Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 24 în total
Cuvinte : 8515
Mărime: 33.21KB (arhivat)
Publicat de: Dominic Roman
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Marius Iezer
Academia de Studii Economice Facultatea de Management-Administratie Publica -2007-

Cuprins

  1. ENUNTAREA CONDITIILOR ACTIUNII DIRECTE IN CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV 3
  2. ACTUL ATACAT SA FIE UN ACT ADMINISTRATIV 4
  3. ACTUL SA VATAME UN DREPT SAU UN INTERES PUBLIC 5
  4. ACTUL ADMINISTRATIV ATACAT SA EMANE DE LA O AUTORITATE PUBLICA 6
  5. INDEPLINIREA PROCEDURII ADMINISTRATIVE PREALABILE 6
  6. INTRODUCEREA ACTIUNII INTR-UN ANUMIT TERMEN 7
  7. TEMEIUL LEGISLATIV AL LUCRARII—ANEXE 8
  8. ANEXA I
  9. LEGEA NR. 29/ 1990 A CONTENCIOSULUI ADMINISTRATIV 8
  10. ANEXA II
  11. LEGEA NR. 554/ 2004 A CONTENCIOSULUI ADMINISTRATIV 13
  12. BIBLIOGRAFIE 24

Extras din referat

CONDITIILE ACTIUNII DIRECTE IN CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV

Intr-un stat intemeiat pe ordinea de drept, institutia contenciosului administrativ reprezinta forma democratica de reparare a incalcarilor legii savarsite de catre autoritatile administratiei publice, autoritatile publice in general, de limitare a puterii arbitrare a acestora, de asigurare a drepturilor individuale ale administratiilor.

Asadar, contenciosul administrativ apare ca o forma juridica de aparare a particularilor- persoane fizice sau juridice- impotriva abuzurilor administratiei publice, in principal.

Etimologic, cuvantul contencios deriva din latinescul contendere, insemnand a lupta. Asa cum puncta d-na Virginia Vedinas, “este o lupta in sens metaforic, o lupta a unor interese contrarii, dintre doua parti, din care una va iesi invingatoare.”

In dreptul administrativ, termenul de contencios a fost folosit pentru a delimita caile de atac jurisdictionale de recursurile administrative obisnuite.

Notiunea de contencios administrativ reprezinta o notiune traditionala a dreptului administrativ, considerata neadecvata “realitatilor specifice oranduirii socialiste” si, in consecinta, utilizata in aceasta perioada mai degraba cu scopul de evocare istorica. (Antonie Iorgovan)

In mod traditional, in doctrina administrativa au fost identificate o serie de conditii ale actiunii directe la instanta de contencios administrativ calificate de unii autori, mai ales dupa modelul doctrinei franceze, drept conditii de admisibilitate ale actiunii in instanta.

Conditiile de admisibilitate sunt privite in doctrina ca reprezentand cerintele legale si de fapt ce trebuie indeplinite la momentul promovarii actiunii in justitie.

Din perspectiva fundamentelor constitutionale si legale actuale ale institutiei pot fi identificate urmatoarele conditii ce trebuie indeplinite pentru introducerea actiunii:

- Actul atacat sa fie un act administrativ

- Actul sa vatame un drept sau un interes legitim

- Actul sa emane de la o autoritate publica

- Sa fie indeplinita procedura administrativa prealabila

- Actiunea sa fie introdusa intr-un anumit termen

- Actul sa nu fie emis anterior intrarii in vigoare a legii contenciosului administrativ

In ce priveste ultima conditie enuntata, ea nu mai prezinta la ora actuala decat un interes istoric, avand semnificatia ei in perioada imediat ulterioara intrarii in vigoare a Legii nr. 29/1990, care a stabilit de altfel unele dispozitii tranzitorii aplicabile in astfel de situatii.

