Căsătoria

Referat
8.7/10 (6 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 57 în total
Cuvinte : 37776
Mărime: 167.27KB (arhivat)
Publicat de: Anonymous A.
Puncte necesare: 0

Extras din referat

1. Notiune

Prin încheierea casatoriei persoanele in cauza dobândesc o noua stare civila, aceea de soti, stare din care decurg o serie de consecinte stabilite de lege.

Casatoria raspunde anumitor scopuri si prezinta, din punct de vedere al necesitatilor sociale si al menirii sale, caractere extrem de variate. Din acest motiv, este dificil sa Se dea o definitia a casatoriei, care sa satisfaca toate conceptiile, atât cele juridice, cat si cele religioase, sociale sau de alta natura, cu atât mai mult cu cat nu exista o definitie legala in acest sens.

Termenul ,,casatorie" are mai multe acceptiuni.

in primul rând, ,,casatorie" înseamna actul juridic pe care II încheie cei care vor sa se casatoreasca, exprimând acordul de vointa al persoanelor respective. In inteles de act juridic, Codul familiei foloseste termenul ,,casatorie" in mai multe articole. Spre exemplu, art. 1 face vorbire de "casatoria liber consimtita".

In al doilea rând, ,,casatoria" desemneaza situatia juridica, in principiu permanenta, a celor casatoriti, adica statutul legal al sotilor. In acest sens, spre pilda, in art. 28 din Codul familiei se prevede ca, in timpul casatoriei, sotii au obligatia de a purta un anumit nume.

Termenul ,,casatorie" poate avea si intelesul de institute juridica, adica ansamblul normelor juridice care reglementeaza casatoria.

Având in vedere cele ce preced, dintre numeroasele definitii existente in doctrina juridica romana privitoare !a casatorie, retinem aceea potrivit careia: "casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, încheiata potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de a întemeia o familie, si reglementata de normele imperative ale legii."

2. Natura juridica

In perioada romana casatoria era o institutie pur civila, insa, din cauza influentei mereu crescânde a bisericii crestine, a dobândit, treptat, un caracter religios.

Legislatia civila, sub influenta dreptului canonic, a capatat din ce in ce mai mult dispozitii bisericesti, asa ca, in preajma secolului al X-lea, reglementarea casatoriei a iesit complet din domeniul dreptului civil. Secole in sir autoritatile bisericesti in tarile catolice au pastrat competenta exclusiva a bisericii de a se pronunta in orice chestiuni care interesau raporturile matrimoniale. Casatoria dobândit astfel un caracter pur religios, transformându-se intr-o institutie de drept canonic, cârmuita de o legislatie speciala, elaborata de soboarele bisericesti si de juristii bisericii catolice.

Începând din secolul al XVl-lea, autoritatile civile din Franta au reactionat împotriva atotputerniciei bisericii in aceasta materie. Urmare a acestei reactii, autoritatile civile, ajutate de ordonantele regilor francezi, au recâstigat, încetul cu incetuI, anumite drepturi, cum ar fi acela de a judeca procesele privitoare la interesele patrimoniale izvorând din casatorie sau la nulitatea casatoriei. Constitutia franceza din 1791 declara: ca legea considera casatoria drept un contract civil. Legiuitorul revolutionar a atribuit ofiterului starii civile competenta de a celebra casatoriile. Aceasta organizare a trecut in Codul Napoleon, de unde a fost împrumutata si de legiuitorul roman. In tarile romanesti, pana la laicizarea casatoriei - efectuata prin promulgarea Codului civil din 1864 - casatoria era o institutie pur religioasa; numai celebrarea casatoriei de catre ministrul cultului putea sa dea persoanelor care Se casatoreau calitatea de soti.

Intrarea in vigoare a Codului civil a însemnat o noua era in dreptul matrimonial roman. Casatoria s-a transformat, dupa modelul legislatiei franceze, intr-un contract civil, iar ofiterii de stare civila erau singurii competent! sa o celebreze.

Casatoria religioasa are radacini adânci in traditia populara, astfel ca, Constitutia din 1866 a prevazut, cu privire la actele de casatorie, ca ele trebuie întocmite. întotdeauna, înaintea slujbei religioase, care pentru casatorie va fi obligatorie, afara de cazurile prevazute de lege. In acest fel, textul constitutional a transformat casatoria intr-un contract mixt: casatoria civila trebuia sa fie celebrata mai intai, dupa care sotii erau obligati sa se casatoreasca si la biserica.

