Înrolarea în Armata Romană

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 17156
Mărime: 72.34KB (arhivat)
Publicat de: Fiodor Diaconu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Înrolarea în armata romană

Majoritatea recruților din armata romană din perioada principatului erau voluntari.Legal, toți cetățenii romani erau înca obligați să îndeplinească serviciul militar oricând statul le-o cerea , dar incorporarea forțată era extrem de nepopulară , mai ales în Itaia.

Au existat multe încercări de a evita incorporarea și împaratul l-a vandut ca sclav pe un cavaler pentru că tăiase degetele mari de la mâini fiilor săi pentru a-i face inapți de serviciul militar.În general , succesorii lui Augustus au evitat să impună incorporarea forțată în Italia.În alte părți , metoda era înca folosită pentru a forma unități auxiliare și existau unele referiri la organizarea câte unui dilectus pentru a completa efectivele legiunilor dintr-o provincie , când se pregateau pentru un razboi important.

Ca guvernator al Bitiniei si Pontusului , Pliniu cel Tânar s-a confruntat cu probleme a doi sclavi care se înrolaseră ilegal în armata și i-a scris împaratului Traian , cerându-i sfatul.Răspunsul lui Traian arăta clar că existau trei categorii de recruți : voluntari ( voluntarii) ,mobilizați (lecti) , și înlocuitori (vicarii).Mobilizații pareau aleși fie de ofițerii romani trimiși să coordoneze mobilizarea , fie de autoritățile locale dintr-o provincie , deși este posibil ca uneori să fi fost aleși doar de un detașament însărcinat cu recrutarea forțată.Înlocuitorii erau trimiși probabil de către cei care nu voiau să fie mobilizati sau de familiile lor , în schimbul scutirii de serviciul militar.În acei ani se faceau aproape sigur pregătiri pentru expediția în Partia și este posibil ca împaratul să fi știut că se organizau campanii de mobilizare pentru a completa efectivele din provinciile de răsărit.De asemenea , răspunsul său este un indiciu că formele de dilectus erau înca folosite pentru a asigura o parte din efectivele armatei .Dar armata principatului era mică în comparație cu populația imperiului și se pare că numărul de voluntari era suficient pentru a răspunde nevoilor în cea mai mare parte a timpului.

Avantajele vieții de soldat

În general , serviciul militar era mai atrăgător pentru clasele mai sărace ale societății.Armata îi asigura unui barbat hrana , îmbrăcăminte , servicii medicale mai bune decat și-ar fi putut permite în alte condiții și o soldă constantă.Salariul unui soldat nu era foarte mare , iar un muncitor fără calificare și fără educație ar fi putut câștiga probabil tot atât sau mai mult , mai ales în orașele mari.Totuși ,un asemenea venit era prin natura sa nesigur , iar armata oferea siguranța unui venit anual fix.Pentru cei capabili și cu destulă educație exista șansa promovării , ceea ce însemna o soldă mai mare și condiții mai bune , și poate chiar șansa de a urca pe scara socială.Registrele financiare ținute pe papirusuri sugerează că unii soldați erau capabili să strânga sume mari de bani.

Numai soldaților li se permitea să-si facă testamentul chiar dacă tații lor înca sunt în viață –în mod normal , toată averea copiilor aparținea legal tatălui lor. La demobilizare , legionarii primeau de obicei fie o primă , fie un lot de pămant.

Totusi, deși soldații beneficiau de aceste avantaje , le plăteau cu 25 de ani de serviciu militar.În acest timp , ei erau supuși unui sistem disciplinar deosebit de sever , atât pedepsele corporale , cât și cea capitală fiind impuse aproape după bunul plac al comandaților.Probabil din acest motiv se pare că dezertatrea era o problemă permanentă.Promovarea era posibilă , dar presupunea un nivel de educație și de influență care putea să le lipsească multor recruți.

Nici situația legală a soldaților nu era una clar favorabilă.Li se interzicea să se căsătorească și orice căsătorie încheiată înainte de înrolare era declarată ilegală când se înrolau. Chiar și așa , mulți soldați aveau relații de lungă durată și își întemeiau familii în timpul serviciului militar.Acesta era unul dintre principalele motive pentru care soldaților li se permitea să-și facă testamentul , pentru ca aceasta a fost o perioadă îndelungată singura modalitate prin care puteau să-și lase averea copiilor sau “soției”.Totuși , în ochii legii copiii lor rămâneau nelegitimi și nu aveau dreptul la cetățenie.

Standardele de recrutare

Vegetius a descris în detaliu recrutul ideal , deși unele dintre opiniile sale aveau mult mai mult de-a face cu prejudecățile rasiale și miturile medicale din vremea lui.Așadar , se presupunea că barbații crescuți într-o regiune cu climă temperată , mai degrabă decât în provinciile orientale cu climă mai fierbinte , se dovedeau soldați mai de încredere.Faptul că la recrutare erau preferați barbații din regiunile rurale mai degraba decat din orașe era în parte o moștenire a vechiului ideal hoplit al soldatului țăran , dar avea și o justificare practică.Soldații care crescuseră la țara duseseră în general o viață mult mai dură și se obișnuiseră cu munca fizică grea , așa că era nevoie ca recruții din orașe să facă antrenamente fizice o perioada mai lunga decat cei de la tara inainte de a putea incepe instrucția propriu-zisă.

