Poluarea Apei

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 5058
Mărime: 28.49KB (arhivat)
Publicat de: Alexandra Dinu
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Apa înseamnă viaţa iar din această cauză calitatea apei este un indicator esenţial al calităţii vieţii sau mai degrabă al existenţei vieţii.

Din această cauză managementul şi protecţia mediului acvatic trebuie să constituie una din preocupările de bază ale umanităţii, pentru protejarea şi salvarea vieţii umane şi a vieţii altor specii, condiţie esenţială a vieţii umane.

Apa este un factor indispensabil vietii de aceea in jurul surselor de apa s-a dezvoltat o diversitate de biocenoze si chiar civilizatia umana a fost atrasa de aceste zone.

Apa este un factor important în echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problemă actuală cu consecinţe mai mult sau mai puţin grave asupra populaţiei.

Apa este constituita din surse subterane si din parauri, rauri sai lacuri, ca surse de suprafata.

Exista o diferenta intre calitatea surselor naturale de apa amintite mai sus si calitatea apei solicitata de consumatori. Aceasta diferenta este eliminata prin aplicarea unor tehnologii de tratare a apei.

Din cauza amplificarii fenomenului de poluare, solutiile devin si mai complicate.

Poluarea afecteaza toate formele apei in natura. Exista cai de patrundere a unor substante poluante in apa atmosferica, in apa scursa la suprafata solului, in apa marilor si oceanelor si in apa subterana.

Nivelul poluarii apelor a crescut mult in ultimele decenii, in special in ace;e regiuni de pe glob in care populatia si industria s-au dezvoltat puternic si rapid, fara luarea unor masuri pentru protectia calitatii apelor.

Primejdia impurificarilor apelor a devenit evidenta tocmai in acele regiuni intrucat dezvoltarea economica a produs si cresterea intensa a cerintelor de apa curata.

Poluantii apei sunt produsele de orice natura care contin substante in stare solida, lichida sau gazoasa, in conditii si in concentratii ce pot schimba caracteristicile apei, facand-o daunatoare sanatatii.

Poluarea se produce atunci cand, in urma introducerii unor substante determinate solide, lichide, gazoase, radioactive, apele sufera modificari fizice, chimice sau biologice, susceptibile de a le face improprii sau periculoase pentru sanatatea publica, pentru viata acvatica, pentru pescuitul industrial, pentru industrie si turism.

O sursa importanta de impurificare a apelor o constituie depozitele de deseuri sau de diferite reziduri solide, asezate pe sol, sub cerul liber, impurificarea provenite de la aceste depozite poate fi produsa prin antrenarea directa a rezidurilor in apele curgatoare de catre apele de ploaie, in cadere sau de catre apele care se scurg in sol.

Din toate problemele cu care se confrunta America Latina, poluarea apei este una din cele mai critice. Poluarea apei distruge direct mediul, lacurile, raurile, cauzand consecinte negative pentru activitatile pescaresti si turism. De asemeni, poluarea apei dauneaza si pentru sanatatea oamenilor.

Poluarea apelor afecteaza calitatea vietii la scara planetara. Apa reprezinta sursa de viata pentru organismele din toate mediile. Fara apa nu poate exista viata. Calitatea ei a inceput din ce in ce mai mult sa se degradeze ca urmare a modificarilor de ordin fizic, chimic si bacteriologic.

Poluarea apelor reprezinta alterarea calitatilor fizice, chimice si biologice ale apelor, produsa direct, sau indirect, in mod natural sau antropic.

Apa poluata devine improprie utilizarii normale.

Poluarea apelor la fel ca si poluarea celorlalte elemente apartinatoare naturii inca continua la un nivel ridicat dar totusi se in urma congreselor nationale si internationale privind poluarea se observa o usoare ameliorare a ei atat pe plan national cat si mondial.

Poluarea poate avea loc:

- continuu, cum este cazul canalizarii din oras, sau rezidurile provenite din industrie si deversate in ape:

- discontinuu, la intervale regulate sau neregulate de timp: - temporar; - accidental, in cazuri de avarie.