Fata de împrejurarea ca legea speciala anuntata nu a fost votata niciodata, s-a pus problema daca o casatorie celebrata numai înaintea ofiterului starii civile este valabila. Majoritatea doctrinei si jurisprudenta din acea vreme au dat un raspuns afirmativ.

Prin urmare, legiuitorul constituant a prevazut o obligatie, pe care n-a sanctionat-o, ramanand astfel o simpla declaratie de principii, care n-a fost pusa in concordanta cu prevederile Codului civil. Si nici nu putea fi altfel, caci, odata admisa teoria contractului civil, era imposibil a se introduce in legislatia civila dispozitii de drept canonic, fara a viola principiul libertatii constiintei.

Controversa a fost curmata definitiv prin Constitutia din 1923, care, in art. 23, prevedea: "Actele starii civile sunt de atributia legii civile. Întocmirea/ acestor acte va trebui sa preceada totdeauna binecuvântarea religioasa?

In forma reprodusa mai sus, textul constitutional nu suprima celebrarea religioasa, dar nu o mai declare obligatorie, aceasta avand doar caracter de recomandare.

In peisajul legislativ international casatoria are, fie un caracter exclusiv laic, fie un caracter exclusiv religios , fie un caracter mixt.

In legatura cu natura juridica a casatoriei, in doctrina juridica s-au conturat trei teorii, si anume: 1) teoria contractual - care considera casatoria fie un contract civil ,,sui generis", fie un act juridic - conditie, fie un act juridic - uniune; 2) teoria institutionala - potrivit careia casatoria este o institute juridica, un statut reglementat de lege; 3) teoria mixta (contractual-institutionala), dominanta in doctrina juridica occidentala. In opinia noastra, casatoria este un act juridic bilateral, solemn si irevocabil, de dreptul familiei.

Împrejurarea ca are caracter bilateral, nu transform^ acest act fntr-un contract.

Intre acestea exista mai multe deosebiri, si anume:

1) - In cazul contractului, fiecare parte urmareste un scop diferit de al celeilalte parti, in vreme ce, in cazul casatoriei, ambele parti urmaresc un scop comun, respectiv întemeierea unei familii;

2) - efectele juridice ale contractului sunt determinate de parti, in limitele legii, pe când, in cazul casatoriei, vointa partilor are doar rolul de a determina aplicarea statutului legal al casatoriei;

3) - in principiu, contractul este susceptibil de modalitati (conditia si termenul), fata de casatorie, care nu poate fi afectata de modalitati;

4) - contractul, rezultând din vointa partilor {mutuus consensus), poate înceta prin acordul lor de vointa in acest sens (mutuus dissensus}, pe când casatoria numai exceptional poate fi desfacuta prin acordul sotilor;

5) - neexecutarea unei obligatii contractuale atrage rezolutiunea (sau, dupa caz, rezilierea), pe când casatoria poate fi desfacuta numai prin divort;

6) - nulitatea casatoriei prezinta anumite particularitati fata de cele ale contractului si ale celorlalte acte juridice.

Preview document

Căsătoria - Pagina 1
Căsătoria - Pagina 2
Căsătoria - Pagina 3
Căsătoria - Pagina 4
Căsătoria - Pagina 5
Căsătoria - Pagina 6
Căsătoria - Pagina 7
Căsătoria - Pagina 8
Căsătoria - Pagina 9
Căsătoria - Pagina 10
Căsătoria - Pagina 11
Căsătoria - Pagina 12
Căsătoria - Pagina 13
Căsătoria - Pagina 14
Căsătoria - Pagina 15
Căsătoria - Pagina 16
Căsătoria - Pagina 17
Căsătoria - Pagina 18
Căsătoria - Pagina 19
Căsătoria - Pagina 20
Căsătoria - Pagina 21
Căsătoria - Pagina 22
Căsătoria - Pagina 23
Căsătoria - Pagina 24
Căsătoria - Pagina 25
Căsătoria - Pagina 26
Căsătoria - Pagina 27
Căsătoria - Pagina 28
Căsătoria - Pagina 29
Căsătoria - Pagina 30
Căsătoria - Pagina 31
Căsătoria - Pagina 32
Căsătoria - Pagina 33
Căsătoria - Pagina 34
Căsătoria - Pagina 35
Căsătoria - Pagina 36
Căsătoria - Pagina 37
Căsătoria - Pagina 38
Căsătoria - Pagina 39
Căsătoria - Pagina 40
Căsătoria - Pagina 41
Căsătoria - Pagina 42
Căsătoria - Pagina 43
Căsătoria - Pagina 44
Căsătoria - Pagina 45
Căsătoria - Pagina 46
Căsătoria - Pagina 47
Căsătoria - Pagina 48
Căsătoria - Pagina 49
Căsătoria - Pagina 50
Căsătoria - Pagina 51
Căsătoria - Pagina 52
Căsătoria - Pagina 53
Căsătoria - Pagina 54
Căsătoria - Pagina 55
Căsătoria - Pagina 56
Căsătoria - Pagina 57

