Latura obiectivă a infacțiunii

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 6888
Mărime: 41.80KB (arhivat)
Publicat de: Vasile Leonte
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Gurev Dorina

Cuprins

  1. I. Introducere. 2
  2. II. Caracteristica generala a laturii obiective a infractiunii. 3
  3. III. Fapta  actiune sau inactiune prejudiciabila. 4
  4. IV. Urmarea prejudiciabila. 7
  5. V. Legatura cauzala. 8
  6. VI. Semnele facultative ale laturii obiective a infractiunii. 12
  7. VII. Concluzii. 14
  8. VIII. Bibliografie. 14

Extras din referat

I. Introducere

Actualitatea temei

O data cu evolutia societatii se dezvolta si metodele, mijloacele si caile de savirsire a infractiunilor, pentru care este necesar cunoasterea componentei de infractiune printer care si latura obiectiva.

Scopul lucrarii

Cunoasterea aprofundata a laturii obiective ainfractiunii, a semnelor principale si a semnelor facultative a acesteia.

Metodele de cercetare

- metoda logica

- metoda comparative

- metoda normative

Importanta practica a lucrarii

Latura obiectiva a infractiunii are o importanta practica, deoarece ea se caracterizeaza prinr-un grup de semne ce determina aspectul exterior al comportamentului persoanei.

II. Caracteristica generala a laturii obiective a infractiunii

Latura obiectiva reprezinta unul din cele patru elemente ale componentei infractiunii si consta in totalitatea conditiilor cerute de norma de incriminare privitoare la actul de conduit pentru existent infractinii .In literature de specialitate se mentioneaza ca latura obiectiva este caracterizata de manifestarile exterioare prin care se realizeaza actiunea sau inactiunea si se produc urmarile prejudiciabile. Deci latura obiectiva reprezinta aspectul exterior al comportamentului persoanei ce a comis o infractiune. Latura obiectiva cuprinde fapta prejudiciabila,ilegala care se savirseste intr-un anumit loc si intr-o anumita perioada de timp, prin intermediul unui anumit mijloc sau unei metode. De asemenea, in continutul acesteia sind incluse urmarile prejudiciabile care sau produs ori s-ar fi putut produce ca rezultat al savirsirii faptei.Anume semnele ce caracterizeaza latura exterioara a comportamentului persoanei determina continutul laturii obiective a infractiunii. Acest comportament trebuie sa fie in primul rind prejudiciabil.In alin.(1) art. 14 di CP al RM, legiuitorul difineste un asemenea comportament drept fapta prejudiciabila, prevazuta de legea penala si pasibila de pedeapsa penala.

Uneori, legea atribuie faptei prejudiciabile anumite cerinte esentiale, a caror indeplinire dovedeste existenta ei. Dintre acestea pot fi amintite: conditiile de timp, de loc, mijloacele ori metodele ce se cer pentru existenta unor anumite infractiuni. Astfel, pentru infractiunile calificate de furt, jaf, tilharie, prevazute de lit.c) alin.(2), lit.a) alin.(3) art. 186 din CP al RM, lit.d) alin.(2) lit.a) alin(3) art.187 si 188 din CP al RM, se cere ca faptele respective sa fie savirsite prin patrundere in incapere, in alt loc pentru depozitare sau in locuinta, sau in timpul unei calamitati. Codul penal utilizeaza o serie de expresii pentru desemnarea cerintei de timp, printer care amintim: ,, in perioada interzisa” (art.233 din CP al RM); ,,pet imp de razboi”(art. 366 din CP al RM).

Alteori, legea impune prezenta unor anumite mijloace pentru existent faptei prejudiciabile ca semn al laturii obiective a infractiunii. Astfel, infractiunile prevazute de lit.c) alin.(2) art. 278 din CP al RM implica savirsirea actiunii cu aplicarea armelor de foc sau a substantelor explosive, iar in cazul art.234 din CP al RM savirsirea faptei cu utilizarea substantelor explosive si otravitoare sau a altor mijloace de nimicire in mausa a faunei.