Tiberius s-a plâns odată că legiunile găseau cu greu recruți de bună calitate și că în Italia numai vagabonzii cei mai săraci erau atrași de serviciul militar.

Barbații care fuseseră condamnați să fie dați fiarelor sălbatice , deportați pe o insulă sau exilați pe o perioadă determinată care nu expirase înca li se interzicea să se înroleze și , daca erau descoperiți , trebuiau să fie demobilizați imediat.La fel și cei care se înrolaseră pentru a evita să fie urmariți în justiție.

Este de remarcat că numai celor condamnați pentru infracțiunile cele mai grave li se interzicea să se înroleze și este posibil să fi existat mulți delicvenți mărunti în rândul legionarilor.

Procesul de înrolare

Acțiunile de recrutare erau conduse , se pare de guvernatorul unei provincii. Prima etapă sau probatio consta într-o verificare a potențialilor recruți. Statutul juridic al fiecărui bărbat trebuia clarificat în această fază , căci numai cetățenilor li se permitea să se înroleze în legiuni , iar sclavii nu aveau voie să se înroleze în nicio unitate a armatei în circumstanțe normale.

Cetățenia și statutul erau foarte importante în Imperiul Roman , dar documentele care le atestau nu erau întodeauna ușor de obținut.Pe un papirus din 92 d.Hr. a fost consemnat cazul unui optio din Legio II Cyrenaica acuzat că nu era cetățean roman și amenintat cel puțin cu destituirea. Barbatul a citat trei martori ca să-si dovedească statutul , doi legionari din alte centurii și un veteran.

Probatio presupunea și un examen medical . Un alt papirus consemnează demobilizarea la 24 aprilie 52 d.Hr. , a unui anume Tryphon , fiul lui Dionysus , tesator , din cauza vederii slabe , afectate de cataractă.

Un recrut mult mai entuziast ar fi descoperit că ii era mult mai ușor în armata dacă aducea scrisori de recomandare.

Preview document

Înrolarea în Armata Romană - Pagina 1
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 2
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 3
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 4
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 5
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 6
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 7
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 8
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 9
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 10
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 11
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 12
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 13
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 14
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 15
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 16
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 17
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 18
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 19
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 20
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 21
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 22
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 23
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 24
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 25
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 26
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 27
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 28
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 29
Înrolarea în Armata Romană - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Inrolarea in Armata Romana.doc

Alții au mai descărcat și

Infracțiuni informatice

Tipuri de infractiuni din domeniul informatic 1.Furtul – frauda informatica Intrarea, alterarea, stergerea, sau supraimprimarea de date sau de...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Resursele Naturale și Antropice ale Județului Suceava

Introducere Aşezarea geografică: Sprijinit în partea de vest pe o coroană de munţi falnici, uneori cu creştet pleşuv, iar în partea de est pe...

Trupe de elită în antichitate - garda pretoriană

LISTA ANEXELOR 1.Grup de soldaţi pretorieni pe Columna lui Traian 2. Desen al lui Franz Eichhorst 3. Sculptură a lui Arno Breker 4.Gata de...

Începuturile creștinismului pe teritoriul Dobrogei

Despre inceputurile crestinismului pe teritoriul tarii noastre si in special pe teritoriul care a fost vechea provincie Dacia lui Traian s-a mai...

Istoria Dacilor

Introducere Ne întrebăm, poate uneori ce este istoria şi ce lucruri interesante ne-ar putea dezvălui sau cât de mult ne-ar interesa aflarea...

Aspecte Privind Răspândirea Creștinismului la Dunărea de Jos în Perioada Romană

INTRODUCERE Dunărea a reprezentat un factor geografic foarte important în istoria Imperiului Roman, dar şi a Daciei. Fluviul a fost considerat...

Circularitatea la Rebreanu în Ion, Pădurea spânzuraților și Ciuleandra

Introducere Această lucrare abordează tema ciclicităţii în trei din romanele lui Liviu Rebreanu, „Ion”, „Pădurea spânzuraţilor” şi „Ciuleandra”,...

Mișcarea de eliberare națională în perioada primului război mondial

ARGUMENT In alegerea acestei teme, “Aspecte privind miscarea de eliberare nationala in perioada primului razboi mondial ”, am fost determinata in...

Armata Romană

INTRODUCERE: scurtă istorie a Romei Potrivit trudiței,Roma a fost întemeiata de Romulus în anul 753î.Hr. La început a fost o monarhie,dar spre...

Ai nevoie de altceva?