Organizarea Profesiei de Relationist

Referat / Drept, Comunicare, Management, Stiinta Administratiei, Stiinte Politice, Stiintele Comunicarii
Informatii Referat:
Numar pagini: 12 pagini
Marime arhiva: 20.33 KB
Contine fisiere: doc
Numar fisiere: 1 fisier
Nota pe site: Nota  8 Organizarea Profesiei de Relationist , 8 out of 10based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
BUJDOIU NICOLAE
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?
 • Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.
 • Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.
 • Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.
 • Click pentru mai multe detalii.

Extras din document:

Daca definitia relatii publice face obiectul unui anume consens,am constatat ca formarea in aceasta meserie adopta diferite cai.Se propune un tur de orizont asupra organizarii universului real al relationistilor , cel in care traiesc zi dupa zi practicienii acestei meserii.

1.Starea de fapt

O profesie nedelimitata

Exista o trasatura comuna in lumea comunicarii : nu exista criterii absolute de selectie , nici de exercitare rigida a profesiei asa cum se intampla in cazul profesionistilor din alte domenii.Fie ca este vorba de jurnalisti , publicisti , relationisti , animatori sau realizatori radio si TV , toate aceste meserii se pot practica fara restrictii.Fiecare angajator este , deci , liber sa-si determine criteriile de angajare . Profesia este compusa din persoane cu profiluri diversificate. Se contureaza totusi o tendinta : din ce in ce mai mult , se cere o formare universitara , de preferinta in comunicare.

De altfel , cum aceasta profesie nu este reglementata , oricine poate comanda carti de vizita si asocial titlul de relationist numelui sau . Fara pregatire adecvata , incompetenta iese repede la suprafata , incepand cu faptul ca unii vor scrie “relatii cu publicul” in loc de “relatii publice” . Societatea Canadiana de Relatii Publice si Societatea Relationistilor din Quebec incearca sa impuna un standard de calitate , atribuind titlul de expert in relatii publice membrilor care poseda un anume numar de ani de experienta si care trec cu succes concursul.

O meserie complexa

A practica relatiile publice constituie o meserie din ce in ce mai complexa din urmatoarele motive :

- Meseria este din ce in ce mai dificila datorita numarului mereu in crestere al intervenientilor in spatiul public . Astfel , mizele sociale sunt gestionate de mai multe persoane . A patrunde in acest zgomot comunicational continuu constituie o grea sarcina

- Unii patroni inteleg gresit acest sector de activitate si sfarsesc prin a crede ca prin interemediul comunicarii se pot rasturna muntii , se pot distruge adversari . In fapt , ei ii acorda cateodata comunicarii o putere magica , ce pare totusi reala, deoarece , in anumite conditii , aceste fenomene chiar se produc.

- Patronii-clienti asteapta ca relationiistii sa fie persoane-orchestra care stiu sa faca totul in mod performant , care cunosc toate tehnicile , manipuleaza toate noile tehnologii si in acelasi timp , pot cu usurinta jongla cu continutul.

- Comunicatorul este din ce in ce mai mult impartit intre propriile convingeri si asteptarile patronilor sai . Pe de o parte , pentru a reusi , el trebuie sa stie sa fie un excelent mercenar. Pe de alta parte , pentru a se simti in pielea sa , el trebuie sa creada in anumite valori . Cele doua atitudini nu sunt intotdeauna in armonie si se opun cateodata.

- In cadrul departamentelor de comunicare , activitatea are o anumita nota de urgenta care lipseste in celelate unitati administrative . Chiar planificandu-si intr-o maniera foarte larga activitatile , se intampla ca relationistul sa depinda de numeroase persoane pentru a-si realiza proiectele . Etapa de luare a deciziei poate fi lenta , aprobarea textelor poate lua o vesnicie , graficianul poate fi depasit de situatie , neputandu-si respecta termenele . Relationistul trebuie deci , sa jongleze continuu cu aceste imponderabile , deoarece nu poate intarzia conferinta de presa , inaugurarea sau lansarea deja anuntate la o data anumita . Ca o contrapondere , aceasta presiune constanta isi gaseste supapele in zambet si destindere . Stresul fara compensare ar deveni insuportabil.

- Urgentele zilnice ii determina pe relationisti sa se aplece mai degraba asupra solutiilor instrumentale la problemele pe care trebuie sa le resolve , decat sa se gandeasca la temeiul acestor probleme sau la consecintele solutiilor propuse

- Postul de relationist se bazeaza pe o logica de vizibilitate si de sImbol a organizatiei . Si tot ce este vizibil este mai vulnerabil . Acest lucru face cateodata periculoasa exercitarea acestui post

- Relationistul este mereu asezat la rascruce . El difuzeaza in mass-media , pe care nu le controleaza , un continut care nu-I apartine . Este permanent deci impartit intre universuri diferite , ce trebuie conectate . Datorita acestui fapt , responsabilul cu comunicarea se poate intreba daca este dorit in cadrul organizatiei sau este doar tolerat.


Fisiere in arhiva: (1)

 • Organizarea Profesiei de Relationist.doc

Previzualizare pagini (12):


  Alte informatii:

  DOMENIU : RELATII PUBLICE


  Documente similare:

  Preview Abilitati Necesare pentru a Reusi in Profesia de Relationist
  Abilitati Necesare pentru a Reusi in Profesia de...
  Referatul contine 9 pagini in format doc cu o marime totala de 20.57 KB.
  Preview Comunicare in Afaceri
  Comunicare in Afaceri
  Seminarul contine 86 pagini in format doc cu o marime totala de 111.38 KB.
  Preview Directiile de Imbunatatire a Protectiei Muncii - Studiu de Caz SC Maratex SA
  Directiile de Imbunatatire a Protectiei Muncii -...
  Proiectul contine 57 pagini in format doc cu o marime totala de 362.15 KB.
  Preview Deontologia Functionarului Public in Sistemul Penitenciar
  Deontologia Functionarului Public in Sistemul...
  Referatul contine 30 pagini in format doc cu o marime totala de 44.68 KB.
  Preview Profesia de Mediator
  Profesia de Mediator
  Referatul contine 24 pagini in format doc, ppt cu o marime totala de 1.26 MB.
  Preview Organizarea si Exercitarea Profesiei de Avocat
  Organizarea si Exercitarea Profesiei de Avocat
  Cursul contine 86 pagini in format pdf cu o marime totala de 455.38 KB.