Savirsirea infractiunii prin anumite metode constituie o caracteristica de baza a infractiunilor prevazute la lit.f) alin.(2) art. 280 din CP al RM ( cu aplicarea violentei periculoase pentru viata sau sanatatea persoanei) sau alin.(1) art. 285 din CP al RM (insotite de aplicarea violentei impotriva persoanelor, de progromuri, incendieri, distrugeri de bunuri) etc.

O fapta este prejudiciabila numai atunci cind provoaca vatamari material sau periclitarea unei valori sociale, adica producerea unei stari de pericol ce ameninta o anumita valoare sociala. Determinind vatamarea materiala cauzata prin savirsirea faptei prejudiciabile, teoria dreptului penal foloseste notiunea de ,,urmare prejudiciabila” , iar pentru existenta legaturii dintre fapta savirsita si urmarea prejudiciabila si stabilirea dependentei dintre aceste notiuni in literatura de specialitate se foloseste termenul legatura de cauzalitate sau raport causal. Ambele semne – urmarea prejudiciabila si legatura cauzala – se refera la latura obiectiva a infractiunii.

Asadar, latura obiectiva a infractiunii se caracterizeaza prinr-un grup de semne ce determina aspectul exterior al comportamentului persoanei. Cercetarea laturii obiective a infractiunii se face prin examinarea semnelor sale componente, recunoscute in doctrina penala ca fiind: a)fapta prejudiciabila (elementul material); b) urmarea prejudiciabila; c) legatura de cauzalitate dintre fapta si urmarea prejudiciabila; d) locul, timpul, metoda, si mijlocul comiterii faptei.

Latura obiectiva este una dintre cele patru elemente ale componentei infractiunii. Analizind dispozitiile normelor din Partea speciala a Codului penal, observam ca numai unul dintre semnele obiective enumerate anterior caracterizeaza absolut toate componentele infractiunilor. Acest semn este fapta prejudiciabila (elementul material). Toate celelalte semne sint atestate numai in unele componente concrete. Urmarea prejudiciabila si, respectiv, legatura cauzala sint semne ce caracterizeaza toate componentele materiale de infractiune, iar locul, timpul, metoda si mijlocul se intilnesc comparativ rar in descrierea componentelor infractiunilor din Partea speciala a Codului penal. Pornind de la acesta, in dreptul penal toate semnele laturii obiective a infractiunii se clasifica in doua grupe: princiale si facultative.

Din prima categorie face parte numai fapta prejudiciabila, toate celelalte semne urmind a fi incluse in cea de a doua grupa.

Rezumind cele mentionate, putem formula un sir de dispozitii finale:

1. Este absolut necesar ca latura obiectiva sa fie examinata nu numai ca o totalitate de semne obiective abstracte, facultative ale componentei infractiunii, legiferate in dispozitiile articolelor din Partea speciala a Codului penal, ci si ca unul dintre elementele principale ale infractiunii in calitate de fenomen prejudiciabil real.

2. Fiind unul dintre elementele componentei infractiunii, latura obiectiva se afla intr-o unitate indivizibila cu celelalte elemente de baza – obiectul, subiectul si latura subiectiva.

3. Determinarea corecta a laturii obiective a componentei infractiunii reprezinta o premisa absolut necesara a temeiului raspunderii penale (art. 51 din CP al RM).

4. Procesul calificarii infractiunii incepe cu determinarea corespunderii exacte a semnelor laturii obiective continute in dispozitiile normelor Partii speciale a Codului penal cu semnele faptei prejudiciabile savirsite. Latura obiectiva constituie un element necesar, obligatoriu al componentei infractiunii, care reprezinta temeiul juridic al raspunderii penale.

5. Semnele laturii obiective a infractiunii, fiind reglementate deosebit de complex in legea penala, devin, de cele mai dese ori, criterii de delimitare a componentelor de infractiune adiacente, care se deosebesc numai prinr-un singur semn ce le caracterizeaza (de exemplu, furtul – art. 186 din CP al RM si jaful – art. 187 din CP al RM).

6. Dupa aceleasi temeiuri, latura obiectiva constituie criteriul care permite delimitarea comportamentului criminal de cel necriminal, si anume a infractiunilor de delictele contraventionale sau disciplinare.

