Rolul apărătorului în justiție

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Drept
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5418
Mărime: 37.31KB (arhivat)
Publicat de: Octaviu Păduraru
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ada Popescu

Cuprins

  1. 1. Introducere 4
  2. 2. Aparatorul
  3. 2.1. Definitie 5
  4. 2.2. Consilierul juridic 5
  5. 2.3. Avocatul 7
  6. 2.4. Drepturile avocatului 8
  7. 2.5 Obligatiile avocatului 9
  8. 3. Practica judiciara 10
  9. 4. Concluzii 16
  10. 5. Bibliografie 17

Extras din referat

1. Introducere

Actiunea civila in justitie este definita ca modalitatea concreta, practica, prevazuta de lege in favoarea titularului unui drept subiectiv, de a cere instantei judecatoresti recunoasterea unui drept subiectiv preexistent, ori constituirea unei situatii juridice noi, fie incetarea piedicilor puse in exercitarea dreptului sau de catre o alta persoana, sau sa fie despagubit.

Ea constituie principalul factor al procesului, pentru ca fara actiune civila nu poate exista proces civil, cu ajutorul caruia sa fie aparate drepturile civile incalcate, sau sa fie ocrotite anumite interese prevazute de lege.

Actiunea civila nu reprezinta unica forma de garantare a exercitarii depline a drepturilor cetatenilor, de proteguire juridica a drepturilor civile, pentru ca apararea si ocrotirea acestora se realizeaza si pe alte cai, cu alte mijloace, care sunt multiple si variate, cele mai importante fiind de ordin educativ.

Cu toate acestea, actiunea civila reprezinta cel mai eficace mijloc pentru apararea drepturilor civile incalcate.

In vederea apararii drepturilor civile incalcate sau a unor interese ocrotite de lege, persoana lezata, interesata in apararea lor, are dreptul sa se adreseze organului jurisdictional competent, cu cereri de chemare in judecata.Aceasta posibilitate, garantata de lege , de a apela la protectia organelor de justitie, face ca actiunea sa devina un drept, respectiv dreptul la actiune.

Dreptul la aparare este consacrat in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice si Conventia Europeana a Drepturilor Omului - ca o garantie a dreptului la un proces echitabil al oricarei persoane, precum si in principiile constitutionale prin care se instituie obligativitatea respectarii Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor, inclusiv garantarea dreptului la aparare al partilor in tot cursul procesului (art. 1 pct. 5 si art. 24 din Constitutia Romaniei).

Prevenirea vatamarii drepturilor si libertatilor fundamentale si a drepturilor ce deriva din ele nu se poate realiza fara cunoasterea acestora, a modului si limitelor de exercitare, precum si garantiilor oferite de lege pentru protectia lor.

Pentru a se da eficienta principiului egalitatii tuturor cetatenilor la un proces echitabil, legea a instituit garantii ale dreptului de aparare cuprinse in norme juridice procesuale (art. 171 – 174 din Codul de procedura penala), ceea ce impune ca persoane avand cunostinte juridice de specialitate, denumite generic aparator, sa acorde asistenta juridica participantilor in procesul penal sau sa-i reprezinte, ales sau din oficiu, in conditiile legii.

2. Aparatorul

2.1.Definitie

Prin aparator se intelege persoana care are calificarea profesionala, cunostinte de specialitate si dreptul sa acorde asistenta juridica sau sa reprezinte partile intr-un proces.

Rolul aparatorului este de a preintampina orice greseala sau violare a legii din partea organelor judiciare.

Daca invinuitului sau inculpatului ii este ingaduit sa faca orice sustinere pentru salvarea sa, aparatorului nu-i este permis sa-si depaseasca atributiile conferite expres de lege.

Pe cale de consecinta, aparatorul este obligat sa-si exercite activitatea potrivit scopului pentru care a fost recunoscut, cu buna credinta si cu respectarea ordinii publice si a bunelor moravuri.

Aparatorul poate fi :

- consilier juridic

- avocat

2.2. Consilierul juridic

« Consilierul juridic asigura apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, in slujba carora se afla si in conformitate cu Constitutia »

Principalele atributii ale juristului sunt:

Acordarea de consultanta juridica - consultanta contribuie la clarificarea perspectivei juridice asupra actelor si activitatilor asociate firmei sau institutiei publice, oferind managementului suportul legal necesar in luarea deciziilor de afaceri.

Intreprinzatorii au o nevoie acuta de consiliere tocmai pentru a realiza operatiuni juridice viabile si pentru a evita astfel eventualele litigii care presupun o procedura greoaie si de lunga durata.