Trebuie precizat faptul ca unii autori mai analizeaza drept conditie a actiunii directe in contencios administrativ conditia referitoare la calitatea reclamantului, pornind de la dispozitiile art. 52 alin (1) din Constitutia republicata, care are drept titlu marginal dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica si pun in discutie necesitatea ca reclamantul sa fie persoana fizica sau juridica. Cu alte cuvinte, evocand aceasta conditie, doctrina se refera la capacitatea reclamantului de a sta in justitie.

In ceea ce priveste prima conditie a actiunii directe in contenciosul administrativ, conditia ca actul atacat sa fie un act administrativ, cercetarea porneste de la art. 52, alin (1) din Constitutia

republicata. Astfel, potrivit acestei dispozitii constitutionale, actiunea in justitie poate fi introdusa atat impotriva unui act administrativ cat si impotriva nesolutionarii in termenul legal a unei cereri, care se subintelege ca poate sa intervina fie ca urmare a refuzului de a solutiona, fie ca urmare a tardivitatii in solutionare, ceea ce echivaleaza cu tacerea administratiei

La randul sau, Legea nr. 29/1990, vechea lege a contenciosului administrativ, admitea actiunea in justitie atat pentru un act administrativ propriu-zis cat si pentru nesolutionarea cererii in termenul legal.

Potrivit actualei reglementari, se asimileaza actelor administrative unilaterale si refuzul nejustificat de a solutiona o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim, sau, dupa caz, faptul de a nu raspunde solicitantului in termenul legal, adica situatia cunoscuta in doctrina sub denumirea de tacerea administratiei.

In ce priveste refuzul nejustificat de a solutiona o cerere, acesta este calificat drept exprimare explicita, cu exces de putere, a vointei de a nu rezolva cererea iar nesolutionarea in termen legal a unei cereri este definita ca faptul de a nu raspunde solicitantului in termen de 30 de zile de la inregistrarea cererii, daca prin lege nu se prevede alt termen.

Legea contenciosului administrativ a inteles sa lege notiunea de refuz nejustificat de notiunea de exces de putere ce apare atunci cand administratia dispune de un drept de apreciere, cand legea ii ingaduie sa adopte o solutie din mai multe posibile, pentru a ajunge la scopul expres prevazut

Legea noua a contenciosului administrativ, in art. 1, alin (1) preia sub aspectele sale esentiale, continutul art. 52 alin. (1) din Constitutia republicata, potrivit unei tehnici legislative des utilizate.

Intelesul notiunii de act administrativ este insa stabilit intr-un articol distinct, imediat urmator, destinat prezentarii semnificatiei unor termeni. Astfel, actul administrativ reprezinta actul unilateral cu caracter individual sau normativ, emis de o autoritate publica in vederea executarii sau a organizarii executarii legii, dand nastere, modificand sau stingand raporturi juridice.

Aspect foarte important de semnalat, care va deschide o bresa in practica judecatoreasca privitoare la solutionarea conflictelor vizand, spre exemplu, contractele de conceziune, legea asimileaza actelor administrative contractele incheiate de autoritatile publice care au ca obiect: punerea in valoare a bunurilor proprietate publica; executarea lucrarilor de interes public; prestarea serviciilor publice si achizitiilor publice.

Este insa vorba despre sensul larg al notiunii de act administrativ, si nu de sensul restrans al notiunii de act administrativ unilateral, cu care doctrina in mod traditional ne-a obisnuit. In mod evident de-acum, acesta este si sensul in care trebuie interpretata semnificatia notiunii de act administrativ din art. 52 alin (1) al Constitutiei republicate.

