Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate

Referat
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 13958
Mărime: 67.51KB (arhivat)
Publicat de: Oliver Irimia
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Radu Gheorghiu
drept umanitar

Extras din referat

Dreptul international umanitar reprezinta ansamblul normelor juridice menite sa asigure protectia –în timpul conflictelor armate – a persoanelor aflate în aceste conflicte si a bunurilor care nu au legatura cu operatiunile militare.

Codificarea dreptului international umanitar

La început, regulile cu privire la desfasurarea confruntarilor armate si la protectia ranitilor si prizonierilor, au avut un caracter cutumiar. O contributie importanta în directia sistematizarii acestor reguli a avut-o Hugo Grotius, care –în lucrarea sa “De iure belli ac pacis“ – a oferit o prima sinteza de referinta în domeniu.

Odata cu diversificarea mijloacelor de desfasurare a ostilitatilor pe uscat, pe mare si în aer, s-au elaborate norme specifice fiecaruia dintre aceste domenii, precum si reguli pentru protectia victimelor confruntîarilor armate.

Cel mai vechi document care contine norme cu caracter umanitar este Conventia de la Geneva din 22 august 1864 privind ameliorarea soartei militarilor raniti în armatele în campanie, iar primul document în care sunt stipulate limite de folosire a unor tipuri de arme este Declaratia de la Petersburg din 1868.

Norme cu character umanitar cuprind :

-Conferinta de la Haga din 1899;

-Conferinta de la Haga din 1907;

-Protocolul de la Geneva din 1925;

-Conventiile de la Geneva din 1929;

-Protocolul de la Londra din 6 noiembrie 1936;

-Conventia de la Haga din 14 mai 1954.

Normele Dreptului International Umanitar se aplica la toate cazurile de conflict armat si nu numai la razboaiele între state, inclusive situatiilor în care o parte în conflict “nu este parte la conventia respectiva”, dar accepta si aplica prevederile ei.

Potrivit prevederilor Protocolului aditional (I) la conventiile de la Geneva din 12 august 1949, normele Dreptului International Umanitar se aplica si conflictelor armate “îi care popoarele lupta împotriva dominatiei coloniale si ocupatiei straine si împotriva regimurilor rasiste, în exercitarea dreptiurilor popoarelor de a dispune de ele însele, consacrat în Carta Natiunilor Unite si în Declaratia referitoare la principiile de drept international privind relatiile amicale si cooperarea între state în conformitate cu Carta Natiunilor Unite.

În baza prevederilor Protocolului aditional (II) la conventiile de la Geneva din 12 august 1949, dispozitiile textului se aplica “fara nici o diferentiere cu caracter defavorabil pentru motivele de rasa, culoare, sex, limba, religie sau credinta, opinii politice sau de alta natura, origine sociala sau nationala , avere, nastere sau alta situatie sau oricare alt criteriu analog tuturor persoanelor afectate de un conflict armat.

Normele dreptului umanitar se aplica si conflictelor desfasurate “pe teritoriul unei Înalte Parti Contractante între fortele sale armate si fortele armate dizidente sau grupuri înarmate organizate care, sub conducerea unui comandant responsabil, exercita un asemenea control asupra unei parti a teritoriului sau, astfel încât sa-I permita sa desfasoare operatiuni militare sustinute si coordinate” si sa aplice normele institutive în textul respectiv.

Asadar, prin reglementarile enuntate, protectia dreptului international a fost extinsa la toate cazurile de conflict armat – si nu numai la razboaiele între state, cum erau concepute initial. De asemenea, a fost largit statutul prizonierilor de razboi, incluzându-se în cadrul beneficiarilor protectiei sale si membrii miscarilor de rezistenta, prin aplicarea dispozitiilor Protocolului aditional (I) la conventiile de la Geneva din 12 august 1949.

Din cele mai vechi timpuri au existat unele reguli în legatura cu declararea razboiului, tratamentul prizonierilor, folosirea prazii de razboi, terminarea ostilitatilor si încheierea armistitiului etc. Asa de pilda, “Legile lui Manu”, din secolele XII-XI î.e.n., contineau un ansamblu de norme cu privire la mijloacele de desfasurare a razboiului si cu privire la persoanele împotriva carora este îndreptat. Prin aceste reguli era interzisa folosirea arcurilor cu sageti otravite si nu era permisa atacarea persoanelor fara aparare. Tratatele de pace dintre Sparta si Atena, în anii 446-445 si 421 î.e.n., cuprindeau prevederi referitoare la arbitraj si mediere pentru solutionarea diferendelor cu privire la frontiere, comert, etc. dintre cele doua parti. Reglementari cu privire la solutionerea litigiilor pe cale pasnica se gasesc si în dreptul roman. Astfel, senatul roman si unui anume colegiu sacerdotal (colegiul fetialilor) le erau conferite competente importante în reglementarea unor diferende.