Conținut arhivă zip

  • Casatoria.doc

Alții au mai descărcat și

Condiții de Fond la Căsătorie

CONSIDERAŢII GENERALE Căsătoria reprezintă unul dintre pilonii centrali ai societăţii moderne, piatra de temelie în fundamentarea unei familii,...

Procedura încheierii căsătoriei

I. Definitia si caracterele casatoriei Notiunea de casatorie este prezentata in Codul Familiei sub doua aspecte, pe de o parte se face referire la...

Încheierea căsătoriei în legislația română

INTRODUCERE Căsătoria este în fapt rezultatul unei lungi evoluţii, prin care uniunea sexuală a bărbatului cu femeia a fost reglementată din punct...

Încheierea căsătoriei în legislația română

Introducere Codul civil în alin. (2) al art. 259 consacră faptul că „Bărbatul şi femeia au dreptul de a se căsători în scopul de a întemeia o...

Cetățenia română

I. NOTIUNEA DE CETATENIE Cetatenia intereseaza nu numai dreptul constitutional, ci si legile conferind cetatenilor toate drepurile (incluzand pe...

Instituția Căsătoriei

I.1. Notiunea de casatorie I.1.1. Termenul de casatorie este folosit în doua sensuri si anume În primul rând casatoria înseamna actul juridic pe...

Dreptul la protejarea imaginii

DREPTUL LA PROTEJAREA IMAGINII Imaginea unei persoane reprezintă unul dintre atributele principale ale personalitații, fapt care îi dezvăluie...

Căsătoria în dreptul internațional privat

Raporturile de familie rezultă din căsătorie, din rudenia firească şi din adopţie. De asemenea, aceste raporturi prezintă aspecte personale...

Te-ar putea interesa și

Paternitatea Copilului din Căsătorie

INTRODUCERE Constituind legătura dintre un copil şi părinţii săi, bazată pe procreare şi naştere, filiaţia este un fapt natural pe care legea l-a...

Căsătoria în Vechiul și Noul Testament

Căsătoria şi familia reprezintă un adânc ocean purtat de valurile timpului trecut de la prima pereche de oameni până astăzi, sinergie între opera...

Uniunea consensuală vs căsătoria

Argument “Schimbarile politice, sociale,culturale si economice survenite in ultimii ani in societatile occidentale, dar nu numai, au adus...

Sociologia Familiei - Căsătoria

Sociologia Familiei - CasatoriaProblematica pe care o comporta constituirea familiei este complexa cuprinzând deopotriva, factori sociali,...

Condiții de fond negative la încheierea căsătorie

I. NOTIUNI INTRODUCTIVE Casatoria este uniunea liber consimtita intre un barbat si o femeie, incheiata potrivit dispozitiilor legale, cu scopul de...

Căsătoria română

Casatoria , numita iustum matrimonium sau iustae nuptiae , este definita de jurisconsultul Modestinus ca fiind :”unirea barbatului cu femeia , o...

Familia, căsătoria și divorțul

Schimbarea. Traim într-o lume aflata într-o continua schimbare, ce întâmpina mari dificultati si careia adesea pare ca nu-i apartinem. Ne place sau...

Diagnoza și soluționarea problemelor - argumentarea temei uniunea consensuală vs căsătoria

Societatea moderna este una a schimbarilor continue, a modificarii raporturilor dintre barbat si femeie si chiar de modificarea a modelelor...

Ai nevoie de altceva?