O alta problema controversata, deja evocata, se refera la posibilitatea atacarii in contencios administrativ nu doar a actelor administrative individuale, ci si a actelor administrative normative. In majoritatea cazurilor, dupa cum pe deplin intemeiat s-a aratat in doctrina, vatamarea unui drept sau a unui interes legitim apartinad unei persoane fizice sau juridice se produce prin intermediul unui act administrativ individual. Numai putin adevarat este ca, uneori, raporturi juridice administrative si implicit si drepturi subiective pot lua nastere si direct pe baza unor acte administrative normative

Preview document

Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 1
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 2
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 3
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 4
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 5
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 6
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 7
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 8
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 9
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 10
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 11
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 12
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 13
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 14
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 15
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 16
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 17
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 18
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 19
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 20
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 21
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 22
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 23
Condițiile acțiunii directe în contenciosul administrativ - Pagina 24

Conținut arhivă zip

  • Conditiile Actiunii Directe in Contenciosul Administrativ.doc

Alții au mai descărcat și

Căsătoria în dreptul internațional privat

Raporturile de familie rezultă din căsătorie, din rudenia firească şi din adopţie. De asemenea, aceste raporturi prezintă aspecte personale...

Acțiunea directă în contencios administrativ - excepția de ilegalitate - studiu comparativ

1)Parte introductive In mod traditional, in doctrina administrativa au fost identificate o serie de conditii ale actiunii directe la instanta de...

Contenciosul Administrativ

Sesiunea I Institutia contenciosului administrativ reprezinta forma democratica de reparare a încalcarilor legii savârsite de catre organele si...

Contencios Administrativ

Introducere Cuvântul “contencios” vine de la cuvântul francez contentieux ,care, la rândul lui, se trage din latinescul contentiosus ( certăreţ ),...

Condiții de valabilitate ale actelor de drept administrativ

Cap.1. DEFINITIA ACTULUI ADMINISTRATIV SI TRASATURI CARACTERISTICE Activitatea autoritatilor administratiei publice, ca organe executive ale...

Trăsăturile contenciosului administrativ

I. Trasaturile generale ale contenciosului administrative reglementat de Legea nr. 554/2004 Actuala lege a contenciosului administrativ, Legea nr....

Protecția Juridică a Pădurilor

Mai vedeai în vremi obscure Câte-o vilă prin pădure; Azi, când vremile-s "stabile", Poţi vedea... păduri de vile. I. Introducere 1.1 Noţiunea...

Considerații privind legea nr. 544 a contenciosului administrativ

În data de 4 ianuarie 2005, a intrat in vigoare Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, care vine sa inlocuiasca fosta lege 29/1990,...

Te-ar putea interesa și

Drepturile social-economice ale funcționarului public - excepția de nelegalitate

Introducere În ultimii ani s-au scris multe despre administraţia publică şi rolul acesteia în transformarea unei ţări aflată în tranziţie. Astăzi,...

Instanță competentă să soluționeze litigiile de contencios administrativ - soluții pe care le poate pronunța

INTRODUCERE După cum este cunoscut, principiul separației puterilor în stat, potrivit căruia sunt organizate şi funcţionează cele trei puteri în...

Controlul judecătoresc direct al actelor administrative în temeiul legii contenciosului administrativ

INTRODUCERE Etimologic cuvântul „contencios” provine din limba franceză, fiind un neologism care a pătruns în limba română modernă. La originile...

Condițiile Acțiunii Directe

I. Introducere Principiul separatiei puterilor, unul dintre cele mai importante principii într-un stat de drept, impune un control reciproc al...

Condițiile acțiunii directe în baza Constituției României și a legii nr. 554 pe 200

Rezumat Contenciosul administrativ, ca element esenţial şi indispensabil al statului de drept, reprezintă, în fapt, o concretizare a principiului...

Contenciosul administrativ și jurisdicția administrativă

CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV ŞI JURISDICŢIA ADMINISTRATIVĂ 1. Noţiune Termenul de „contencios” provine din latină, de la verbul „contendre”, care...

Controlul Actelor Administrative

Controlul administrativ Controlul administrativ poate fi caracterizat ca fiind controlul infăptuit de administraţia publică în conformitate cu...

Acțiunea directă în contencios administrativ - excepția de ilegalitate - studiu comparativ

1)Parte introductive In mod traditional, in doctrina administrativa au fost identificate o serie de conditii ale actiunii directe la instanta de...

Ai nevoie de altceva?