Mai târziu, în evul mediu, o influenta apreciabila în elaborarea unor reguli cu privire la purtarea razboiului a avut Biserica.

Analiza dreptului razboiului ca ansamblu de norme cu privire la începerea ostilitatilor, desfasurerea lor pe uscat, pe mare si în aer a facut obiectul a numeroase studii si cercetari, precum si al unor sinteze stiintifice de amploare în care s-a relevant rolul acestor reglementari în limitarea cât mai mult cu putinta a efectelor nefaste ale razboiului. Este neîndoielnic ca multiplicarea regulilor referitoare la organizarea si desfasurerea razboiului are o semnificatie deosebita în precizarea nu numai a cadrului de desfasurare a razboiului, ci si a raspunderilor care revin celor vinovati de încalcarea legilor si obiceiurilor razboiului.

Protectia populatiei civile si a persoanelor civile în caz de conflict armat intra în mod traditional în competenta Comitetului International al Crucii Rosii, însa de ea s-a ocupat, din ce în ce mai mult, începând din 1968 si Organizatia Natiunilor Unite.

Masurile adoptate de O.N.U. în acest domeniu sunt:

a) Masuri prin care s-a urmarit respectarea drepturilor omului în perioada de conflict armat;

b) Masuri destinate a preveni si reprima crimele de razboi si crimele împotriva umanitatii, inclusive genocidul

Preview document

Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 1
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 2
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 3
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 4
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 5
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 6
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 7
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 8
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 9
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 10
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 11
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 12
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 13
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 14
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 15
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 16
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 17
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 18
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 19
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 20
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 21
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 22
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 23
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 24
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 25
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 26
Norme Juridice de Drept Internațional Umanitar Specifice Conflictelor Armate - Pagina 27

Conținut arhivă zip

  • Norme Juridice de Drept International Umanitar Specifice Conflictelor Armate.doc

Alții au mai descărcat și

Drept Internațional Public

Conceptul de drepturi ale omului si necesitatea protejarii si garantarii drepturilor omului în perioada actuala 1.1 Dimensiunea teoretica,...

Drept Umanitar

De la apariţia pe mapamond a primelor forme statale , acestea au intrat , inevitabil în interacţiune . Relaţiile formate de – a lungul vremii au...

Jurisdicția penală internațională

1. Necesitatea unei jurisdicţii penale internaţionale Progresele notabile pe care dreptul internaţional penal le-a realizat în ultimul secol în...

Principiile fundamentale ale dreptului internațional umanitar

1. INTRODUCERE De la apariţia statelor, omenirea a fost preocupată să limiteze prin diferite modalităţi rigorile războiului şi să protejeze...

Caracteristică generală a dreptului comerțului internațional - subiectele de drept al comerțului internațional

Introducere În condiţiile revoluţiei tehnico-ştiintifice şi a revoluţiei informaţionale încheierea, reglementarea sau realizarea în aceeaşi ţară...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Organizarea Justiției în Uniunea Europeană

Aspecte introductive Desigur, nu puteam începe o analiză directă a ceea ce implică problematica organizării justiţiei în Uniunea Europeană– care,...

Drept internațional public - curs 2

Aparitia si evolutia istorica a dreptului international Relatiile de vecinatate dintre comunitatile care alcatuiau societatea gentilica au aparut...

Te-ar putea interesa și

Drept Internațional Public

Conceptul de drepturi ale omului si necesitatea protejarii si garantarii drepturilor omului în perioada actuala 1.1 Dimensiunea teoretica,...

Protecția răniților, bolnavilor și naufragiaților, în caz de conflict armat

MOTO: „Umanitatea ar fi fericita pentru mult timp daca oamenii si-ar pune intregul lor geniu nu in slujba repararii greselilor pe care le fac, ci...

Protecția prizonierilor de război

În bogata istorie a dreptului umanitar, care face referire la război în studiile şi lucrările elaborate de marii doctrinari tema prizonierilor de...

Drepturile minorităților în România și în Uniunea Europeană

Motivația alegerii temei În contextul actual al globalizării și, în particular, al unei Europe în formare ca o mare familie, excluziunea socială...

Dreptul Internațional al Drepturilor Omului

INTRODUCERE Drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului constituie nu doar o realitate ci şi o finalitate a întregii activităţi umane,...

Protecția Minorităților în Uniunea Europeană

INTRODUCERE Pentru o mai bună inţelegere a acestui concept, este necesară mai întâi cunoasterea semnificaţiei filozofice. După cum preciza...

Drept Umanitar

De la apariţia pe mapamond a primelor forme statale , acestea au intrat , inevitabil în interacţiune . Relaţiile formate de – a lungul vremii au...

Crimele de Război

1. Consideraţii introductive Crimele de război constituie o categorie importantă de fapte penale 1 prin care se încalcă în mod grav regulile...

Ai nevoie de altceva?