7. Anume in functie de semnele laturii obiective se stabileste gradul si caracterul prejudiciabil al infractiunii. Astfel acestea sint luate in seama la stabilirea categoriei si a termenului pedepsei pentru infractiunea savirsita.

Bibliografie

1 Codul penal.

2 Mariana Grama, Stela Botnaru, Alina Savga, Vladimir Grosu. Drept penal. Partea generala. Volumul I. Chisinau, 2012

3 Stoica O. Premisele folosofico  juridice ale teoriei unitatii si pluralitatii de infractiuni. Studia universitaria. Universitatea Babes  Bolyai, 1973.

4 Nistoreanu Gh., Dobrinoiu V. Drept penal. Partea generala. Bucuresti Europa Nova, 1999.

5 Bulai C. Manual de drept penal. Partea generala. Bucuresti ALL, 1997.

6 Moruzzi J. Problema cauzalitatii in dreptul penal. In Studii de drept si procedura penala. Bucuresti, 1933.

7 Papadopol V. Principii de drept. Bucuresti Editura Stiintifica, 1958.

8 Zolyneak M.,Michinici M. Drept penal. Partea generala. IasiChemarea, 1999.

Preview document

Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 1
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 2
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 3
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 4
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 5
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 6
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 7
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 8
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 9
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 10
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 11
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 12
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 13
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 14
Latura obiectivă a infacțiunii - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Latura obiectiva a infactiunii.docx

Alții au mai descărcat și

Psihologia Martorului Minor

Introducere Interesul pentru drepturile copilului a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când a luat naştere prima mişcare preocupată...

Infractiuni privind Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor

1. Consideratii introductive Studierea infracţiunii de spălare a banilor care provin din activităţi ilicite prezintă un ridicat interes de ordin...

Testul poligraf - psihologie judiciară

R O L U L TEHNICII “LIE DETECTOR” POLIGRAPH ÎN INTEROGAREA CERCURILOR DE BĂNUIŢI 1. Scurt istoric şi evoluţie în materie De-a lungul timpului...

Dreptul Penal al Afacerilor

ASPECTE GENERALE Nici un alt domeniu de activitate nu presupune o motivaţie mai profundă şi o finalitate mai complexă, o investiţie mai mare de...

Psihologie judiciară - delincvența juvenilă

Delincventa juvenila este un fenomen complex care cuprinde ansamblul unor comportamente aflate in conflict cu valorile si relatiile sociale...

Drepturile și obligațiile condamnaților

I. Conceptul privind drepturile şi obligaţiile deţinuţilor Din perspectiva Consiliului Europei, începând cu anii 90, reforma sistemului...

Considerații privind Infracțiunile Specifice Regimului Vamal

Tratând în cadrul acestui capitol problematica privind cadrul juridic al infracţiunilor specifice regimului vamal român, consider oportun să expun...

Subiecții infracțiunii

1.Noțiuni introductive: În doctrină, știința dreptului penal a fost definita ca acea ramură a științelor juridice care cuprinde totalitatea...

Te-ar putea interesa și

Răspunderea penală în dreptul muncii

I.RASPUNDEREA PENALA A.Notiunea de raspundere penala. În ştiinţa şi practica dreptului, un domeniu central îl reprezintă materia răspunderii...

Drept de Autor

CAPITOLUL I ASPECTE INTRODUCTIVE §1. Cadrul legistlativ și instituțional. Denumirea creații intelectuale artistice delimitează generic toate...

Delicte contra proprietății intelectuale

I. Consideratii generale Rezultat al folosirii creatoare a intelectului, creatia mintii, creatia intelecuala este deopotriva masura dimensiunilor...

Latura subiectivă-intenția, la infracțiunile prevăzute de legea nr. 8 din 1996

1. Consideraţii generale Evolutia neaşteptată a noilor tehnici de comunicare şi difuzare (ale căror efecte sunt puternic simţite) din ultimii ani...

Drept ecologic funciar

Tema 1 1. Notiunea, obiectul, sistemul; 2. Notiunea de mediu, ecologie, resurse naturale; 3. Dreptul ecologic ca ramura de drept, obiectul si...

Ai nevoie de altceva?