Comportamentul simulat și detectarea științifică a conduitelor duplicitare

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 8 în total
Cuvinte : 3069
Mărime: 16.51KB (arhivat)
Publicat de: Toma Fărcaș
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Minciuna sau comportamentul simulat este menit să acopere o anumită conduită, un anumit comportament, informaţie, semnificaţia ei şi raportul cu realitatea. Comportamentul simulat este de două părţi : una aparentă şi una inaparentă. Partea aparentă este legată de mesajul verbal, de faptul că noi comunicăm un mesaj care nu este de fapt adevărul. Partea inaparentă este dată de componentele fiziologice : puls, ritm respirator. Comportamentul aparent este acea conduită de mascare a unui mesaj .

Noţiuni şi definiţii asupra comportamentului simulat

Una dintre formele de simulare (sau disimulare) o constituie minciuna, atunci când este comunicată prin limbaj. Rousseau comenta definiţia în felul următor : „a minţi înseamnă a ascunde un adevăr ce trebuie dat în vileag”, afirmând totodată că trecerea sub tăcere a acestor adevăruri pe care nu ai obligaţia de a le face cunoscute nu înseamnă „a minţi”.

Sinceritatea este o prescripţie morală care nu poate fi întotdeauna o realitate psihologică. Minciuna afirmată de subiect este justificată sau nu, astfel ea reprezintă starea unei încercări de a falsifica răspunsul just la o întrebare, ascunzând stările emoţionale demascatoare. Din punct de vedere psihofiziologic, detectarea simulării poate fi studiată şi este analizată uneori în aspectele ei mai grave, infracţionale, cât şi, mai ales, în laborator, fără a fi interesaţi de doza de justificare a celor implicaţi sau de caracterul oarecum artificial în care sunt induşi subiecţii de experienţă .

O altă formă mai intimă de simulare, nu mai puţin răspândită însă, o constituie refuzul de a-şi mărturisi şi de a recunoaşte o anumită atitudine reală faţă de o persoană oarecare sau încercarea de a-şi camufla faţă de sine însuşi o anumită dorinţă pe care totuşi o simt . Simulând, oamenii caută să-şi convingă auditorii de poziţia pe care şi-o expun aparent. La anxioşi, de exemplu, se observă adesea tăinuirea adevăratului motiv de anxietate. Simularea îmbracă în exterior intenţia de inducere în eroare prin trei procedee mascate :

• Printr-o atitudine raţionalizatoare în care individul încearcă să ofere raţiuni cât mai plauzibile pentru justificarea unor greşeli sau a unui comportament pe care singur îl bănuiesc a fi condamnabil ;

• Alţii caută să-şi proiecteze atitudinile personale în contul altora ;

• Inversul acestui tip de mascare o constituie identificarea, prin aceasta individul atribuindu-şi voit componente sau atitudini ale altor persoane.

Schema acestor procedee de mascare a motivelor reale, care sunt surse ale anxietăţii, aparţine lui Coleman (influenţa freudiană) .

Ca şi minciuna, în orice tip de simulare există un anumit grad de intenţionalitate în a înşela. Intenţia este acea caracteristică esenţială care deosebeşte o eroare de un fals. Simularea este, deci, o semnificaţie socială. Odată cu implicarea vieţii sociale, tipurile de simulare, unele mai mult, altele mai puţin justificate, devin tot mai numeroase şi, în general vorbind, nişte necesităţi.

Cazul simulării absolute, a falsificării voite a adevărului printr-o formă exprimată verbal – „minciuna” – cu ascunderea expresiilor aparente ar putea-o demasca. Oricărui comportament corespunde, cu necesitate aspectul lui inaparent. Ceea ce este fals este sensul imprimat de individ componentei oferite spre observaţie directă, adică sensul care trebuie atribuit, după intenţia sa, comportamentului aparent.

Comportamentul este în fapt, inseparabil de formele sale de manifestare şi acţionează ca un tot. De aici şi posibilitatea cunoaşterii sigure a simulării comise. Inaparenţa în simulare este până la urmă nu numai ceea ce se încearcă a fi ascuns, ci produsul dintre inaparenţa care corespunde cu ceea ce este lăsat voit să se exteriorizeze şi inaparenţa care trebuie să rămână un secret personal.

Preview document

Comportamentul simulat și detectarea științifică a conduitelor duplicitare - Pagina 1
Comportamentul simulat și detectarea științifică a conduitelor duplicitare - Pagina 2
Comportamentul simulat și detectarea științifică a conduitelor duplicitare - Pagina 3
Comportamentul simulat și detectarea științifică a conduitelor duplicitare - Pagina 4
Comportamentul simulat și detectarea științifică a conduitelor duplicitare - Pagina 5
Comportamentul simulat și detectarea științifică a conduitelor duplicitare - Pagina 6
Comportamentul simulat și detectarea științifică a conduitelor duplicitare - Pagina 7
Comportamentul simulat și detectarea științifică a conduitelor duplicitare - Pagina 8

Conținut arhivă zip

  • Comportamentul Simulat si Detectarea Stiintifica a Conduitelor Duplicitare.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Vechi și noi în identificarea comportamentului simulat

Scriitorul irlandez Oscar Wilde spunea că „adevărul pur și simplu este rareori pur și niciodată simplu”. Dezvoltarea capacității de a înțelege și...

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Ai nevoie de altceva?