Biblioteca

Raspunderea Contraventionala

Referat / Drept
Informatii Referat:
Numar de pagini: 10
Marime arhiva: 22.97Kb
Contine fisiere: docx
Numar de fisiere: 1
Tip document: Referat
Domeniu: Drept
Nota pe site: 8 Raspunderea Contraventionala, 8 out of 10 based on 1 rating
Profesor indrumator / Prezentat Profesorului:
Furdui Sergiu
Valoare:
Ce sunt punctele? Ce sunt punctele?

Punctele reprezinta moneda de schimb a site-lui.

Ai nevoie de ele ca sa downloadezi documente si le poti primi incarcand documente pe site.

Daca nu vrei sau nu poti face asta, punctele se pot cumpara foarte usor prin SMS, Card sau PayPal.

Click pentru mai multe detalii.

Fisiere in arhiva: (1)

 • Raspunderea Contraventionala.docx

Din cuprins:
1. Definirea, trăsăturile şi funcţiile răspunderii contravenţionale.
2. Principiile şi scopul răspunderii contravenţionale.
3. Cauzele care înlătură răspunderea contravenţională.
4. Delimitarea răspunderii contravenţionale de alte forme ale răspunderii juridice.

Extras din document:

1.1 Definirea, trăsăturile şi funcţiile răspunderii contravenţionale.
Raspunderea contraventionala ca forma a raspunderii juridice consta in raportul juridic contraventional de constringere, generat ca urmare a comiterii contraventiei, intre stat si contravenient, raport complex al carui continut il formeaza dreptul statului de a aplica persoanei vinovate sanctiunea prevazuta de lege pentru contraventia comisa si de a o constringe sa o execute, corelativ cu obligatia contravenientului de a suporta aplicarea si executarea sanctiunii contraventionale, in vederea restabilirii ordinii de drept si restaurarii autoritatii legii.
O alta definitie ar fi aceea ca raspunderea contraventionala cuprinde ansamblul normelor juridice ce reglementeaza raporturile de drept, care formeaza obiectul dreptului contraventional si care apar in sfera activitatii de tragere la raspundere contraventionala a tuturor celor ce incalca sau ignora ordinea de drept prin comiterea de contraventii, activitate ce se desfasoara de organe competente, in temeiul legii, fiind guvernata de principii proprii, in scopul apararii valorilor sociale ocrotite de legea contraventionala.
Notiunea de raspundere contraventionala este susceptibila de urmatoarele acceptii:
- Institutie fundamentala a dreptului contraventional, adica ansamblul normelor juridice care reglementeaza realizarea dreptului contraventional prin constringere;
- Raport juridic de constringere, adica forma raspunderii juridice identificata cu raportul juridic contraventional de constringere, stabilit intre stat si contravenient, al carui continut il constituie dreptul statului de a aplica masuri de asigurare si sanctiuni vinovatului de comiterea contraventiei si obligatia corelativa a acestuia de a suporta masurile respective;
- Latura pasiva a raportului contraventional de constringere, adica acea forma de raspundere juridica care consta in obligatia vinovatului de comiterea contraventiei de a suporta masurile de asigurare si sanctiunea contraventionala
- Continutul al raportului de constringere, adica identificarea drepturilor si obligatiilor corelative ale subiectilor raportului contraventional de constringere cu efecteleraportului juridic contraventional de conflict
(continutul raportului contraventional de represiune ).
Trasaturile esentiale ale raspunderii contraventionale sunt urmatoarle:
a) Fapta ilicita ce constituie o contraventie
b) Subiectele raspunderii contraventionale: statul ca subiect activ si faptuitorul ca subiect pasiv
c) Continutul raportului juridic al raspunderii contraventionale alcatuit din drepturi si obligatii specifice
d) Obiectul raportului juridic de raspundere contraventionala are un caracter specific, constind in sanctiuni contraventionale.
Faptul ca persoana a savirsit o contraventie reprezinta cauza si temeiul aplicarii raspunderii contraventionale, iar sanctiunea care este aplicata reprezinta consecinta raspunderii contraventionale.
Raspunderea contraventionala are urmatoarele functii:
1) Functia preventiv-educativa care consta in faptul ca contravenientul in urma savirsirii faptei prejudiciabile este atras la raspundere contraventionala, aplicindu-i-se o sanctiune. Anume sanctiunea este elementul care ii provoaca contravenientului unele disconforturi, din cauza carora el se va abtine in viitor de la savirsirea faptelor prejudiciabile. Prevenirea este atit una generala, care are ca scop prevenirea savirsirii contraventiilor din partea tuturor membrilor societatii, cit si una speciala, care il are in vizor numai pe contravenient.
2) Restabilirea echitatii este o alta functie a raspunderii contraventionale, care are ca scop principal restabilirea situatiei anterioare savirsirii contraventiei.
1.2Principiile şi scopul răspunderii contravenţionale.
Raspunderea contraventionala se aplica tinindu-se cont de unele principii, care o orienteaza si anume:
- Principiul legalitatii, care presupune ca aparitia, desfasurarea si solutionarea raportului contrventional are loc pe baza legii si in stricta conformitate cu aceasta.
- Principiul umanismului, reprezinta faptul ca raspunderea contraventionala utilizeaza metode si instrumente care prin natura lor nu duc la umilirea si degradarea persoanei trase la raspundere, dar dimpotriva, preconizeaza ca, metode, mijloace umane care sa conduca la resocializarea contravenientilor.
- Principiul contraventiei ca unic temei al raspunderii contraventionale, adica raspunderea contraventionala se intemeiaza numai pe comiterea contraventiei.
- Principiul raspunderii personale, care presupune ca raspunderea contraventionala revine numai persoanei vinovate de savirsirea contraventiei.
- Principiul unicitatii raspunderii, care presupune ca o persoana care a savirsit o contraventie nu poate fi trasa la raspundere contraventionala decit o singura data, prin urmare poate fi supusa numai unei masuri prevazute de sanctiunea normei.
- Principiul inevitabilitatii raspunderii, care presupune ca oricine comite o contraventie trebuie sa suporte raspunderea contraventionala, care la rindul ei , este o consecinta inevitabila a comiterii contraventiei, sanctionarea vinovatului nefiind facultativa.
- Principiul individualizarii raspunderii, care presupune ca raspunderea contraventionala trebuie diferentiata in functie de gravitatea contraventiei, de persoana vinovatului pentru a asigura atit sanctionarea corecta a contravenientului cit si realizarea preventiei generale si speciale.
- Principiul prescriptibilitatii raspunderii, care presupune ca raspunderea contraventionala este inlaturata prin prescriptie, adica prin trecerea unui anumit interval de timp, prevazut de lege, de la data comiterii contraventiei fara ca faptuitorul sa fi fost tras la raspundere contraventionala.
- Principiul celeritatii tragerii la raspundere contraventionala, care presupune asigurarea finalitatii raspunderii contraventionale-cu cit activitatea de tragere la raspundere contraventionala se realizeaza la un moment mai apropiat de descoperirea contraventiei si a persoanei vinovate, cu atit valorile sociale vor fi mai asigurate si mai curind restabilite-finalitati legate de eficienta raspunderii contraventionale.