« Consilierii juridici din structurile administratiei publice judetene si locale sunt obligati sa acorde consultanta si asistenta juridica, la cerere, consiliilor comunale si primariilor, iar reprezentarea acestora se poate face pe baza delegatiei emise de primar. »

Reprezentarea persoanei juridice - reprezentarea companiei sau institutiei publice se materializeaza in indeplinirea unor acte juridice atat in fata instantelor judecatoresti cat si in fata altor autoritati.

Reprezentantii legali au sarcina de a apara drepturile si interesele legitime ale persoanelor juridice reprezentate in raport cu orice autoritati, institutii publice sau orice alte persoane fizice sau juridice, atat pe calea reprezentarii cat si prin depunerea de cereri, petitii, inscrisuri la diverse autoritati, participarea la negocieri sau medieri, cat si prin indeplinirea de proceduri pe cat de diverse pe atat de obligatorii, inclusiv cea prealabila a concilierii directe sau mediate in litigiile comerciale.

In cazul reprezentarii in fata instantelor judecatoresti, juristul trebuie sa fie un colaborator al justitiei in sensul contribuirii la apararea drepturilor si intereselor legitime ale persoanelor juridice reprezentate dar si la descoperirea adevarurilor si prevenirea altor litigii.

Dincolo de avizarea si contrasemnarea actelor cu caracter juridic in scopul sprijinirii activitatii companiei sau institutiei, un alt rol important al juristului este acela de informare a managementului despre noile acte normative si sarcinile si obligatiile legale ce ii revin acestuia, in vederea evitarii aparitiei atat a unor litigii, cat si a abaterilor de la lege.

In acest fel persoanele juridice pot fi "in pas" atat cu prevederile legale in vigoare cat si cu modificarile legislative, al caror ritm de aparitie este unul aproape zilnic. Juristul este persoana care reuseste sa transforme textul legal in proceduri, mentinand contactul cu institutiile si autoritatile statului (Ministere, Primarii, Oficiul Registrului Comertului, OSIM, ORDA, etc), realizand economii de timp pentru angajatorul sau.

Preview document

Rolul apărătorului în justiție - Pagina 1
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 2
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 3
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 4
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 5
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 6
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 7
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 8
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 9
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 10
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 11
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 12
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 13
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 14
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 15
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 16
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 17
Rolul apărătorului în justiție - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Rolul Aparatorului in Justitie.doc

Alții au mai descărcat și

Drepturile notarilor publici

Activitatea notariala este activitatea menită să autentifice actele juridice, să atașeze fapte care au semnificație juridică , precum și sa...

Convenția de Arbitraj

2. Conditiile de fond Conditiile de fond sunt cele obisnuite oricarei conventii: consimtamânt, capacitate, obiect, cauza (art.948. C. civ. )....

Creditul ipotecar pentru investiții imobiliare

Creditul Reprezinta operatiunea prin care se iau in stapanire imediata resurse (de regula, sub forma de capital) in schimbul unei promisiuni de...

Contract de Societate

SOCIETATEA COOPERATIVA MESTESUGAREASCA “VIITORUL” FAGARAS I. PARTILE CONTRACTANTE (MEMBRII COOPERATORI) Art.1. Persoanele fizice...

Te-ar putea interesa și

Rolul instanțelor judiciare și de arbitraj internaționale în dreptul internațional public

CONSIDERATII GENERALE 1.Notiunea de instanta internationala “Era necesar”, asa s-a considerat; pentru ca sunt prea multe state care...

Rolul Societății Civile în Procesul de Guvernare

Introducere Prin prezenta lucrare am urmărit să identific o analiză a rolului societăţii civile în procesul de guvernare din România. Societatea...

Aspecte Procesuale și Tactice a Participării Apărătorului în Probatoriul Penal

INTRODUCERE Apărarea drepturilor şi libertăţilor omului este sarcina primordială a unui stat de drept şi misiunea unei guvernări bune. Astăzi,...

Tratatul de la Maastricht

TRATATUL DE LA MAASTRICHT I. Contextul adoptării Tratatului de la Maastricht şi perspectivele sale Actul Unic European a condus, în mod...

Evoluția rolului statului în economie

1. Abordarile teoretice privind raportul dintre stat si economie „Nu sunt tari bogate si tari sarace intuite de Dumnezeu, bogatia depinde de...

Intervenția statului în economie

In epoca moderna si contemporana, marile realizari romanesti de natura economica, sociala si politica au fost indiscutabil legate de prezenta si de...

Asigurarea

Capitolul I. NOŢIUNI GENERALE PRIVIND ASIGURAREA DREPTULUI LA APĂRARE CA PRINCIPIU GENERAL DE DREPT PROCESUAL PENAL Încă din timpurile vechi, s-a...

Instituții UE

Unicitatea constructiei europene se reflecta in primul rand in arhitectura institutionala. Statele accepta sa delege o parte din puterile lor...

Ai nevoie de altceva?