - Pagina 9
Contract de Asigurare - Pagina 10
Contract de Asigurare - Pagina 11
Contract de Asigurare - Pagina 12
Contract de Asigurare - Pagina 13
Contract de Asigurare - Pagina 14
Contract de Asigurare - Pagina 15
Contract de Asigurare - Pagina 16
Contract de Asigurare - Pagina 17
Contract de Asigurare - Pagina 18
Contract de Asigurare - Pagina 19
Contract de Asigurare - Pagina 20
Contract de Asigurare - Pagina 21
Contract de Asigurare - Pagina 22
Contract de Asigurare - Pagina 23
Contract de Asigurare - Pagina 24
Contract de Asigurare - Pagina 25
Contract de Asigurare - Pagina 26
Contract de Asigurare - Pagina 27
Contract de Asigurare - Pagina 28
Contract de Asigurare - Pagina 29
Contract de Asigurare - Pagina 30
Contract de Asigurare - Pagina 31
Contract de Asigurare - Pagina 32
Contract de Asigurare - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Contract de Asigurare.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurarea de Persoane

INTRODUCERE Asigurarile constituie o ramura de activitate, un sector al serviciilor cu multiple valente. Dincolo de rolul fundamental al acestora...

Asigurări de bunuri și clădiri

Trăim într-o lume a incertitudinilor şi a riscurilor diverse: naturale, umane, sociale şi financiare. Cu toate acestea visăm să avem o locuinţă...

Contract de asigurare - încheierea și rezilierea contractului

Introducere Viaţa oamenilor a fost şi este ameninţată de cele mai imprevizibile fenomene pe care le comportă natura şi activitatea complexă pe...

Efectele Contractului de Asigurare

1 Contractul de asigurare. 1.1Caracteristicile contractului de asigurare Definitie :Contractul de asigurare este actul juridic prin care o...

Principii ce stau la baza contractului de asigurare

INTRODUCERE Conform Dictionarului Explicativ al Limbii Romane, termenul de „contract” se defineste astfel: „acord încheiat, ca urmare a...

Contractul de Asigurare

Capitolul 1 Despre asigurari la general Sectiunea I Notiunea de asigurare Ce reprezinta asigurarile si la ce folosesc? Asigurarea este o...

Contractul de Asigurare

1.Definitia si caracteristicile juridice ale contractului de asigurare Relatiile sociale dintre oameni se realizeaza pe baza unor întelegeri...

Contractul de Asigurare

Introducere Încă din cele mai vechi timpuri un aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată cu...

Ai nevoie de altceva?