Referitor la evoluţia definiţiilor, se citează în continuare doar câteva dintre acestea:

• Adăugarea a ceva, orice, în apă – care provoacă modificarea calităţilor ei naturale astfel încât proprietarii riverani nu mai dispun de apa oferită lor de râu în condiţii naturale.

• Din punct de vedere ştiinţific este poate mai uşor a privi poluarea ca pe o impuritate reală introdusă în curent, decât ca actul de introducere a ei, şi a defini poluarea ca incluzând orice care cauzează sau induce condiţii criticabile într-un curs de apă oarecare, afectând nefavorabil orice utilizare posibilă a ei.

• Apa se consideră poluată când i s-au alterat compoziţia sau condiţia astfel încât devine mai puţin potrivită pentru oricare sau toate funcţiunile şi scopurile pentru care ar fi fost adecvată în starea sa naturală.

• Orice modificare, naturală sau artificială care în mod direct sau indirect, schimbă calitatea apei şi perturbă sau distruge echilibrul ecosistemelor şi resursele naturale, prin aceea că: provoacă pericole pentru sănătatea publică, deranjează obişnuinţele, eficienţa şi bunăstarea omului şi comunităţii sale şi afectează utilizabilitatea ei pentru orice folosinţă benefică actuală sau de perspectivă.

• Prin poluare, impurificare, murdărire a unei ape se înţelege degradarea

calităţilor fizice, chimice sau biologice ale acesteia, produsă direct sau indirect de activităţile umane sau procesele naturale; acestea fac ca apa să devină improprie pentru folosirea normală în scopurile în care ea era posibilă înainte de intervenţia poluării.

Preview document

Poluarea Apei - Pagina 1
Poluarea Apei - Pagina 2
Poluarea Apei - Pagina 3
Poluarea Apei - Pagina 4
Poluarea Apei - Pagina 5
Poluarea Apei - Pagina 6
Poluarea Apei - Pagina 7
Poluarea Apei - Pagina 8
Poluarea Apei - Pagina 9
Poluarea Apei - Pagina 10
Poluarea Apei - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Poluarea Apei.doc

Alții au mai descărcat și

Metodologia Juridică

METODOLOGIA JURIDICA 1. Notiunea metodologiei juridice Stiinta dreptului, chemata sa cerceteze realitatea juridica extrem de dinamica si...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Studii privind poluarea apelor de suprafață în zonele cu activități petroliere

1.1 Aspecte generale Apa, componenta esentiala a biosferei, reprezinta circa 1,4 miliarde km³, din care circa 97% este apa marilor si a oceanelor....

Poluarea Mediului și Conservarea Naturii

INTRODUCERE Poluarea nu este un fenomen recent şi nici accidental. Începuturile civilizaţiei umane sunt legate de apariţia primelor surse de...

Implementarea unui Sistem de Management al Mediului intr-o Unitate din Domeniul Monitorizării Calitații Aerului și Gradul de Poluare în Zona Turnu Măgurele

Introducere Regiunea a cărei stare de mediu este prezentată iîn cele ce urmeaza se află în sudul ţării, pe Valea Dunării între paralelele de...

Poluarea apei

1. Introducere În perioada în care trăim noi, oamenii poluează mediul din ce în ce mai mult. Defrișând păduri, aruncând deșeuri la întâmplare sau...

Poluarea apei cu metale grele - studiu de caz Roșia Montană

1. Apa 1.1. Caracteristici generale Apa reprezintă substanţa minerală cea mai răspândită pe suprafaţa pământului şi are un rol primordial în...

Poluarea Apelor cu Petrol

ARGUMENT Am ales tema curentă deoarece poluarea cu petrol reprezintă o problemă deosebit de importantă şi greu de prevenit şi remediat . Afectează...

Apa în natură, poluarea apei, consecințele poluării apelor și protecția apelor

,,Apei i-a fost dată puterea magică de a deveni seva vieţii pe Pământ!” Leonardo 1. APA ÎN NATURĂ Apa este un factor de mediu indispensabil...

Poluarea Apei

Introducere Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător cu materiale care interferează cu sănătatea umană, calitatea vieţii sau funcţia...

Ai nevoie de altceva?