Modificări constituționale în Bosnia și Herțegovina

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1440
Mărime: 11.82KB (arhivat)
Publicat de: Lavinia Vasilache
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ion Alexandrici

Extras din referat

MODIFICARI CONSTITUTIONALE

IN BOSNIA SI HERTEGOVINA

În anul 1991 ca urmare a proclamarii independentei Sloveniei si Croatiei au început razboaiele din fosta Iugoslavie. În mod evident institutiile federale au încetat sa functioneze în vara anului1991. Desi Bosnia a încercat sa evite implicarea în ceea ce aparea la momentul respectiv drept un razboi civil au aparut inevitabile doua alternative, fie proclamarea independentei, fie ramânerea în cadrul unei federatii cu Serbia, Muntenegru si Macedonia. În luna aprilie 1992 se proclama independenta Bosniei - Hertegovina, iar doua zile mai târziu sârbii proclama independenta propriului lor stat, Republica Sârba a Bosniei si Hertegovina, cunoscuta sub numele de Republica Srpska.

Anul 1993 reprezinta momentul culminant al razboiului deoarece în Bosnia centrala, izbucneste un razboi deosebit de violent între croati si bosniaci, conflict care se extinde si în Hertegovina Occidentala.

Tot in 1993 sunt propuse planul de pace Vance-Owen si Stoltenberg-Owen, care prevedeau divizarea Bosniei-Hertegovina în unitati teritoriale dominate de fiecare din cele trei grupuri etnice. Desi profund nemultumiti, conducatorii guvernului de la Sarajevo accepta planul, însa parlamentul Republicii Srpska refuza ratificarea acestuia.

În 1994 principalul eveniment este încheierea acordului de pace de la Washington dintre croati si musulmanii bosnieci care prevede crearea Federatiei Bosnia-Hertegovina, reunind teritoriile controlate de cele doua comunitati, încetarea ostilitatilor si crearea unei confederatii cu Croatia. În fapt între fortele de pe teren se instaureaza un armistitiu si fiecare parte continua sa controleze teritoriile ocupate, fara a se înregistra un progres în constituirea vreuneia din structurile statale prevazute de catre acordul de la Washington.

În anul 1995 armata Republicii Srpska a început ofensiva contra enclavelor musulmane din estul Bosniei (Srebrenica, Zepa si Gorajde), reusind sa ocupe Srebrenica si Zepa. La ocuparea orasului Srebrenica fortele armate si paramilitare ale sârbilor au omorât 7000 de barbati musulmani act recunoscut drept genocid de catre Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie.

In cadrul operatiunii Furtuna, fortele armatei croate înving Armata Republicii Srpska Kraina, formatiunea statala secesionista din Croatia si ocupa teritoriul acesteia. Ca urmare a acestei ofensive teritoriul ocupat de Fikret Abdici este ocupat de armata guvernului central bosniac iar în luna august 1995, fortele armate bosniace, croate si ale croatilor din Bosnia lanseaza o ofensiva concertata asupra teritoriilor ocupate de sârbi în Croatia si Bosnia. NATO sprijina aceasta ofensiva prin transmiterea de informatii si prin lovituri aeriene. Sârbii încearca sa ia ostatici din rândul fortelor NATO si sa-i foloseasca drept scuturi umane însa aceste actiuni nu au efectul scontat. Ofensiva este întrerupta doar dupa ce Statele Unite adreseaza un ultimatum tuturor partilor si sa înceapa convorbirile de pace. Ostilitatile de pe teren încetaza si la data de 1 noiembrie presedintii Croatiei, Serbiei si Bosniei-Hertegovina încep convorbirile de pace la baza militara de la Dayton, Ohio, Statele Unite ale Americii. La data de 21 noiembrie este acceptat setul de documente cunoscut sub numele de acordul de la Dayton care este semnat de catre cele trei parti la data de 14 decembrie la Paris de catre cei trei presedinti.

Acordul marcheaza încetarea razboiului din Bosnia si începerea unei noi etape pentru în istoria Bosniei independente.

Acordul de la Dayton a marcat încheierea operatiunilor militare însa reconstructia postbelica a Bosniei este deosebit de dificila. Acordul prevedea crearea unei structuri statale descentralizate formata din doua entitati:

-Federatia Bosnia si Hertegovina (formata din teritoriile controlate de bosnieci si croati) pe 51% din teritoriul întregii republici si

-Republica Srpska, teritoriul controlat de sârbi, 49% din teritoriul Bosniei  Hertegovina.

La 10 ani de la semnarea Acordului de Pace de la Dayton (APC) care a pus capat conflictului din 1992-1995 din Bosnia si Hertegivina, la Washington este semnat un acord care creeaza conditiile pentru eliminarea diviziunilor etnice prelungite din tara. Implementarea acestuia va îmbunatati de asemenea perspectivele de aderare la UE si NATO ale Bosnia si Hertegovina.

Preview document

Modificări constituționale în Bosnia și Herțegovina - Pagina 1
Modificări constituționale în Bosnia și Herțegovina - Pagina 2
Modificări constituționale în Bosnia și Herțegovina - Pagina 3
Modificări constituționale în Bosnia și Herțegovina - Pagina 4
Modificări constituționale în Bosnia și Herțegovina - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Modificari Constitutionale in Bosnia si Hertegovina.doc

Te-ar putea interesa și

Libera circulație

INTRODUCERE UNIUNEA EUROPEANĂ: UN ALT PAS ÎNAINTE Uniunea Europeană a atins un punct critic în procesul dezvoltării ei. Să înghiţi dintr-o dată...

Recunoașterea statelor, studiu de caz Provincia Kosovo

1. RECUNOAŞTEREA STATELOR 1.1 Consideraţii generale In perioada postbelică, a formării numeroaselor noi state independente, pe teritoriile...

Ai nevoie de altceva?