Previzualizare pagini: (10)

  Documente similare:
  Preview document similar
  Confiscarea
  Referatul contine 22 pagini in format doc cu o marime totala de 26.31 KB.
  Preview document similar
  Raspunderea Patrimoniala
  Referatul contine 13 pagini in format doc cu o marime totala de 16.26 KB.
  Preview document similar
  Raspunderea Disciplinara a Militarilor
  Proiectul contine 46 pagini in format doc cu o marime totala de 58.6 KB.
  Preview document similar
  Dreptul Mediului
  Cursul contine 67 pagini in format pdf cu o marime totala de 429.51 KB.
  Preview document similar
  Raspunderea Contraventionala in Dreptul Mediului
  Referatul contine 12 pagini in format doc cu o marime totala de 17.86 KB.
  Preview document similar
  Raspunderea Contraventionala
  Proiectul contine 17 pagini in format doc cu o marime totala de 20.37 KB.
  Carti recomandate:
  Madalina-Elena Mihailescu
  Aspecte de drept material in dreptul romanesc si comparat. Lucrarea de fata face parte din colectia Monografie a editurii Hamangiu si reprezinta o analiza a sanctiunilor contraventionale specifice sistemului de drept romanesc, dar si altor state europene ale caror legislatii apartin sistemului de drept romano-germanic sau celui de common law.... citeste tot
  Lucia Uta, Florentina Rotaru, Simona Cristescu
  Culegerea de fata, privind problematica salarizarii, a concediilor si sporurilor, precum si a formarii profesionale, face parte dintr-o serie mai larga, ce abordeaza toate institutiile reglementate de Codul muncii. Aceasta a fost precedata de alte cinci lucrari, cu urmatoarea tematica: o Contractul individual de munca. Incheiere, executare,... citeste tot
  Avand in vedere numarul mare de fapte contraventionale prin care se incalca adesea normele ce reglementeaza diverse domenii de activitate, precum si procentul semnificativ al plangerilor contraventionale aflate pe rolul instantelor de judecata, am pregatit editia a 2-a a lucrarii cu scopul de a fi utila atat celor implicati in comiterea... citeste tot