Infracțiuni economico-financiare - derivate contabile

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept Comercial
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 2014
Mărime: 14.65KB (arhivat)
Publicat de: Dumitra Nicoară
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Constantin Enea
UNIVERSITATEA “CONSTANTIN BRANCUSI” FACULTATEA DE STIINTE JURIDICE SI ADMINISTRATIVE MASTER: Specializarea – Dreptul societatilor comerciale si al afacerilor ANUL I

Extras din referat

1. Aspecte comune

Obligatia de a organiza si conduce contabilitatea proprie, respectiv contabilitatea financiara, potrivit Legii nr 82/1991, republicata care reglementeaza activitatea de organizare si conducere a contabilitatii in Romania , si contabilitatea de gestiune adaptata la specificul activitatii, revine societatilor comerciale, societatilor/companiilor nationale, regiilor autonome, institutelor nationale de cercetare-dezvoltare, societatilor cooperatiste si celorlalte persoane juridice cu scop lucrative (art. 1).

Contabilitatea, ca activitate specializata in masurarea, evaluarea, cunoasterea, gestiunea si controlul activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, precum si a rezultatelor obtinute din activitatea persoanelor juridice si fizice prevazute la art. 1 trebuie sa asigure inregistrarea cronologica si sistematica, prelucrarea, publicarea si pastrarea informatiilor cu privire la pozitia financiara, performanta financiara si fluxurile de trezorerie, atat pentru cerintele interne ale acestora, cat si in relatiile cu investitori prezenti si potentiali, creditorii financiari si comerciali, clientii, institutiile publice si alti utilizatori.

Contabilitatea institutiilor publice asigura informatii ordonatorilor de credite cu privire la executia bugetelor de venituri si cheltuieli, patrimonial aflat in administrare, precum si pentru intocmirea contului general anual de executie a bugetului de stat, a contului anual de executie a bugetului asigurarilor sociale de stat, fondurilor speciale, precum si a conturilor anuale de executie ale bugetelor locale.

Orice operatiune economico-financiara efectuata se consemneaza in momentul efectuarii ei intr-un document care sta la baza inregistrarilor in contabilitate, dobandind astfel calitatea de document justificativ.

Documentele justificative care stau la baza inregistrarilor in contabilitate angajeaza raspunderea persoanelor care le-au intocmit, vizat si aprobat, precum si a celor care le-au inregistrat in contabilitate, dupa caz.

Documentele oficiale de prezentare a situatiei economico-financiare a persoanelor prevazute la art. 1 sunt situatiile financiare anuale, care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare, performantei financiare, fluxurilor de trezorerie si a celorlalte informatii referitoare la activitatea desfasurata.

Raspunderea pentru organizarea si tinerea contabilitatii, potrivit prevederilor prezentei legi, revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii patrimoniului.

Persoanele prevazute la art. 1 organizeaza si conduc contabilitatea, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare si raspund impreuna cu personalul din subordine de organizarea si conducerea contabilitatii, in conditiile legii.

Detinerea de valori materiale si banesti sub orice forma si cu orice titlu, a oricaror drepturi si obligatii patrimoniale fara inregistrarea lor in contabilitate sunt interzise.

Principalele registre ce se folosesc in contabilitate sunt: registrul-jurnal, registrul-inventar si cartea mare.

Registrele de contabilitate se utilizeaza in stricta concordanta cu destinatia acestora si se prezinta in mod ordonat si completate, astfel incat sa permita, in orice moment, identificarea si controlul operatiunilor contabile efectuate.

2. Infractiunile in special

Potrivit art. 37 din Legea nr. 82/1991, republicata care reglementeaza activitatea de organizare si conducere a contabilitatii in Romania, efectuarea cu stiinta de inregistrari inexacte, precum si omisiunea cu stiinta a inregistrarilor in contabilitate, avand drept consecinta denaturarea veniturilor, cheltuielilor, rezultatelor financiare si elementelor de activ si pasiv ce se reflecta in bilant, constituie infractiunea de fals intelectual si se pedepseste conform legii.

Elementele constitutive ale infractiunilor prevazute in Legea privind contabilitatea sunt urmatoarele:

Preview document

Infracțiuni economico-financiare - derivate contabile - Pagina 1
Infracțiuni economico-financiare - derivate contabile - Pagina 2
Infracțiuni economico-financiare - derivate contabile - Pagina 3
Infracțiuni economico-financiare - derivate contabile - Pagina 4
Infracțiuni economico-financiare - derivate contabile - Pagina 5
Infracțiuni economico-financiare - derivate contabile - Pagina 6
Infracțiuni economico-financiare - derivate contabile - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Infractiuni Economico-Financiare - Derivate Contabile.doc

Alții au mai descărcat și

Norma juridică

Norma juridica si norma juridica si „regula juridica” în doctrina juridica are acelasi înteles. Literatura franceza, fara sa înlature cuvîntul...

Întreprinderile

Notiuni generale Potrivit art. 3 din Codul comercial sunt considerate fapte de comert urmatoarele intreprinderi: - intreprinderi de furnituri...

Fondul de comerț

FONDUL DE COMERT = reprezinta ansamblul bunurilor mobile si imobile, corporale si necorporale, utilizate de un comerciant in desfasurarea...

SRL-ul

Constituire URBAN PAVEL, cetatean roman, cu domiciliul in Bacau str. Stadionului nr.19, sc.A, ap.16, judetul Bacau identificat prin B.I. seria GT...

Ai nevoie de altceva?